Temat floodingu - temat rzeka wiadomo. Wiele moĹźna na ten temat poczytaÄ i wiele siÄ dowiedzieÄ. SpotkaĹem kilkakrotnie przeglÄ dajÄ c róşne ĹşrĂłdĹa, wypowiedzi, Ĺźe w nowszych egzemplarzach RX8 problem ten zostaĹ juĹź wyeliminowany ba nawet caĹkowicie wyeliminowany i nie ma powodu do strachu.
Co tkwi pod tajemniczym stwierdzeniem? Co Mazda konkretnie zrobiĹa w tym celu aby silniki nie zalewaĹy siÄ paliwem? Aby moĹźna je byĹo swobodnie odpalaÄ i gasiÄ kiedy siÄ nam podoba?
Jakby siÄ uprzeÄ to ostro ryjÄ c po forach itp coĹ by siÄ tam uzbieraĹo. A moĹźe tak tutaj w jednym wÄ tku ktoĹ to Ĺadnie opisze.
Auto: RX8 2009 231KM
Wysłany: 2014-02-16, 15:08
KajaK napisał/a:
ClaRX8, Ten problem nie istnieje jeĹźeli uĹźytkownik przestrzega kilku prostych reguĹ:
-Dba o zapĹon i systematycznie wymienia Ĺwiece.
-Nie dopuszcza do nadmiernego rozĹadowania akumulatora
-OdpalajÄ c samochĂłd nie wciska gazu
-Jak kompresja spada poniĹźej 6,5 bara wymienia uszczelniacze a nie jeĹşdzi aĹź wylecÄ przez wydech.
Trzeba poprostu obchodziÄ siÄ z autem z gĹowÄ .
Tak, oczywiĹcie to jest dla mnie jasne. 100% racji. Lecz to od strony uĹźytkownika rexa. Mi chodziĹo o to co majÄ na myĹli w mazdzie mĂłwiÄ c, Ĺźe wyeliminowali problem? Jestem pewien, Ĺźe spotkaĹem siÄ z takimi stwierdzeniami wertujÄ c neta.
Auto: RX8 HP, RX7 FC TURBO.. Carina 1.6 :) Pomógł: 38 razy Dołączył: 30 Lis 2011 Skąd: ĹladĂłw/Warszawa
Wysłany: 2014-02-16, 16:39
na pewno byĹa modyfikacja Ĺwiec... zaleĹźy teĹź na jaki rynek byĹa wypuszczana to wkĹadano zimniejsze lub cieplejsze.
Wysłany: 2014-03-28, 17:45
z tego co sie orientuje bo troche siedze w temacie to roczniki od 2006 majÄ wmontowane nowe rozruszniki ktĂłre rozwiÄ zujÄ caĹy problem. ByĹa kiedyĹ ponoÄ akcja serwisowa z wymianÄ rozrusznikĂłw, nie pamiÄtam tylko symbolu
ByĹa akcja serwisowa Mazdy ktĂłra miaĹa wyeliminowaÄ zalewane Ĺwiec, polegaĹa chyba na wgraniu nowej mapy zapĹonu (?) nie pamiÄtam dokĹadnie, ale jak kupiĹem rx'a to przy pierwszej wymiane pĹynĂłw serwisant w ASO zaproponowaĹ mi takÄ akcjÄ i nic ona nie kosztowaĹa, skorzystaĹem, ale ciÄĹźko mi stwierdziÄ czy coĹ w tej kwestii zmieniĹa.
Auto: RX8 HP, RX7 FC TURBO.. Carina 1.6 :) Pomógł: 38 razy Dołączył: 30 Lis 2011 Skąd: ĹladĂłw/Warszawa
Wysłany: 2014-11-30, 12:22
Przede wszystkim byĹy wymieniane wadliwe cewki o numerach z literkÄ B na koĹcu na cewki z literkÄ C. Sprawdzajcie to koniecznie przy kupnie bo wielu sprzedajÄ cych na allegro na przykĹad sÄ bardzo uchachani Ĺźe kupujÄ je po 600 - 700 zeta i sprzedaja za ponad 1200
SÄ teĹź 2 rodzaje Ĺwiec ale to bardziej ma wpĹyw na to czy auto lepiej odpala na zimnym czy na ciepĹym. Naturalnie aktualizacje softu.
OdnoĹnie softu to podejrzewaĹem, Ĺźe moja (2008) ma jakieĹ "zabezpieczenia" - na zimno krÄci Ĺźwawo ale odpala dopiero po chwili...
Do tej pory nie udaĹo mi siÄ zalaÄ a niejednokrotnie mi zgasĹa na biegu zimna
W ASO wspomnieli, Ĺźe coĹ tam byĹo w ECU "ulepszane" w późniejszych rocznikach.
_________________ "If We Don't Have Our Dreams What Do We Have?"
Wysłany: 2014-11-30, 21:12
dokĹadnie. Silnik robi kilka obrotĂłw i dopiero podawane jest paliwo. Ale w późniejszych aktualizacjach juĹź tego nie ma. To dobre rozwiÄ zanie ale klienci marudzili Ĺźe po wizycie w serwisie wĂłz gorzej odpala i ciÄĹźko byĹo to wytĹumaczyÄ