Zgadza się drewno pomimo że to klocek suchy na wiór posiada jakąś wilgotność dlatego napisałem że test nie jest może idealny ale daje jakiś pogląd .Póki nie przyjdzie mi tester iskry z alledrogo to zastosowałem taki półśrodek na szybkiego
Problemem starych cewek jest też przebicie do podstawy na której są zamontowane ..
Zastanawiam się jak przetestować świece ,mierzyć rezystencję ? ,dlaczego to piszę świece które posiadam też są praktycznie nowe a już jedna nie ma w ogóle iskry
Jakiś strasznie wrażliwy ten układ zapłonu albo zwalona konstrukcja ...,fakt że jakość świec ngk jest przynajmniej dyskusyjna ...
Nie nie , nie czepiam się klocka tylko wyjaśniam sobie głośno, skąd różnica u nas w długości iskry. Pewnie drewienko zabrało część.
Świece trzeba sprawdzić megaometrem, mierzy rezystancję pod wysokim napięciem.
Cytat:
Problemem starych cewek jest też przebicie do podstawy na której są zamontowane ..
Właśnie, wszystkie mają pod spodem dziwne placki i na blaszce w aucie ten sam kształt jakby "wyjarany". U mnie nie były nigdy odkręcane i ślad na cewce idealnie pokrywa się ze śladem na blasze. Sprawdzałem moja cewkę czy nie ma przebicia w to miejsce i nie miała. Może to tylko zjawisko zbierania się w tym miejscu ładunków. Elektrostatycznie z atmosfery ciągnie syfy. To miejsce to jak kondensator się robi. Tak czy siak sprawdzałem i nie przebija cewki w tym miejscu pomimo tych śladów. A u Ciebie?
Dobre. Skoro ktoś to wymyślił to wygląda jakby problem już był znany:)
Jeśli tak... to lepszym rozwiązaniem była by podkładka w całości z np: poliamidu 5mm albo i więcej, który jest dobrym izolatorem. 1mm nie przebija cewka. Sprawdzałem przy okazji testów. Sadze, że wytnę na ploterze przed montażem moich cewek. Na wszelki.
Jeśli ktoś jest chętny to proszę pisać. Przy okazji mogę wyciąć kilka więcej. Oczywiście za koszty przesyłki
Auto: RX-7 FC Pomóg³: 9 razy Do³±czy³: 01 Pa¼ 2008 Sk±d: Kraków
Wys³any: 2013-12-20, 22:36
Na tym pierwszym filmiku chyba mieli nadzieje że samo zgaśnie
_________________ Posiadam niemal wszystkie części używane do RX8, niezbędną wiedzę wynikającą z rotacyjnego zboczenia, zaplecze warsztatowe i zawsze szczere chęci do pomocy przy Rexie.
Tel 533 533 720
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach