daje info moze sie komuś przyda opisywna wczesniej regulowane drążki z usa wychodzą +/-500zl
Jeśli ktoś ma lub planuje gwint to zalecam regulowane, a z moich poszukiwan wychodzi że pasują regulowane od mazdy mx5 koszt w pl to 300zł
Ja nie mam gwintu i wystarczą mi krótsze bez regulacji, więc zrobiłem re-search i znalazłem firmę, która miała do rx8 i zrobiła mi dobrej jakości na wymiar jaki chciałem a kosztowały tyle samo co oem 90zł z przesyłką i czekałem 3dni.
Na zagranicznych forach znalazłem info że 90% ludzi przy obniżeniu 25-30mm zakładają regulowane drążki stab. i skręcają maksymalnie tj.92mm (OEM maja 104mm). Ja mam -36mm, więc zamówiłem 90mm, które w całości wykonane są z metalu, zgrzewane, kadmowana powierzchnia, gumy zabezpieczone kółkiem sprężynowym, gniazdo kontrujące na klucz płaski.
ps.Jak ktoś ma obniżenie 25+ i będzie zainteresowany, to na pw podam namiary na firmę. Myślę, że jest możliwość zrobienia również na tył, ale trzeba by sprawdzić wymiary ile krótsze. Mi nie było to potrzebne, bo mam obniżony zaledwie 1,7cm
_________________ Nie jestem mechanikiem,więc moje wypowiedzi nie muszą być fachowe. Ale wiem, że RX8 zapierdziela jak dziki TiReX
w którym miejscu ta część jest i co ona robi i za co odpowiedzialna jest ?
_________________ Najwieksza wada Twojego samochodu jest poprzedni wlasciciel ...
-= ile pali ? tyle co Kamaz holujący zepsutego Ziła nad Tybetańską przełęcz =-
to sa drążki stabilizatora, jeśli ktoś obniża więcej niż 20mm to stabilizator jest bardziej naprężony (Raptor wizualnie pokazał to na poprzedniej stronie). U mnie obniżenie -36 spowodowało, że po prostu dobił i był cały czas do góry, tym samym nie spełniał swojego przeznaczenia.
_________________ Nie jestem mechanikiem,więc moje wypowiedzi nie muszą być fachowe. Ale wiem, że RX8 zapierdziela jak dziki TiReX
a co się może stać z tym stabilizatorem jak obniże auto na gwincie o 8 cm ?
_________________ Najwieksza wada Twojego samochodu jest poprzedni wlasciciel ...
stabilizator niemoze sie napreżac przez obnizenie , bo stabilizator napreza sie tylko w wypadku różnic wysokosci pomiedzy lewym a prawym kołem , np na zakretach
czemu drazki stukaja przy obnizeniu w rx8?
poniewaz drązki sa zamontowane pionowo , a amortyzatory skośnie , jesli zawieszenie idzie w dół to główka drążka zaczyna zblizac sie do amora
w dodatku drązek jest przed amorem , wiec im bardziej ramie staba idzie do góry tym bardziej przyciaga go w strone amora
Auto: RX8 GRAND TOURING Pomóg³: 5 razy Do³±czy³: 09 Pa¼ 2011 Sk±d: ToruÅ„
Wys³any: 2014-05-09, 17:11
Kuba Rozpruwacz, co ty masz za koła że 8cm chcesz obniżyć??? Ja mam tył o 3,5cm i już dystans będzie ciężko założyć bez rolowania nadkola bo opona się chowa a gdzie jeszcze 4,5
kola mam 18 cali a opony 225/35 ... Jak wkoncu umowie się z mechanikiem na montaż gwintu to obniżę maxx 8 cm w dol jak nie więcej i dodam zdjęcia w temacie mojego auta jak cos
przema72 ok rozumie, ale w takim razie wytłumacz mi proszę co wtedy, kiedy belka stabilizatora jest już wypchana do góry? na mój nie fachowy rozum mechaniczny, belka która w pozycji zero już dobiła albo jest dużo wyżej, będzie blokowała inne podzespoły amortyzujące, ponieważ nie pójdzie dalej do góry wtedy gdy zawieszenie będzie pracować/amortyzować na dziurach lub nachyleniu pojazdu na zakrętach.
U mnie na oem drążkach tak właśnie wyglądała belka stablizatora w pozycji zero auta na kołach
tylko w zasadzie belka stabilizatora niema zadnego maxymalnego górnego połozenia , niemozna jej dobic ;]
stabilizator to element skrętny , skreca sie kiedy nastepuje przechył nadwozia , jesli nadwozie jest prosto , to sam skok zawieszenie nie skreca stabilizatora
niewiem jak inaczej to wytłumaczysz
jakbys odkrecił obydwa drązki , to stabilizator mozna by teoretycznie obkręcic w kółko , ale oczywiscie zblokuje sie o wachacz
Ostatnio zmieniony przez przema72 2014-05-09, 18:50, w ca³o¶ci zmieniany 1 raz
niekoniecznie ;] , poniewaz amortyzatory sa w takim układzie /---\ a do tego gwint zazwyczaj ma grubszy amor , wtedy moze sie zdazyc ze koncówki drążków obcieraja o amor
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach