Auto: GTI P mk7 Pomógł: 1 raz Dołączył: 27 Kwi 2009 Skąd: Gdynia
Wysłany: 2009-09-21, 19:39 Wymiana oleju w skrzyni i tylnym moĹcie
BÄdÄ wymieniaĹ olej w skrzyni biegĂłw i tylnym moĹcie (mechanizmie róşnicowym), wiem juĹź jak to zrobiÄ ale do koĹca nie wiem jaki olej wybraÄ. Olej ma mieÄ symbol GL-5, tak powiedzieli mi w Mazdzie i tak jest napisane w instrukcji obsĹugi.
Zastanawiam siÄ nad tym olejem: Motul GEAR 300 75W-90.
Jak ktoĹ juĹź wymieniaĹ niech siÄ podzieli spostrzeĹźeniami .
Ostatnio zmieniony przez Pit 2009-12-13, 14:18, w całości zmieniany 1 raz
To ja siÄ podĹÄ czÄ pod temat bo chciaĹem wĹaĹnie spytaÄ co ile / jak czÄsto trzeba wymieniaÄ olej w skrzyni / dyferze ?
_________________ Rotary Inside
Hurt paliw
MastaMarek
Auto: Mazda RX8
Wysłany: 2009-09-22, 23:20
W skrzyni wedlog serwisu to wymienia sie co 50tys mil. lol. wiec to kuppppaa czasu. Co do dyferu to nie jestem pewnien. Ja niedlugo bede instalowal nowe sprzeglo z kolem zamachowym i bede wkladal redline gear oil. slyszalem bardzo dobre opinie o tym to dam sprawzdanie jak sie to sprawuje.
Auto: GTI P mk7 Pomógł: 1 raz Dołączył: 27 Kwi 2009 Skąd: Gdynia
Wysłany: 2009-09-23, 08:38
Ja mam juĹź prawie 70tyĹ. km przejechane . W Polsce nie ma RedLine Oils, tak samo jak drugiej popularnej firmy w USA czyli Purple coĹ tam .
MastaMarek
Auto: Mazda RX8
Wysłany: 2009-09-23, 23:00
te motul co masz na zdjeciu marco to standardowy olej ktory w ameryca wlewaja do 8. Jest bardzo fajny ale na super szybkie zmiany biegow, ten olejek lubi byc rozgrzany najpierw, dlatego chce sprobowac redline jako, ze slyszalem ze dziala genialnie na zimno i na cieplo.
Trafny temat. Ja zabieram siÄ do wymiany oleju w skrzyni i moĹcie za tydzieĹ w weekend, jak bÄdzie Ĺadna pogoda :D. Z tego, co czytaĹem na zagranicznym forum rexow to jeĹli ktos ma problem z plynnoĹciÄ wchodzenia biegĂłw to powinien to zrobiÄ. WiÄkszoĹÄ naszych kolegĂłw za wielkiej wody poleca te oleje:
Red Line MT-90 Manual Transmission
Red Line 75W90 Gear Gil
Ja juĹź czekam na przesyĹke i jak tylko wymienie, dam znaÄ jak siÄ sprawujÄ .
dla chetnych moge sprowadzic ten olej jako ze podrozuje tam i z powrotem
Red Line 75W90 Gear
prosze o zapytania ew wystawie na allegro
pozdr
toolboy
Auto: RX8 Pomógł: 1 raz Dołączył: 21 Mar 2009 Skąd: slask
Wysłany: 2009-12-06, 01:54
oczywiscie, ze mozna dostac redline w Polsce, np: http://www.2brally.pl/red...sil&podgrupa=0, kupowalem u nich swoje osobiscie nie tak dawno temu. Z wysylka tez nie ma problemu
Ok wiÄc i mnie czeka wymiana. MoĹźecie siÄ podzieliÄ wiedzÄ ?
ZalaliĹcie ten RedLine ? Czy coĹ innego ? A co z olejem do Dyfra ? Ten sam co do skrzyni czy coĹ innego ?
W manualu jest napisane tak:
Manual Transmission oil: API Service GL-4 or GL-5 (SAE 75W-90)
Rear differential oil: API Service GL-5 (SAE 90)
Czyli prawie identyko do skrzyni i do dyfra tylko, Ĺźe przy dyfrze nie pisze nic o jego lepkoĹci.
toolboy
Wysłany: 2009-12-13, 03:35
do skrzyni nie wlewalbym tego samego oleju co do dyfra ze wzgledu na modyfikatory tarcia - moze znacznie skrocic jej zywot
z redline'a do skrzyni jest mt90 a do dyfra 75w90
tak amerykance zalecaja, sam tez tymi zalalem pare miesiecy temu
Hmm... na stronie RedLine piszÄ , Ĺźe MT90 teĹź moĹźna laÄ i do skrzyni i do dyfra.
A co myĹlisz o tym: "jednak przy bardzo wysokich temperaturach moĹźe utraciÄ parametry lepkoĹci" ?
_________________ Rotary Inside
Hurt paliw
toolboy
Wysłany: 2009-12-15, 00:56
mysle, ze w normalnych warunkach Ci to nie grozi, do dyfra lepiej wlac 75w90 ze wzgledu na modyfikatory tarcia, jak chcesz miec skrzynie lepiej zabezpieczona niz mt90, to pozostaje chyba tylko 75w140ns, ale z tego co widzialem nie sprzedaja tego w Polsce
Marco jaki masz przebieg ? Bo ja mam 87 tys i chciaĹem wymieniÄ bo jakoĹ mi siÄ ubzduraĹo, Ĺźe przy 80 tys siÄ powinno wymieniaÄ albo gdzieĹ tak przeczytaĹem.
Tymczasem ksiÄ Ĺźka serwisowa podaje 2 warianty 48 tyĹ i 96 tyĹ.
WiÄc teoretycznie mĂłgĹbym siÄ jeszcze wstrzymaÄ z tÄ wymianÄ z tym, Ĺźe nie wiem czy przy 48 ktoĹ to wymieniaĹ bo kupiĹem auto z przebiegiem 70 tyĹ a w ksiÄ Ĺźce serwisowej nie ma o tym ani sĹowa ;/
Jesli chodzi o olej to zdecydowaĹem siÄ na:
- Motul Gear 300 75W-90 do skrzyni
- Motul PA 90 do dyfra
Pewnie jutro zerkne do skrzyni i do dyfra, po czym poznaÄ czy olej siÄ jeszcze nadaje czy juĹź nie ?