Yurgilion
Auto: 8N
Wysłany: 2014-03-29, 19:38 Zakup.
Witam, jestem nowy na forum i jestem tutaj wĹaĹnie z powodu chÄci kupna mazdy rx8, ktĂłrÄ przejechaĹem siÄ na jeĹşdzie prĂłbnej i na niÄ zachorowaĹem
No ale do rzeczy, przy zakupie powinienem
1)sprawdziÄ poziom kompresji
2)spytaÄ siÄ jaki olej jaki byĹ wlewany przez poprzedniego wĹaĹciciela(z tego co siÄ orientujÄ, powinienem byÄ to dexelia mazda i poziom oleju nie moĹźe byÄ mniejszy niĹź poĹowa zbiorniczka)
3)po zakupie wymieniÄ uszczelniacze i Ĺwiece(?)
4)coĹ moĹźe zgubiĹem?
Wiem, Ĺźe duĹźo byĹo takich tematĂłw, wiem, Ĺźe czÄsto odsyĹacie do opcji szukaj, ale problem jest taki, Ĺźe strasznie ciÄĹźko mi siÄ poĹapaÄ co trzeba robiÄ, kiedy caĹa ta wiedza jest porozrzucana po caĹym forum, a jakiegoĹ faq nowicjusza teĹź nie znalazĹem.
TakĹźe chciaĹbym spytaÄ, czy to normalne, Ĺźe tak duĹźo jest ich na sprzedaĹź, a tak maĹo jeĹşdzi? Wiem, Ĺźe silnik nie jest aĹź taki awaryjny, a ludzie bojÄ siÄ wankli, jednak ciekawe to jest, Ĺźe tak duĹźo ich jest na sprzedaĹź pomimo tego.
lepiej nie kupuj auta w ktĂłrym musisz od razu wymieniac uszczeniacze..
3) powinien raczej wygl. tak
"wymienic kable, cewki i przewody(zapĹon)". o ile nie byl ostanio wymieniany
sierus czemu? bude kupisz za jakieĹ 10-15k + liczyÄ za remont jakieĹ np. 10k i masz w sumie tÄ sama cenÄ jak za rx-y silnikami ktĂłre majÄ po 20-40k km
i wtedy wiesz co masz i jesteĹ pewny Ĺźe silnik nie padnie po 1k km
Yurgilion
Wysłany: 2014-03-29, 21:58
Raczej chodziĹo mi o to, Ĺźe skoro w normalnych rzÄdowych silnikach trzeba wymieniaÄ pasek rozrzÄ du, to tutaj wypadaĹo by wymieniÄ uszczelniacze i Ĺwiece tak dla ĹwiÄtego spokoju
W sumie nie jestem specjalistÄ od wankli, uszczelniacze to nie jest jakaĹ astronomiczna kwota, wiÄc staram siÄ to braÄ na logikÄ.
@exe, skoro chce sprawdzac kompresje to chyba chce kupic auto z dobra kompresja. a nie takie "do roboty" odrazu.
nie pisal ze chce kupic bude + silnik do remontu, tylko che kupic rexa, sprawnego, co jezdzi, co da mu frajde z jazdy.
A uszczelniacze wymienia sie jak komprecha siada..., nie?
Yurgilion
Wysłany: 2014-03-29, 22:31
Dobra, jak wspomniaĹem nie jestem specjalistÄ od wankli, wiÄc trochÄ mi siÄ ta wiedza poplÄ taĹa. Tak, chce kupiÄ sprawnego rxa, Ĺźebym trochÄ jeszcze nim pojeĹşdziĹ przed remontem.
Yurgilion, na wszystkie twoje pytania znajdziesz odpowiedzi na tym forum, opcja szukaj nie gryzie, tematĂłw takich jak twĂłj jest tu z 20... kaĹźdy nowy uĹźytkownik taki zakĹada, jesteĹcie pokoleniem internetu czemu za kaĹźdym razem trzeba waĹkowaÄ to samo??
Yurgilion
Wysłany: 2014-03-30, 01:26
Mike, od dwĂłch dni przeszukuje wasze forum wĹaĹnie dziÄki opcji szukaj. Po prostu chciaĹem sobie uporzÄ dkowaÄ caĹÄ tÄ wiedzÄ w jednym miejscu.