Wysłany: 2014-04-24, 12:29 Sprawne amortyzatory a bezpieczeĹstwo
Witam, natrafiĹem na dosyÄ ciekawy artykuĹ o amortyzatorach a raczej o ich sprawnoĹci http://www.autoamortyzato...rogi-hamowania/, ktĂłry skĹoniĹ mnie do refleksji. Otóş od sprawnego ukĹadu zawieszenia jak wszyscy wiemy w duĹźym stopniu zaleĹźy bezpieczeĹstwo nasze i innych uczestnikĂłw ruchu, ale jak to u Was wyglÄ da? Czy regularnie i systematycznie sprawdzacie stan zawieszenia bo u mnie szczerze mĂłwiÄ c kolorowo nie jest. ZdarzyĹo mi siÄ przez pewien czas jeĹşdziÄ z cieknÄ cym amortyzatorem o czym dowiedziaĹem siÄ dopiero na przeglÄ dzie
Ostatnio zmieniony przez wilczek 2014-04-29, 12:19, w całości zmieniany 2 razy
a ja mam takie pytanko
od paru dni jeĹźdĹźÄ po obniĹźeniu na tein s i jest zajebiĹÄie, auto lepiej siÄ prowadzi, klei do drogi i wyglÄ da o NIEBO LEPIEJ. W koĹcu mi sie micha cieszy gdy podchodzÄ do autana parkingu (wczeĹniej taak koza trochÄ byĹa)
Niestety w okolicy przedniego raczej lewego koĹa sĹyszÄ jakies stuki na dziurach/nierĂłwnoĹciach. DziĹ posprawdzaĹem wszystkie Ĺruby ktĂłre odkrÄcaĹem i jest ok, sprawdziĹem rĂłwnieĹź czy amor jest dobrze skrÄcony i wszysko jest ok.
Nie kamam o co biega, gĹoĹ taki typowy jakby amortyzator byĹ niedokrÄcony albo drÄ Ĺźek wybity. DrÄ Ĺźki sprawdziĹem i zewnÄ trz wszsystkie wyglÄ daja ok, ale to chyba maĹo miarodajne sprawdzenie... wczeĹniej tego nie sĹyszaĹem ale fakt teraz zawieszenie jest twardsze wiÄc...
_________________ Nie jestem mechanikiem,wiÄc moje wypowiedzi nie muszÄ byÄ fachowe. Ale wiem, Ĺźe RX8 zapierdziela jak dziki TiReX
Sqad, wszystkie gumowe ĹÄ czniki sprawdzaĹem i wyglÄ dajÄ ok, a jak prĂłbowaĹem ruszaÄ to siedziaĹy ciasno bez luzĂłw, najwyĹźej jutro podniose na podnoĹniku i bÄdÄ ruszaĹ koĹem.
ale fakt odgĹosy typowe dla drÄ Ĺźka
_________________ Nie jestem mechanikiem,wiÄc moje wypowiedzi nie muszÄ byÄ fachowe. Ale wiem, Ĺźe RX8 zapierdziela jak dziki TiReX
Auto: RX8 Pomógł: 11 razy Dołączył: 20 Maj 2009 Skąd: KrakĂłw
Wysłany: 2014-04-24, 21:54
TMsk masz to co ja - gumy od stabilizatora siÄ tĹukÄ - musisz i ja teĹź przy takim obniĹźeniu zainwestowaÄ w krĂłtkie ĹÄ czniki (regulowane) stabilizatora
Raptor targaĹeĹ je z usa czy kupiĹeĹ gdzieĹ w pl bo szukam i nic nie znajduje w pl...
ok w takim razie jak juĹź bÄdÄ miaĹ krĂłtsze ĹÄ czniki to jak mam to ustawiÄ?
Mam ustawiÄ tyle krĂłcej ile obniĹźyĹy sprÄĹźyny, czy wziÄ Ä poziomice i ustawiÄ aby byĹ kont 90 drÄ Ĺźek vs stabilizator?
Raptor ĹciÄ gaÄ z usa to kicha trochÄ bo wyjdzie mnie tyle samo co daĹem za sprÄĹźyny. OgĂłlnie mazdy mx5/323/626/xedos/cx7 majÄ chyba te same Ĺrednie Ĺrub i kÄ t, tylko kwestia ktĂłre bÄdÄ krĂłtsze i co najwaĹźniejsze ile krĂłtsze majÄ byÄ od oem rx8? Czy patrzyÄ na iloĹÄ obniĹźenia, czy trzeba dopasowywaÄ juz majÄ c auto postawione i ustawic tak aby by kÄ t 90stopni.
Auto: RX8 Pomógł: 11 razy Dołączył: 20 Maj 2009 Skąd: KrakĂłw
Wysłany: 2014-04-25, 12:29
bÄde rozmawiaĹ z kolega to moĹźe mi coĹ z UK ĹciÄ gnie - ale to dopiero jak zamontuje koĹa i spasuje dystanse - moĹźliwe Ĺźe z innych mazd podejdzie