Poprzedni temat «» Następny temat
Mazda RX-8 k24
Autor Wiadomość
adamsud 

Auto: mazda rx-8
Wysłany: 2014-04-26, 23:16   Mazda RX-8 k24

Witam Kolegów
Po ponad 2,5 roku uczestnictwa na forum pozwolę sobie na przedstawienie mojej mazdy RX-8. Rocznik 2004 Low (sorry Mati) Standard Power. Bezpośrednim powodem tej prezentacji jest wymiana silnika na hondowski k24z3. Nie chcę tłumaczyć powodów decyzji o swap-ie. Wystarczy, że napiszę iż długo się zastanawiałem co zrobić w sytuacji gdy mój 192-konny wankiel przy 86 tys. km powoli, ale skutecznie, zaczął tracić moc. W chwili demontażu odpalał pięknie, kompresję miał na poziomie 6,2 przy 2000 obrotów, ale (jak się okazało) panewki ciągnęły resztką sił. Przeanalizowałem różne rozwiązania, rozmawiałem z wieloma ludźmi. Ostatecznie zdecydowałem się na propozycję Przema72 wymiany silnika na k24 z Hondy. Silnik pochodzi z 2011 roku i przejechał do tej pory ok. 30tys. km. Sam pomysł i szczegóły techniczne Przema72 opisał w swoim temacie, więc (jako laik) nie będę się o nich rozpisywał. Skupię się raczej na własnych odczuciach od strony kierowcy i użytkownika.
Na razie przejechałem rex-em po wymianie silnika ok. 550km. Pierwsze wrażenia są bardzo pozytywne. Samochód lepiej się zbiera już przy 2 tys. obrotów. Praktycznie nawet na piątym biegu przy obrotach rzędu 2 tys. odczuwalne jest godziwe przyśpieszenie. Silnik kręci się wysoko. Przyznam jednak, że powyżej 7 tys. obrotów komfort jazdy wyraźnie spada. W ogóle silnik jest głośniejszy, ale to chyba wina (zasługa) dolotu w postaci stożka. Jako były muzyk muszę stwierdzić, że brzmienie wankla było przyjemniejsze. Spalanie w trasie przy stałej prędkości ok. 140km wyniosło ok. 7,5l. Dotychczasowe średnie spalanie (2/3 trasa, 1/3 miasto) wynosi 9,6l/100km. Myślę, że w samym mieście spalanie wzrośnie do 11-12 litrów. Wankiel spalał mi 17-18. Przy okazji wymiany silnika Przema72 wymienił mi skrzynię biegów na 6-stopniową, zmieniarkę CD (dzięki Otiks) oraz zainstalował moduł Yatour.
Na podstawie analogii do mazdy Przema72 mój samochód w chwili obecnej może się pochwalić (myślę) mocą ok. 220KM i momentem ok. 250Nm. Na hamownię przy okazji oczywiście się wybiorę. Jeżeli chodzi o właściwości jezdne, to nie widzę żadnej różnicy. Na wszelki wypadek zainstaluję jeszcze rozpórkę na którą czekam.
Założyłem ten temat tylko i wyłącznie po to, aby dzielić się wrażeniami z jazdy tym samochodem z innymi osobami przed którymi stoi (lub lada chwila stanie) konieczność rewizji silnika wankla lub wręcz kapitalnego (cokolwiek to znaczy) remontu.
Generalnie rzecz biorąc na chwilę obecną jestem zadowolony z dokonanego wyboru (mimo że dzisiaj honda walnęła focha i padła mi niezniszczalna cewka). To dobra alternatywa dla właścicieli LP, a nawet HP.
Kilka zdjęć

Ostatnio zmieniony przez adamsud 2014-04-27, 12:52, w całości zmieniany 1 raz  

MATi 

Auto: RX8 High Niuter !
Wysłany: 2014-04-27, 00:45   

to teraz dokładaj turbo albo jakiś kompresor :) ... jedyne co mnie zastanawia to czy ten akumulator nie jest za blisko pasków...niby jest obejma na nim... z chęcią bym się z taką Mazdą porównał na prostej jakie są różnice...

P.S. A rozpórka taka od rx8 wejdzie , bo ten motor mam wrażenie jest ciut wyżej niż rotary

adamsud 

Wysłany: 2014-04-27, 01:13   

MATi napisał/a:
... jedyne co mnie zastanawia to czy ten akumulator nie jest za blisko pasków...niby jest obejma na nim... z chęcią bym się z taką Mazdą porównał na prostej jakie są różnice...

P.S. A rozpórka taka od rx8 wejdzie , bo ten motor mam wrażenie jest ciut wyżej niż rotary

Spokojnie MATi odległość akumulatora do pasków to z 5 cm. Klasyczna rozpórka nie wejdzie. Musi być wykonana z płaskiego kawałka żelaza ;-) . Uwierz mi MATi, na prostej Twój rex (mimo wysokiej kompresji) nie ma szans. Przynajmniej takie mam odczucia.

KajaK napisał/a:
adamsud, Powodzenia w eksploatacji... ;D
P.S. Wykup sobie jakieś solidne NNW.

Dzięki KajaK. Odpowiadając na drobną złośliwość również drobną złośliwością Tobie też radzę zakup dobrego ubezpieczenia OC, najlepiej od pożarów :-D

Gość

Wysłany: 2014-04-27, 09:26   

Fajnie wsadzony projekt:) dużo cięższy jest k24 od k20? Przepustnicy z s2k? Kurczę ta minut musi rwać jak w dieslu:D

luke90 

Auto: RX8
Wysłany: 2014-04-27, 09:29   

Znów wpisałem się jako gość:p i to jeszcze z głupotami przez poprawiacz wyrazów:p miałem na myśli ze niut musi rwać jak w dieslu:D

Gronek 

Auto: RX8 HP, RX7 FC TURBO.. Carina 1.6 :)
Wysłany: 2014-04-27, 09:50   

MATi, można seryjną przerobić albo wykorzystać mocowania
adamsud, Fajnie to wyszło.. gratuluje i pociechy z wozu życzę :)

eXe 

Auto: 20B
Wysłany: 2014-04-27, 10:06   

adamsud no to teraz turbo lub kompresor i jedziesz z mocą z pewnością będzie wtedy jeszcze lepiej jeździć od lo... ekhm standarda :)
co do silników hondy w rx to ciągle mam dziwne wrażenie ze maska będzie miała problem z zamykaniem przez pokrywę zaworów :P

Gronek 

Auto: RX8 HP, RX7 FC TURBO.. Carina 1.6 :)
Wysłany: 2014-04-27, 10:10   

eXe, to tak tylko wygląda... tam jest meeega dużo miejsca do góry :)

luke90 

Auto: RX8
Wysłany: 2014-04-27, 10:12   

Mi by wystarczył właśnie taki motor bez turba:D

eXe 

Auto: 20B
Wysłany: 2014-04-27, 10:18   

Gronek wiem, ale takie wrażenie zawsze mam jak to widzę :D
hehe ciekawe czy tego rx-a widzieliśmy już czy nie :P

MATi 

Wysłany: 2014-04-27, 10:22   

adamsud napisał/a:
na prostej Twój rex (mimo wysokiej kompresji) nie ma szans. Przynajmniej takie mam odczucia.

odczucia bywają mylne :P

adamsud 

Wysłany: 2014-05-06, 20:43   

Kupiłem dzisiaj nowe opony. W sobotę, jak zobaczyłem swoje stare na skręconych kołach (a więc bieżnik był dobrze widoczny) to trochę wpadłem w panikę. Głębokość bieżnika wynosiła chyba jeszcze z 5mm, ale w głębokościach bieżnika guma była cała popękana. Skutek wymiany okazał się więcej niż pozytywny. Ponad dwa lata temu założyłem na forum temat poświęcony problemowi ze wspomaganiem, gdyż jazda w koleinach powodowała (w przypadku mojego samochodu) gwałtowne "pływanie". Jeździłem na ustawianie zbieżności, za poradą Raptora rozpinałem i spinałem kostki przy akumulatorze. Nic nie pomagało. A tu dzisiaj proszę. Po wymianie opon sytuacja znacznie się poprawiła. Dziwne. Nie rozumiem tego, ale się cieszę :-) .

MATi 

Wysłany: 2014-05-06, 20:49   

A jaki rocznik miałeś te stare gumy? Takie delikatne pajęczyny też kiedyś miałem ale mówino mi że to normalne.

adamsud 

Wysłany: 2014-05-06, 20:52   

Właśnie nie wiem Mati. W ciągu ostatnich lat samochód był jednak rzadko używany.
Szkoda, że nie zrobiłem zdjęć starych gum, ale w warsztacie o nich zapomniałem. Jak znam życie, to jeszcze ktoś je odkupi od wulkanizatora.

przema72 

Auto: rx8
Wysłany: 2014-05-06, 21:13   

powiem ci ze mam zwyczaj patrzenia sobie na doty opon

jak mnie pamieć nie myli był to 2008 lub 2009rok

Odpowiedz do tematu