Poprzedni temat «» Nastpny temat
Przesunity przez: boletz
2015-01-18, 22:45
Dlaczego SWAP to zło?
Autor Wiadomo
stramer 

Auto: RX-7 FC
Pomg: 9 razy
Doczy: 01 Pa 2008
Skd: Kraków
Wysany: 2014-05-08, 00:25   Dlaczego SWAP to zło?

Powtórzę to co już kiedyś pisałem, pomijając liczby oraz techniczną rzeźbę pod maską poruszę jedynie aspekt moralny i nieco hitoryczny. Otóż moim skromnym zdaniem to jest po prostu profanacja jedynego samochodu z silnikiem rotacyjnym.
Modele RX od zawsze charakteryzowały się silnikami wankla podobnie jak amerykańce V8, Subaru boxerami itd.
Wymieniając ten silnik na durnego tłokowca odbiera się mu tożsamość i to czym się wyróżnia spośród innych.
Dla mnie ten samochód jest tylko uzupełnieniem tego silnika, to dla tego silnika powstawały modele RX.
Nigdy nikogo nie przekonywałem, że wankel jest lepszy od tłokowca,i nie zamierzam się wdawać w dywagacje na ten temat, po prostu uważam że jak ktoś woli tłokowca to chyba ma w czym wybierać, nie musi psuć tego wyjątkowego auta.
P.S. Trzeba będzie zmienić tytuł tego forum na Coś w rodzaju: forum przeciwników silników wankla i porobić działy na np. "wyjmij wankla i wóż co kolwiek", albo: "co by tu włożyć żeby znów było tanio, jak moim poprzednim jeździdełku", "nie ważne co pod maską byle by się ludzie oglądali" itp...
Ja natomiast i parę innych osób będziemy musieli poszukać innego forum...

Gronek 

Auto: RX8 HP, RX7 FC TURBO.. Carina 1.6 :)
Pomg: 38 razy
Doczy: 30 Lis 2011
Skd: Śladów/Warszawa
Wysany: 2014-05-08, 08:25   

stramer napisa/a:
pomijając liczby oraz techniczną rzeźbę pod maską poruszę jedynie aspekt moralny i nieco hitoryczny. Otóż moim skromnym zdaniem to jest po prostu profanacja jedynego samochodu z silnikiem rotacyjnym.
Modele RX od zawsze charakteryzowały się silnikami wankla

Święta prawda ... ale to wszystko jest w dziale SWAP ... fakt, że chyba ten dział ma największą frekwencję ostatnio :mrgreen:
Też tego nie bardzo kumam ale cóż.. kijem wisły nie zawrócisz
Pocieszmy się, że idą swapy w drugą stronę ... zły tręd już złamał Kali, i o ile wiem popełniać będzie ten czyn jeszcze nie raz wkładając 13b i 20b w inne budy.

KajaK, Jedziesz coś z tą swoją Rotary Toyotą ???

Mi taki głupi pomysł siedzi żeby wybebeszyć wiązki i wsio co potrzebne z mojego rozbitka i upchać to do Toyoty MR2 SW20 ale tak jak mówię to narazie jakieś tam pomysły i to plan może na zimę bo na razie to nawet by nie było kiedy

Nie uważam, że swap to zło czy jest to niebezpieczne... po prostu tak jak wyżej .... Mało jest tego i szkoda tak niszowe auto sprowadzać na ziemię. :)

Raptor 

Auto: RX8
Pomg: 11 razy
Doczy: 20 Maj 2009
Wysany: 2014-05-08, 09:25   

Moje marzenie to upchnąć 20b do RX8 - tylko skąd wziąść $$$ na to ;)

jeśli pomogłem kliknij

przema72 

Auto: rx8
Pomg: 2 razy
Doczy: 09 Lip 2012
Skd: włoszczowa
Wysany: 2014-05-08, 09:51   

Gronek napisa/a:
Mi taki głupi pomysł siedzi żeby wybebeszyć wiązki i wsio co potrzebne z mojego rozbitka i upchać to do Toyoty MR2 SW20 ale tak jak mówię to narazie jakieś tam pomysły i to plan może na zimę bo na razie to nawet by nie było kiedy

j .... Mało jest tego i szkoda tak niszowe auto sprowadzać na ziemię.

silnik wankla do mr2 ? to przeciez tez profanacja , sw20 tak samo cieżko spotkac jak rx8 ;) wiec po co ją niszczyc wanklem , za cene 13b mozna włozyc 3sgte

TMsk 

Auto: RX8 TiReX
Pomg: 1 raz
Doczy: 25 Gru 2011
Skd: okolice Rzeszowa
Wysany: 2014-05-08, 09:59   

Raptor napisa/a:
Moje marzenie to upchnąć 20b do RX8 - tylko skąd wziąść $$$ na to ;)

Z racji tytułu tematu to z technicznego punktu widzenia swap to swap i nieważne czy jest to również Wankl np 20b.
Kajak, który wyczulony jest na sprawy techniczne i bezpieczeństwa chyba się ze mna zgodzi, że jakakolwiek zmiana powoduje, że to auto już nie będzie fabryczne i tip top pod względem technicznym.
Min. dajemy większy silnik tudziez więcej rotorów i rozkład masy nie będzie tak dobry ;)
Z tego co sie orientuje to własnie Mazda RX8 i Lotus elsie/exige jako jedne z nielicznych maja tak dobry rozkład masy.
Od siebie powiem tylko tyle że tak, żę swap tak jak i lpg to temat rzeka i zawsze będą powodować OGROMNĄ RÓŻNICE ZDAŃ i udowadnianie sowich racji.
Dla jednych wsadzenie tłokowca zamiast wankla jest takim samym złem jak dla innych wsadzenie LPG do RX8
Tak że ja poniekąd trochę utożsamiam się z tłokowcami poniewaz mam w aucie lpg, który niektórzy postrzegają za takie samo zło jak swap na tłokowca
Ostatnio zmieniony przez TMsk 2014-05-08, 10:07, w caoci zmieniany 1 raz  

przema72 

Auto: rx8
Pomg: 2 razy
Doczy: 09 Lip 2012
Skd: włoszczowa
Wysany: 2014-05-08, 10:06   

elise ma dużo większe dysproporcje rozkładu masy niz rx8 w dodatku na odwrót

rx8 ma cięższy przód , a elise cięższy tył :P

adamsud 

Auto: mazda rx-8
Pomg: 3 razy
Doczy: 06 Gru 2011
Skd: dolnośląskie
Wysany: 2014-05-08, 12:40   Re: Dlaczego SWAP to zło?

Cieszę się, że z niektórymi forumowiczami zakochanymi w silnikach wankla można się jednak "różnić pięknie" bez wzajemnych złośliwości. Cieszę się stramer, że założyłeś ten temat.
stramer napisa/a:
..Trzeba będzie zmienić tytuł tego forum na Coś w rodzaju: forum przeciwników silników wankla ..... Ja natomiast i parę innych osób będziemy musieli poszukać innego forum...

Tutaj jednak wyraźnie przesadzasz. Na tym forum tematyce swap-a poświęcono zaledwie jeden podrozdział. Prawie cała obszerna zawartość (poza tym podrozdziałem) forum dotyczy wankla i jego pochodnych. Oczywiste jest, że można i ten jeden skromny podrozdział "wyciąć". Wtedy prawdopodobnie powstanie inne forum, gdzie swobodnie będzie można wypowiadać się w tematyce swap-a rex-ów (i nie tylko).
Żeby kolegom nie robić bałaganu w temacie, który - jak rozumiem - powstał aby krytykować wymianę silnika, pozostałe argumenty w dyskusji zawrę w innym temacie.
Na zakończenie tej wypowiedzi mam tylko nieco prowokacyjną refleksję: jakoś wielu tych miłośników wankla wyraża swoje uczucie do tego silnika "na odległość". Nie posiada bowiem takich pojazdów, nie jeździ nimi na co dzień. Spośród szanownego grona administracji forum chyba tylko połowa posiada samochód z wanklem pod maską :-) . To oczywiście żaden zarzut. Po prostu fakt.

TMsk 

Auto: RX8 TiReX
Pomg: 1 raz
Doczy: 25 Gru 2011
Skd: okolice Rzeszowa
Wysany: 2014-05-08, 13:21   

ja mam wankla i jeżdżę nim na co dzień ;)
a co do zmiany forum to owszem mniejszą czcionką napisane jest forum użytkowników z silnikiem wankla, ale główny link mówi nam o aucie to RXklub i nie ma wzmianki o silniku jak np.inne forum ROTARY power, gdzie ewidentnie informuje że obojętnie jakie auta byle miały wankla pod maską ;)
Myślę, że to w niczym nie koliduje, po prostu utworzyć zakładkę/podrozdział swap i lpg i osoby, którym się to nie podoba lub są przeciwnikami swapów/lpg po prostu nie będą musieli tam zaglądać i się denerwować, a najlepiej dodać opcje w ustawieniach IGNORUJ TEMAT/DZIAŁ i wtedy nie będzie nawet nic wyświetlało.
WSZYSTKO JEST DLA LUDZI BYLE Z GŁOWĄ ;)
osobiście jestem raczej ugodową osobą, którą dąży do jakiegoś racjonalnego konsensusu i myślę że tutaj również można by go znaleźć ;)

stramer 

Auto: RX-7 FC
Pomg: 9 razy
Doczy: 01 Pa 2008
Wysany: 2014-05-09, 22:38   

przema72 napisa/a:
Gronek napisa/a:

j .... Mało jest tego i szkoda tak niszowe auto sprowadzać na ziemię.

silnik wankla do mr2 ? to przeciez tez profanacja , sw20 tak samo cieżko spotkac jak rx8 ;) wiec po co ją niszczyc wanklem , za cene 13b mozna włozyc 3sgte

Oj straszna profanacja włożyć pospolitego wankla zamiast niezwykłej, rzadko spotykanej, słabej, rzędowej czwórki... :-D
Gronek już dawno chciałem Cię zapytać dlaczego tak nie zrobisz skoro itak jest padnięty silnik. Mogło by wyjść z tego całkiem fajne autko...

Mike 

Auto: RX-8 Haj Pałer, Pasiak B5
Pomg: 4 razy
Doczy: 09 Lip 2010
Skd: Opo
Wysany: 2014-05-11, 14:11   

Cytat:
Powtórzę to co już kiedyś pisałem, pomijając liczby oraz techniczną rzeźbę pod maską poruszę jedynie aspekt moralny i nieco hitoryczny. Otóż moim skromnym zdaniem to jest po prostu profanacja jedynego samochodu z silnikiem rotacyjnym.
Modele RX od zawsze charakteryzowały się silnikami wankla podobnie jak amerykańce V8, Subaru boxerami itd.
Wymieniając ten silnik na durnego tłokowca odbiera się mu tożsamość i to czym się wyróżnia spośród innych.
Dla mnie ten samochód jest tylko uzupełnieniem tego silnika, to dla tego silnika powstawały modele RX.
Nigdy nikogo nie przekonywałem, że wankel jest lepszy od tłokowca,i nie zamierzam się wdawać w dywagacje na ten temat, po prostu uważam że jak ktoś woli tłokowca to chyba ma w czym wybierać, nie musi psuć tego wyjątkowego auta.
P.S. Trzeba będzie zmienić tytuł tego forum na Coś w rodzaju: forum przeciwników silników wankla i porobić działy na np. "wyjmij wankla i wóż co kolwiek", albo: "co by tu włożyć żeby znów było tanio, jak moim poprzednim jeździdełku", "nie ważne co pod maską byle by się ludzie oglądali" itp...
Ja natomiast i parę innych osób będziemy musieli poszukać innego forum...

https://www.facebook.com/RxKlubPolska?ref=hl

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: