Problem prawdopodobnie rozwiązany ,silnik wybuchł
A dokładniej podłączyłem laptopa i w drogę i co zauważyłem podczas spadku mocy przepustnica dalej jest otwarta czyli nie przechodzi w tryb serwisowy ,pompa oleju podaje olej ,jednostki się zmieniają od 3 na wolnych do około 50-60 przy max obciążeniu czyli wszystko działa niby ok .
I tak autko zostało w ciągu kilkunastu kilometrów kilkakrotnie rozpędzone pod 200km/h i nagle po spadku mocy wielkie bum i(pewnie niezła marchewka powstała przy tym ale nie spojrzałem wtedy w lusterko ) samochód nagle wyrwał do przodu ...,prawdopodobnie zablokowana była któraś z dodatkowych przepustnic albo przyblokowany wtrysk (chociaż tutaj raczej powinien pojawić się błąd składu mieszanki )bo od tej pory nie udało się wywołać tego problemu ,auto wreszcie zapiernicza bez spadków mocy
Czyli Gronek miałeś racje tylko dziwne bo jak rozbierałem silnik to profilaktycznie sprawdziłem te wszystkie przepustnice i wyczyściłem ,tak na moje oko podejrzewam że to te dolne mogły sprawić problem czyli te sterowane elektrycznie ,mogły się przyciąć ?...