Wiosna za oknem a wiec przy okazji podmianki foteli zrobiłem gruntowne sprzątanie.
Wszystkie boczki i siedzenia wyprane i zakonserwowane. Siedzenia nie były zapuszczone więc poszło dość szybko
Środki:
AUTOGLYM Leather cleaner- wystarczający aby je odświeżyć
POORBOY'S leather stuff - odżywka do skór,gumy, plastików itp.
VALETPRO TALOS Protectant -dressing do plastików (bardzo dobry i wydajny) Butelkę 500ml wystarczyła mi na rok czasu.
Osobiście jakoś nie jestem zwolennikiem świecących plastików,zderzaków czy opon
Zarówno ValetPro talos jak i Poorboys maja tą cechę, że jeśli po aplikacji przetrzemy to robi się półmat, a jak zostawimy to sie świeci.
Ja z racji tego że wszystko było myte po aplikacji zostawiłem na dobę aby się dobrze zakonserwowało. Jutro wszystko przetrę i będzie OK
Aha do aplikacji jakiejkolwiek odzywki na skórę proponuje robić to ręcznie. Skóra rąk nie wchłania tyle środka co gąbka/ręcznik mikrofibra itp.
No i foteliki wypieścimy z sercem aż miło
Apropo chce zdementować fakt że auta z Włoch są nie dbane i zniszczone. Moja Mazda ma przejechane 140tyś, a fotele kupiłem z innego auta w przelotem 20-40tyś. Porównując do zakupionych to moje patrząc na przebieg są wręcz IDEALNE i nie mówię tu tylko o pasażera. Siedzisko kierowcy jest w kiepskim stanie i będę musiał jakoś go odrestaurować
_________________ Nie jestem mechanikiem,więc moje wypowiedzi nie muszą być fachowe. Ale wiem, że RX8 zapierdziela jak dziki TiReX
Ostatnio zmieniony przez TMsk 2014-03-23, 19:43, w całości zmieniany 2 razy
Widzę, że dużo pracy w to wszystko włożyłeś. Gdybyś mógł nieco opisać technologię demontażu, to i ja na wiosnę bym się skusił. Moje dotychczasowe doświadczenia z tego typu pracami kończyły się zwykle połamanymi uchwytami i pokrwawionymi paluchami.
adamsud to wszystko tam jest bardzo proste w demontażu;) czesc na wcisk czesc na śrubki...Samo jakoś po kolei leci....Przerabiałem to wszystko latem heh ale ja wyprałem wykładzinę;)A z tylną półką fajny pomysł
adamsud demontaż foteli jest bardzo łatwy, gorzej z boczkami no ale do czyszczenia nie trzeba ich ściągać
Fotele przednie
-odpinamy 2 wtyczki od spodu
-ściągamy plastiki maskujące śruby
-odkręcamy 4śruby
-wyciągamy fotele (kierowcy jest dość ciężki)
Tył
-siedzisko trzeba z przodu mocno szarpnąć do góry aby 2 haczyki wyskoczyły z gniazd
-oparcie trzeba odkręcić 2 śruby na dole i wysuwamy oparcie do góry
_________________ Nie jestem mechanikiem,więc moje wypowiedzi nie muszą być fachowe. Ale wiem, że RX8 zapierdziela jak dziki TiReX
Z racji tego że moje nowe używane foteliki miały małe wgniecenia, zastosowałem pewne patenty aby to naprawić
Do tego potrzebujemy suszarki i opcjonalnie materiałowych rękawiczek z guma (dobrze złapać skórę no i nie parzy po rękach)
Nagrzewamy wgniecenie i najlepiej poprzecznie ściskamy/zgniatamy kilka razy tak jakbyśmy chcieli wyciągnąć dziurę
Pamiętajmy żeby nie przesadzić bo możemy ja naciągnąć tak jak mi się to stało w jednym miejscu. Lepiej kilka razy a z lepszym efektem
Ostatnio zmieniony przez TMsk 2014-03-06, 16:24, w całości zmieniany 1 raz
Zrobiło się ciepło więc kilka kosmetycznych zmian Relokacja tablicy rejestracyjnej
Nie chciałem wiercić dziur w przodzie zderzaka więc tablica jest trochę odstaje (tj.górna zewnętrzna strona). No ale ostatecznie można zrobić jedną dziurkę od strony zewnętrznej i wtedy będzie przylegać i nic nie będzie ostawać.
Przyciemniłem szyby (77%) i lampy tylne (wersja jaśniejsza).
Zamontowałem bezwierceniowe czujniki parkowania. Dałem do góry nogami coby się bardziej nie rzucały w oczy, ale musiałem trochę wyprostować całą tablicę (nawet to działa, wymagają jeszcze do-regulowania).
Powiem wam że tylną szybą oraz z lampami było sporo zabawy (wszyscy wiedza jaki jest klosz). Pierwsza którą robiłem ma 3 małe pęcherze w górnym rogu
Różnica pomiędzy oryginalną a przyciemnioną http://i995.photobucket.c...zps4e875429.jpg
Mike technika taka jak przy nakładaniu foli na szyby tj spryskiwacz z woda i troszkę szamponu, suszarka/opalarka i jazda (ale lekko nie jest bo klosze maja wypukłości).
zeke czujniki w fazie testów i regulacji kąta wiec na chwile obecną ciężko mi określić czy ostatecznie zdadzą egzamin w tej odwrotnej pozycji, ale GMAgrzesiek ma założone je od spodu tak jak się zaleca i działają poprawnie
Tablica- 2 wygięte płaskowniki przykręcone do zderzaka w jak najmniej widocznych miejscach (patrz linki). Aby tablica nie odstawała na górnym zewnętrznym rogu trzeba by wywiercić dziurkę w przodzie zderzaka, ewentualnie można dać bardziej pionowo, ale wtedy tablica będzie musiała być prosta, a ja mam wygięta po łuku.
http://i995.photobucket.c...zps5317c76f.jpg http://i995.photobucket.c...zps6beb4eba.jpg http://i995.photobucket.c...zps8476982b.jpg Gieff no wiadomo z kolejną następna jest już większa wprawa, ewentualnie jeśli zmienisz zdanie i kupisz jaśniejsze na przód to weź jedna sztukę więcej dla mnie i poprawie sobie lewą
Auto: Był RX-8 HN 6-gear '05 / jest Collka TS Pomógł: 4 razy Dołączył: 02 Lip 2012 Skąd: Stąd
Wysłany: 2014-03-23, 19:16
TMsk, chyba przyjadę do Ciebie na renowację skóry masz niezłą wprawę.
A samochodzik pięknie się prezentuje - przyjemnie oglądać takie zadbane egzemplarze.
Czy po tym przyciemnianiu szyb, widoczność w nocy przy np. cofaniu nie jest gorsza?