Wysłany: 2010-01-18, 17:17 Biblia uzytkownika auta z silnikiem Wankla
Pozwole sobie zaproponowac taki wÄ tek. PrzeglÄ dam Wasze forum i nie znalazlem podobnego tematu. Chodziloby mi o zebranie 'do kupy' podstawowych informacji na temat eksploatacji aut z Wanklami. Fajnie by bylo tutaj napisac jakiego typu oleje sa zalecane do poszczegolnych modeli, czego kategorczynie nie wolno robic, jak wystrzegac sie floodingow, co zrobic jezeli juz cos takiego sie przytrafi itd itd. Sam jestem Wanklowym noobem, takze z mila checia dowiedzialbym sie takich podstawowych rzeczy.
Ostatnio zmieniony przez Retro 2010-03-19, 23:22, w całości zmieniany 1 raz
fazer5
Auto: mazda rx7 fc3s turbo II Pomógł: 2 razy Dołączył: 10 Gru 2009 Skąd: piekary Ĺl
Wysłany: 2010-01-18, 19:44
jeĹli chodzi o oleje to chyba najczÄĹciej poruszany temat wĹrĂłd wĹaĹcicieli, wiÄc powinieneĹ z ĹatwoĹciÄ odnaleĹźÄ odpowiedzi na ich temat.
zalewanie Ĺwiec tu rĂłwnieĹź nie brakuje postĂłw.
czego siÄ wystrzegaÄ: nie gasiÄ niedogrzanego silnika, kontrolowaÄ pĹyny ustrojowe, reszta bez wiÄkszej róşnicy ze zwykĹym silnikiem.
Czy silniki Wankla montowane sÄ tylko w samochodach marki Mazda (RX) ?
Pytanie dla mnie raczej oczywiste, Ĺźe tylko w Madziach sÄ , ale moĹźe jakieĹ ciekawostki ...
fazer5
Auto: mazda rx7 fc3s turbo II Pomógł: 2 razy Dołączył: 10 Gru 2009 Skąd: piekary Ĺl
Wysłany: 2010-01-18, 19:55
jeĹli chodzi o samochody, motocykle, ciÄzarĂłwki itp. to tak tylko mazda zostaĹa ma placu boju.
produkuje siÄ jeszcze silniki do modeli: firma OS oraz jakieĹ silniki dla samolotĂłw jak siÄ nie mylÄ to Kanadyjskiej produkcji. niestety lotnictwem kompletnie siÄ nie interesujÄ bo Ikarowi nie wyszĹo to na zdrowie i jakoĹ tych talibĂłw coraz wiÄcej w powietrzu
Kojot mi mowil kiedys, ze wankle byly montowane tez w jakichs Ladach.
fazer5
Wysłany: 2010-01-18, 22:14
silnik rotacyjny Mazdy jest tylko jej produktem. tutaj nikt nie maczaĹ paluchĂłw.
z Ĺadami jest doĹÄ ciekawa historia bo miaĹy one duĹźo wiekszÄ gamÄ silnikĂłw wankla niĹź mazda. silniki Vaz'a jak to czÄsto u rusa bywaĹo sÄ oczywiĹcie "toÄka w toÄkÄ" jak rozwiÄ zanie mazdy. ta sama szerokoĹÄ cylindra, ta sama epitrochoida!!! ruskie rozebraĹy skopiowaĹy i miaĹy: silnik jedno, dwu, trzy i cztero rotorowy wszystkie w oparciu o bazÄ mazdy. byĹy montowane w 2102, 2103, 2107, samarze oraz nivie. Ĺźeby byĹo ciekawiej prĂłbowaĹ takĹźe GAZ w woĹgach oraz ZIĹ w swoich limuzynach. niemal wszystkie te samochody nigdy nie wyszĹy z fazy prototypu.
wszystkie te projekty tworzono z myĹlÄ o milicji czzy sĹuzbach specjalnych a takĹźe sporcie.
ruskie opracowaĹy rĂłwnieĹź silniki rotacyjne dla motocykli URAL i DNIEPR.
niestety dzisiaj ze ĹwiecÄ szukaÄ jakichkolwiek ĹladĂłw tych samochodĂłw czy motocykli.
Obecnie tylko Mazda pracuje z Wanklem ale kiedyĹ ten silnik byĹ montowany w innych autach jak wĹaĹnie Ĺady czy NSU.
Co do bibli to hmm... jest to jakiĹ pomysĹ ale czy wypali ?
Eksploatacja 8 siÄ chyba róşni od eksploatacji starszych generacji, w szczegĂłlnoĹci tych z Turbo ?
Auto: FC N/A, BMWe36 Pomógł: 4 razy Dołączył: 28 Paź 2008 Skąd: zabrze
Wysłany: 2010-01-19, 11:08
a mnie sie wydaje ze taka biblia juĹź jest - dziaĹ serwisĂłwki i instrukcje - sa tam pdfy duzej ilosci ksiazek od faktycznych serwisowek przez tuning, rozwiazywanie problemow wszelakich w zasadzie ciaĹźko tam czegos nie znalesc, tyle tylko ze do Ăłsemek nie ma no i wszystkie sa po angielsku
Auto: RX8 Pomógł: 11 razy Dołączył: 20 Maj 2009 Skąd: KrakĂłw
Wysłany: 2010-01-19, 20:03
mam szybkie pytanie - w serwisĂłwce napisane jest Ĺźe wymiana oleju w europie co 20000km, a w us co 10000km - wydaje mi siÄ Ĺźe powinienem co 20000km (mimo Ĺźe auto jest z US) co ile wymieniacie olej ?
PomysĹ FAQ mi siÄ podoba Jak znajdÄ trochÄ czasu to coĹ siÄ zorganizuje
Co do wymiany oleju to u mnie w ksiÄ Ĺźce serwisowej sÄ 2 schematy ale nie w zaleĹźnoĹci USA/Europa tylko waurnkĂłw pogodowych danego rejonu.
Ten,w ktĂłrym my siÄ znajdujemy zaleca wymianÄ co 8 tyĹ km.