Jeśli komuś nie działa zmieniarka to nie musicie szukać radia z konkretną wersją oprogramowania ani też panela z odpowiednią klimą wystarczy przełożyć od dawcy sam moduł zmieniarki a reszta zostaje jak była
pezele napisał/a:
Zaczęło się od niedziałającej zmieniarki (tak już kupiłem). Postanowiłem wymienić radyjko które kupiłem od forumowicza (używka z całym panelem z angola za stówkę). Podobno działało FM a CD nie sprawdzane więc wziąłem na próbę.
Podpiąłem cały panel i okazało się że nie działa radio, wyświetlacz i klima. Wróciłem do poprzedniego i.. wszystko działa jak wcześniej. Sprawdziłem styki podpiąłem jeszcze raz zakupione i znowu cisza. Kostki sprawdziłem chyba z 5 razy.
Wydłubałem obydwa radia zaniosłem do domku i przeszczepiłem sam moduł zmieniarki do mojego radia (czas operacji: 1 piwo, narzędzia: 4 śrubokręty).
Ciekawostka - na zmieniarce (od spodu) radia które kupiłem była data 2002 i było Made In Japan a półtora roku nowsze radio jakie miałem u siebie miało już tajlandzką zmieniarkę co mogłoby tłumaczyć jej słabą jakość (awaryjność)
Taki mix: moje radyjko i panel + dokupiona starsza japońska zmieniarka po podłączeniu chodzi idealnie. Wszystko działa a płytka gra.
Z ciekawości rozebrałem moduł zmieniarki i wydaje mi się że jest nie do ogarnięcia, no może poza wyminą lasera (mega skomplikowana). Przy okazji z uszkodzonej zmieniarki uwolniłem 4 oryginalne płytki po poprzednim właścicielu taki gratis za dobrą robotę.
Raul7
Auto: Mazda RX8 HP Pomógł: 1 raz Doł±czył: 01 Gru 2013 Sk±d: Krk
Wysłany: 2013-12-29, 19:12
Ja mam problem z radiem a nie chce zaczynać nowego tematu..
chodzi o to że ani nie przyjmuje płyt (cały czas coś blokuje dostęp)
nie wiem czy mam coś przycisnąć żeby 'wsysło' płytę?
ani nie działa zmieniarka SD..
wgl jak klikam przycisk CD to sie kompletnie nic nie dzieje..
tylko FM działa..
pomysły? padło? trzeba nowe?
Auto: ByĹ‚ RX-8 HN 6-gear '05 / jest Collka TS Pomógł: 4 razy Doł±czył: 02 Lip 2012 Sk±d: StÄ…d
Wysłany: 2013-12-30, 18:34
Raul7 napisał/a:
Ja mam problem z radiem a nie chce zaczynać nowego tematu..
chodzi o to że ani nie przyjmuje płyt (cały czas coś blokuje dostęp)
nie wiem czy mam coś przycisnąć żeby 'wsysło' płytę?
A po wciśnięciu "CD" wciskasz "Load"?
[ Dodano: 2013-12-30, 18:36 ]
po chwili "wait"u możesz wsunąć płytę.
Ja to nie działa tzn., że trzeba wybebeszyć i zobaczyć co w trawie piszcy.
_________________ マツダ
ズーム - ズーム
Raul7
Auto: Mazda RX8 HP Pomógł: 1 raz Doł±czył: 01 Gru 2013 Sk±d: Krk
Wysłany: 2013-12-31, 00:57
Dzięki! Jutro rano a właściwie dziś dam znać czy śmiga. Jak nie to bebeszymy..
[ Dodano: 2014-01-01, 14:52 ]
no sprawdziłem.
wciskałem: CD-load-próba 'wsysu' = brak efektu
CD-load-nr płyty (1)-próba wsysu= brak efektu
nie mam pomysłu..
będzie bebeszenie..
tylko jak już wybebeszę to też nie bardzo wiem co tam sprawdzić..