Poprzedni temat «» Nastêpny temat
Prawidłowe mycie samochodu
Autor Wiadomo¶æ
Konrad278 

Auto: RX8 REVOLUTION 231HP 2004r
Pomóg³: 1 raz
Do³±czy³: 30 Sty 2012
Sk±d: Rawicz
Wys³any: 2013-09-02, 18:13   

o Mati widze w końcu rx;)

Biszkopt 

Auto: Turbo Volvo
Pomóg³: 7 razy
Do³±czy³: 28 Cze 2011
Sk±d: Grodzisk Maz.
Wys³any: 2013-09-02, 19:44   

ravie, kosmetykaaut.pl - stąd teoria. Dużo czytania... Oraz detailingclub.pl.
A potem praktyka i próby, różne próby. I różne efekty ;)
Ale jak zacząłem się interesować, to znalazłem sklep niedaleko mnie. I miełem to szczęście, że właściciel mi wszystko wyjaśniał. Bo czasem teoria niestety odbiega od rzeczywistości ;)

ravie 

Auto: Lexus IS250
Pomóg³: 2 razy
Do³±czy³: 08 Lis 2009
Sk±d: Iwiny
Wys³any: 2013-09-02, 19:46   

O super dzięki Biszkopt ! Poczytam ;) .
A kolega MATi podał chyba błędny adres forum :P .

MATi 

Auto: RX8 High Niuter !
Do³±czy³: 07 Mar 2011
Sk±d: Warszawa
Wys³any: 2013-09-02, 20:14   

ravie napisa³/a:
A kolega MATi podał chyba błędny adres forum :P .

tak jak zwykle , tyle ich mi przez głowę przechodzi że jak szybko myślę to zawsze zapomnę czegoś dopisać :P ten typ tak ma i się nie naprawia :P

Biszkopt 

Wys³any: 2014-01-29, 11:42   

PostanowiÅ‚em dodać tutaj kilka kosmetyków, które moim zdaniem sÄ… dobre. OpiszÄ™ je po krótce i mniej wiÄ™cej podam jak „trudno” siÄ™ ich używa.

Zaczniemy od dokładnego czyszczenia lakieru z zalegających na nim cząstek metalicznych i przemysłowych, smoły, żywic czy soków z drzew. Nazywa się to dekontaminacja.

1. Tar Remover – po naszemu coÅ› do usuwania smoÅ‚y ;) najlepszym Å›rodkiem o jakim sÅ‚yszaÅ‚em i jakiego używaÅ‚em jest Prick Bort Mac 124 – sÅ‚aba nazwa, ale produkt jest godny.
Jest to pÅ‚yn, którym opryskujemy suchy lakier, żeby nie spÅ‚ywaÅ‚ za szybko i dziaÅ‚aÅ‚ na smołę jak najdÅ‚użej. Jak samochód nie jest mocno zasyfiony, to jedna aplikacja wystarczy – nie trzeba wtedy niczym trzeć, samo siÄ™ rozpuÅ›ci i spÅ‚ynie. Ale jeÅ›li samochód nigdy nie byÅ‚ odsmalany, to możliwe, że trzeba bÄ™dzie przyÅ‚ożyć do tego jakÄ…Å› szmatkÄ™ z mikrofibry albo rÄ™cznik i przetrzeć, ewentualnie można spÅ‚ukać i poczekać aż woda trochÄ™ spÅ‚ynie i zaaplikować raz jeszcze jeÅ›li coÅ› zostanie. Jak psikamy na brudny samochód, to nie trzemy Å›cierÄ…, żeby nie porysować.
Po aplikacji należy go spÅ‚ukać obficie i samochód umyć, Prick jest „tÅ‚ustawy” – trochÄ™ jak nafta zostawia film na lakierze. A do tego skoro rozpuszcza smołę, to i oleje siÄ™ poddajÄ….
Niektórzy najpierw myją samochód, czekają aż przeschnie a potem aplikują Pricka. Ale potem trzeba jeszcze raz umyć.
Środek jest wydajny, przez dwa lata zużyliśmy ze szwagrem tak około 1,5 litra. Jedna aplikacja to zużycie około 100-200 ml, jeśli opryskiwacz dobry. A dwa-trzy razy do roku wystarczy użyć na furze i powinno być git. Oczywiście, jak nam robią drogę i zostawiają w lato smołę, to trzeba czyścić częściej :P
Najważniejsze miejsca, to za koÅ‚ami i felgi oraz „dół” samochodu – tak do klamki.
Jak przykleiÅ‚ siÄ™ grubszy kawaÅ‚ek asfaltu albo smoÅ‚y, to można nasÄ…czyć szmatkÄ™ albo wacik i przyÅ‚ożyć na kilka minut – odmiÄ™knie i rozpuÅ›ci siÄ™ elegancko.
Przykładowy link do sklepu: http://www.pielegnowacaut...sult/?q=mac+124

2. Glinka – po pierwsze usuwa resztki smoÅ‚y po tar removerze a po drugie glinka usuwa osady, których nie widać goÅ‚ym okiem a które sprawiajÄ…, że lakier jest szorstki. WyglÄ…da jak plastelina :)
Używamy na czystym lakierze, najlepiej po użyciu Tar remover, żeby smoła już była rozpuszczona.
SÄ… różne glinki: agresywne i mniej agresywne. Na mazdach mamy miÄ™kkie lakiery, wiÄ™c lepiej brać mniej agresywnÄ… glinkÄ™, żeby nie narobić sobie biedy (dodatkowych rys). Jak już mamy glinkÄ™, to odrywamy kawaÅ‚ek i ugniatamy na placek i raz koÅ‚o razu przesuwamy po lakierze. Nigdy po suchym lakierze, robimy sobie „poÅ›lizg” z wody i szamponu i obficie podlewamy glinkÄ™ podczas pracy – najlepiej z opryskiwacza. Jak siÄ™ glinka ubrudzi to można zagnieść jak plastelinÄ™ i jechać dalej. Jak już bÄ™dzie bardzo brudna to wywalamy, albo zostawiamy sobie kawaÅ‚ek na felgi albo jakieÅ› „szczury”. I bierzemy kolejny kawaÅ‚ek glinki.
Można po szybach, lampach i felgach :)
Po pierwszym użyciu glinki na samochodzie pojawiÅ‚ siÄ™ syf, jakbym go mocno zakurzonego polaÅ‚ wodÄ… – ruszyÅ‚a taki brud, którego nie widać goÅ‚ym okiem.
JeÅ›li samochód nie jest bardzo zasyfiony, to glinka wystarczy na dwa razy (ten sam kawaÅ‚ek). A z jednej glinki zrobi siÄ™ ze cztery takie kawaÅ‚ki, jeÅ›li waży 100g. GlinkÄ… można też usunąć ze zderzaków pozostaÅ‚oÅ›ci lakieru z innych samochodów po „przecierkach” parkingowych…
Przykładowa glinka: http://www.pielegnowacaut...gular-200g.html

3. Kolejny rodzaj zabrudzeń jaki powinniśmy usunąć to opiłki metalowe, z klocków hamulcowych i np. torów kolejowych/tramwajowych. Służą do tego: CarPro IronX, Shiny Garage Iron Off, Bilt Hamber Korrosol, Gyeaon Q2M Iron, itp. Ale mistrzem jest IronX.
DziaÅ‚anie tych Å›rodków jest dość spektakularna, bo opierajÄ… siÄ™ na zwiÄ…zkach siarki, strasznie Å›mierdzÄ… i kiedy wchodzÄ… w reakcjÄ™ z powietrzem i opiÅ‚kami metalu to zabarwiajÄ… siÄ™ na fioletowo i „krwawiÄ…”.
Środek bardzo wydajny, tak jak Prick Bort. Świetnie działa na felgi, na których zalega masa opiłków metalowych.
Można psikać po lakierach, ale najlepiej sobie psiknąć gdzieÅ› „z boku” na testy.
Niestety jest drogi: http://www.pielegnowacaut...ent-1000ml.html

No i teraz, to co wykonamy, czyli usunięcie nalotów z drzew, roślin, smoły i opiłków metalowych nazywa się DEKONTAMINACJA. Teraz mamy lakier przygotowany do dalszych prac :)

Cały opis tego procesu ze świetnym filmikiem można zobaczyć tutaj: http://jak.pielegnowacaut...jak-ja-wykonac/
A filmik: http://vimeo.com/67878628#at=71
W tym filmiku jest całość tego co opisałem zobrazowana na Fordzie Focusie :)

Zachęcam do zadawania pytań :) Jak będę wiedział, to odpowiem :P

Konrad278 

Wys³any: 2014-01-29, 17:44   

Siemka w tym sezonie biorę sie za wnętrze i plastiki.Także co polecasz do
a)Pielegnacji skóry
b)czyszczenia kokpitu(bez połysku;))
c)coś do plastików na zewnątrz (ożywić trochę:)

Biszkopt 

Wys³any: 2014-01-29, 21:02   

Konrad278,
a) Niestety, nie mam za dużo doświadczenia, miałem tylko Surf City Garage i Colourlock - ten drugi bez zapachu i nie nawilżał moim zdaniem wystarczająco a ten pierwszy mi pachniał nieciekawie, ale nawilżał.
Widziałem, że już czyściłeś skórę, więc jak rozumiem bieżąca pielęgnacja pozostaje. Wiadomo, raz na jakiś czas czas trzeba wyczyścić, ale do "zabezpieczenia" to polecają Gliptone i Lederzentrum (Gliptone podobno pachnie skórą). A tak poza tym, to mam wrażenie, że za pewną kwotę to efekt jest bardzo podobny po każdym środku. Generalnie to właśnie Gliptone, Lederzentrum i może Colourlock i Lexol. A jak masz trochę więcej kasy to Swissvax i Zymol robią podobno najlepsze środki do zabezpieczenia skór. Ale to inna półka cenowa. Chociaż Zymol nie jest tragicznie drogi...

b) jak bez połysku, to ja używam CQuarz Perl, ale efekt dość krótkotrwały - mnie to nie przeszkadza ;) Lubię posmarować. A dla odmiany czasem na połysk przelecę Nielsen Finesse. Daje połysk, ale nie taki jak plak, tylko mniej nachalny, powiedział bym półmat :) i jak się dobrze wchłonie to przechodzi w taką satynę - mnie się efekt podoba.
Podobno Poorboys Natural Look jest bardzo matowy - taka jest obiegowa opinia :) Ja nie używałem.

c) kozackie są Nielsen S.A.S. i Koch Chemie Nano Magic Plast Care - oba wymiatają. A mam porównanie, bo robiłem Autolandem, Perlem, trzema różnymi Nielsenami, Kochem, Aerospacem i pewnie czymś tam jeszcze.
Po S.A.S. i Kochu po prostu super efekt - kropelki i kolor słuszny i długotrwały. Bo np. Autoland i Perl to do pierwszego deszczu...

Konrad278 

Wys³any: 2014-01-30, 18:06   

Dzięki;)

Domelski 

Auto: Reksik
Do³±czy³: 30 Maj 2013
Sk±d: 3miasto
Wys³any: 2014-06-21, 02:22   

Jeśli mogę...
U mnie takie czyszczenie lakieru i woski są aplikowane raz na pół roku (czarny lakier).
Używam preparatów Meguiar's.
Najpierw mycie bezdotykowe: woda, piana (zostawiona na 2min.), jeszcze raz piana i spłukanie. Nie suszę i nie trę bo i tak będzie dalej czyszczony. Wtedy można palcem przejechać po lakierze i czuje się jaki jest chropowaty.
Z reguły nie ma na samochodzie resztek asfaltu czy smoły więc wystarcza glinka i detailer (prawie cały 473ml jak brudno, a jak gładko idzie to pół). Psikamy żeby trochę rozpuściło pozostały brud i żeby był dobry poślizg i ślizgamy glinką po lakierze. Zaczynam od góry dookoła bo dół szybko brudzi glinkę i nieostrożny ruch na masce potem i rysa możliwa. Generalnie 1 glinka 1 czyszczenie. Datailer służy też do czyszczenia glinki w trakcie. Robota długa, ale warto bo od razu widac efekt i jak się przejeżdża palcem lub ręcznikiem z mikrofibry to idzie gładziutko. Można sobie po masce puścić ręcznik i nie ma prawa się zatrzymać.
Natomiast potem to już politura i wosk. Co kto lubi.

Napewno nie jest to metoda wzorcowa jak u Biszkopt'a, ale często wystarczy na początek jako taka baza dla osób, które przeraża ilość środków na rynku i ogromu pracy. Im cześciej się to robi tym mniej pracy przy tym jest np. czyszczenie co pół roku powoduje, że jest to 3-4h pracy razem z nałożeniem wsków. Oczywiście bez wodotrysków.

Efekt (oprócz połysku, który na czarnej znika po wyjechaniu z garażu :mrgreen: ) jest w tym, że brud (nawet asfalty) gorzej przylegają i łatwiej się czyszczą. Krople łatwiej spływają i mniej narażają lakier na wżery od kwaśnego środowiska i oprującego słońca robiącego sobie z kropli soczewkę. Dzięki temu po kolejnym czyszczeniu lakier wyglada normalnie i nie "starzeje się" w takim tempie.

Datailer warto sobie zostawić i wozić np. na ptasie odchody, które z racji kwaśnego odczynu są zabójcze dla lakieru lub świeże i słabe asfalty. Na mocne jest on za słaby.

Natomiast rzeczywiście na srebrnym metallicu efekty słabo widać :mrgreen: ale też warto.

Uwaga z kolei na czyszczenie felg różnymi środkami. U mnie poprzedni właściciel użył jakiegoś środka na gorące felgi i prawdopodobnie zbyt długo tak, że zostały charakterystyczne zacieki. :evil: A koloru Mazdowskich felg nikt się nie chce podjąć do renowacji w 3mieście. Ale to osobny "dział" detailingu. :mrgreen:

Biszkopt 

Wys³any: 2014-06-22, 00:39   

Na początku też po taniości jechałem, np. była nafta do rozpuszczania smoły, nieźle szło. A do tej pory nie używam detailera do poślizgu - szkoda mi go. Uważam że detailer do poślizgu to trochę przerost formy. Rozrabiam szampon z wodą i bardzo dobrze idzie. Polecam, bo detailer jednak trochę kosztuje...

Domelski 

Auto: Reksik
Do³±czy³: 30 Maj 2013
Sk±d: 3miasto
Wys³any: 2014-06-22, 01:08   

On ładnie rozpuszcza i dlatego go używam. Ale racja kosztuje.
Muszę spróbować ten środek co polecasz na asfalty. Ale to na innym aucie bo Rex'a się nie imają :)

TMsk 

Auto: RX8 TiReX
Do³±czy³: 25 Gru 2011
Sk±d: okolice Rzeszowa
Wys³any: 2014-06-22, 17:09   

z racji tego że Biszkopt przysłowiowe odszczurzenie nadwozia dość dobrze opisał, ja podam jedynie środki końcowe.
WOSK collinite No 476s i do mycia i podtrzymania wosku SZAMPON ValetPRO Advanced Poseidon.
Takie kombo pozwoli nam cały czas mieć efekt wet look. Ja nie używam mocnej chemi do mycia tj w domu karcher to wosk kłade 3razy na rok i jest ok
SKÓRA - Furniture Clinic Leather Care Kit (półmat/satyna), jeśli ktoś chce połysk to Poorboy's World Leather Stuff (dodatkowo można go stosowac na plastiki)
PLASTIKI - VALETPRO Talos Protectant (nie polerowany lekko się świeci, polerowany efekt satyna) plusem jest to że można go stosować na zewnątrz auta do plastików i gumy ;)
Opony- jw.ValetPro T.P, ale ostatnio kolega posmarował mi oliwką K2 Sigma- dobrze odżywia gumę tylko że z początku opony strasznie się świeciły. Na szczęście po jednym myciu jest już fajnie (no i mega wydajny)
ps.w tym tygodniu będę prał wszystkie dywaniki/wykładzinę w RX8 i siedzenia w vw golfie więc zdam relacje, a środek to K2 Tornado Plus i odkurzacz piorący.

Wy¶wietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: