a co w przypadku gdy w miejscu kierowcy NIE DZIAĹA CIEPĹE OGRZEWANIE Prawa strona grzeje a lewa nie, ale wszÄdzie dmucha tak samo (wersja(EU). PrzecieĹź RX nie ma strefowego ogrzewania i jak sie domyĹlam nie ma osobnych nagrzewnic...? (mm chyba).
PoczÄ tkowo myĹlaĹem Ĺźe to przez te Ĺźe wszystko idzie od prawej strony i lewa jest najdalej. Dlatego doĹwiadczalnie zatkaĹem nawiew na nogi po prawej stronie >Efekt> mocniejszy nadmuch z lewej strony a temp bez zmian.
Objawy przy ciepĹym silniku:
-lewy nawiew (od lusterka na 29stopniach dmucha kompletnie zimnym) (gdzie prawy bardzo ciepĹy)
-na nogi lekko letnim
-nawet na Ĺrodkowej konsoli troszkÄ sĹabiej z lewej a z prawej mocniej.
Najbardziej zagadkowe jest to Ĺźe np. Ĺrodkowa konsola jak i nadmuch na nogi (lewo/prawo idzie przez ten sam dyspozytor i regulowane jest ta sama klapkÄ ). WiÄc dlaczego taka róşnica lewo prawo...?)
SprawdzaĹem pod spodem i caĹy mechanizm dziaĹa poprawnie, podczas montaĹźu tableta rĂłwnieĹź sprawdzaĹem ĹrodkowÄ konsole i nic tam nie blokuje. Niestety aby wyjÄ c caĹoĹÄ to
MoĹźna siÄ do tego dobraÄ jakoĹ od doĹu czy trzeba caĹy Ĺrodkowy panel rozbieraÄ, jakies sugestie...
ps.Do tego sprawdzaĹem u Gieff-a i u niego dziaĹa dobrze.
_________________ Nie jestem mechanikiem,wiÄc moje wypowiedzi nie muszÄ byÄ fachowe. Ale wiem, Ĺźe RX8 zapierdziela jak dziki TiReX
RobertoX-8 przecieĹź nie daĹbym bezmyĹlnie pytania nie czytajÄ c wczeĹniej caĹego postu
dodam Ĺźe przeczytaĹem rĂłwnieĹź kilkanaĹcie stron z odsyĹacza na forum rx8club.com
ALE U MNIE GRZEJE POPRAWNIE W ZALEĹťNOĹCI POZYCJI POKRÄTĹA TEMP. Po prostu prawie wcale nie grzeje strefa kierowcy po lewej, reszta jest OK
_________________ Nie jestem mechanikiem,wiÄc moje wypowiedzi nie muszÄ byÄ fachowe. Ale wiem, Ĺźe RX8 zapierdziela jak dziki TiReX
filtry kabinowe byĹy wymieniane pare miesiÄcy temu, dziĹ je wyciÄ gnÄ Ĺem i tam wszystko jest ok. Na razie ich nie wkĹadam, a po dzisiejszej wymianie termostatu ogrzewanie dziaĹa tak samo jak wczeĹniej tj. dmucha wszÄdzie tak samo ale lewa strona kierowcy nie grzeje na nogi ani na szybÄ, jedynie Ĺrodkowa konsola
Nie wiem o co biega...
temat bo zrobiĹo sie ciepĹo wieÄ sa dogodniejsze warunki do naprawy ogrzewania aniĹźeli w ziemie
Gronek czyli stosujÄ c jakiĹ odkamieniacz do chĹodnic (prestone,stp,gryzer) jest szansa Ĺźeby jÄ przepchaÄ ? Tylko czy tam nie ma uszczelek, bo z tego co wiem to te odkamienacze ĹźrÄ nie tylko kamieĹ a później mogÄ wystÄ piÄ nieszczelnoĹci ukĹadu chĹodzenia, zaciete elektrozawory, cieknaca nagrzewnica...
1.odpiÄ Ä wÄĹźyki in/out
2.przedmuchaÄ kompresorem
3.wlaÄ odkamieniacz i zostawiÄ na 15-30min.
Albo uĹźyÄ czegoĹ bezpieczniejszego jak mieszanka: fosfroran jedno-sodowy i fosforan dwu-sodowy. Podobno jest na tyle bezpieczny Ĺźe moĹźna by spuĹciÄ wode z caĹego ukĹadu wlaÄ i pojeĹşdziÄ 4-5dni spuĹciÄ i wlaÄ nowy dotÄ d aĹź spuszczana mieszanka bÄdzie w miare czysta bez Ĺmieci.
Czy wczeĹniej zaĹatwiÄ sobie gdzieĹ endoskop wsadziÄ w kanaĹy i zobaczyÄ czy gdzieĹ gĹÄbiej nie ma zablokowanej/uszkodzonej jakiejĹ klapki itp.
Bo na sama myĹl wyciÄ gania caĹej deski rozdzielczej napawa mnie przeraĹźeniem
MiaĹem podobny problem tyle ze w corolli klienta (2011 rok)
nie wiem czy tak nie ma tez w mazdach:
miedzy nagrzewnica(pl chĹodniczy) a parownikiem klimy sa przeslony (2 nie zaleznie czy jest klimatyzacja 2 czy 1 strefowa)
regolowane silniczkami lub ciÄgnami pokretel
jeĹźeli masz zerwana przeslone jedna to sprawdz czy klima chlodzi tak samo z obu stron-jeĹźeli tak to przeslona jest twoim problemem
jeĹźeli nie musisz szukac dalej.
przema72 te klapki/przesĹony to moĹźna by wĹaĹnie sprawdziÄ endoskopem (dzwoniĹem do paru warsztatĂłw ale nie posiadajÄ ).
Na danÄ chwile w domu moge sobie sam sprawdzic tak jak piszesz, odpiÄ c i przemuchaÄ. A jak bÄdÄ miaĹ juĹź odĹÄ czonÄ nagrzewnicÄ to jÄ po prostu przepĹukam. ZnalazĹem prestone i k2 ktĂłre to niby sÄ nietoksyczne, nie zawierajÄ kwasĂłw i sÄ bezpieczne dla aluminium/gumy.
PrzepĹukam woda kilka razy, później zatkam wyjĹcie nagrzewnicy, wleje podgrzany do 90 prestone/k2 i zostawiÄ na 15-30min. Później przepĹukam jeszcze kilka razy wodÄ .
Mam tylko 2 pytania
1-czy mogÄ przepĹukaÄ nagrzewnicÄ w 2 kierunkach, czy lepiej TYLKO w KIERUNKU JAK wchodzi woda w obieg.
2-czy moge puĹciÄ wodÄ pod ciĹnieniem np z wÄĹźa, czy lepiej po prostu normalnie wlaÄ?