Poprzedni temat «» Następny temat
Mazda RX-8 k24
Autor Wiadomość
MATi 

Auto: RX8 High Niuter !
Wysłany: 2014-05-06, 21:23   

Powyżej 5 lat guma traci właściwości.

adamsud 

Auto: mazda rx-8
Wysłany: 2014-05-06, 21:33   

To raczej jednak nie wina rocznika. Samochód na nierównym terenie źle się prowadził od prawie trzech lat. Może raczej rodzaj opony ma znaczenie. Teraz mam chyba asymetryczne.

Sqad 

Auto: Donatan 125
Wysłany: 2014-05-06, 21:33   

...

adamsud 

Wysłany: 2014-05-06, 21:37   

He, he dobre pytanie Sqad. A po co miałem sprawdzać, jak powietrze nie schodziło ;-) ? Zresztą, jak pisałem - zbieżność była dobra. Chyba że właściwe ciśnienie oznacza coś więcej, niż równe ciśnienie.

Sqad 

Auto: Donatan 125
Wysłany: 2014-05-06, 21:48   

...

adamsud 

Wysłany: 2014-05-09, 19:24   

Mając w pamięci temat rejetsracja swap-ów z mieszanymi uczuciami udałem się dzisiaj do wydziału komunikacji w mojej miejscowości. Wizyta trwała 15 minut i wyszedłem z nowym dowodem rejestracyjnym uwzględniającym wymianę pojemności silnika. Teraz jeszcze tylko muszę zawiadomić ubezpieczyciela o dokonanej zmianie. Naprawdę na tym forum nieraz rozdzielamy włos na czworo.

pawelc 

Auto: mx-6 2,5V6 ,rx-8 z32se
Wysłany: 2014-05-10, 06:08   

Opisz jak wyglądała procedura ...,przyda się dla mnie i myślę że nie tylko dla mnie ;-)

Mike 

Auto: RX-8 Haj Pałer, Pasiak B5
Wysłany: 2014-05-11, 14:03   

Dobry ruch, coraz bardziej przekonuję się do tego typu zabiegów, zwłaszcza jak używa się rx-a jako daily powodzenia i oby służył ;)

https://www.facebook.com/RxKlubPolska?ref=hl

KamilC20XE 

Auto: RX8 2JZGTE
Wysłany: 2014-05-20, 22:42   

Słuszny silnik w słusznej budzie . Taki swap mi się podoba jako alternatywa seryjnego silnika bez spinki na moc .

adamsud 

Wysłany: 2014-06-28, 19:21   

Pawelec, zmiana w dowodzie rejestracyjnym wyglądała następująco. Udałem się do OSKP. Tam samochód otrzymał zaświadczenie o dokonanej zmianie silnika. Z tym zaświadczeniem pojechałem do wydziału komunikacji i złożyłem wniosek o dokonanie zmian w dowodzie rejestracyjnym. Po tych czynnościach zadzwoniłem do ubezpieczyciela i poprosiłem o przeliczenie składki ubezpieczenia. Za pełen pakiet ubezpieczeniowy składka wzrosła mi o ok. 200 zł.
W maździe tymczasem dokonałem zmiany oleju w skrzyni biegów na motula, którego otrzymałem od Gronka. Zmiany żadnej nie zauważyłem. Czeka mnie wymiana skrzyni, na jakąś cichszą.

Wymieniłem też poduszki pod silnikiem, które wykonał dla mnie TMsk.

Przyznam, że efekt wymiany trochę mnie rozczarował. Przy włączonej klimie drążek zmiany biegów nadal trochę drży. Niemniej cieszę się z posiadania niezniszczalnych poduszek i koledze TMsk serdecznie za pomoc dziękuję.

Gronek 

Auto: RX8 HP, RX7 FC TURBO.. Carina 1.6 :)
Wysłany: 2014-06-28, 19:31   

adamsud, a na stacji lub urzędzie wymagali jakiś papierów potwierdzających uprawnienia warsztatu do zmian konstrukcyjnych... ???

adamsud 

Wysłany: 2014-06-28, 20:00   

Gronek napisał/a:
[b] ...wymagali jakiś papierów potwierdzających uprawnienia warsztatu do zmian konstrukcyjnych... ???

Z niczym takim się nie spotkałem. W moim przypadku oparłem się o następujący zapis
"2. W przypadku zawiadomienia o zmianie innych danych pojazdu zamieszczonych w dowodzie rejestracyjnym zaistniałej w wyniku wprowadzenia zmian konstrukcyjnych lub wymiany elementów, pojazd, zgodnie z ustawą, podlega badaniu technicznemu. Zaświadczenie o pozytywnym wyniku tego badania potwierdzające, że dokonane zmiany są zgodne z przepisami określającymi warunki techniczne pojazdów, jest podstawą do wydania dowodu rejestracyjnego z nowymi danymi pojazdu."
To nie jest zmiana konstrukcyjna zmieniająca rodzaj pojazdu - z tymi jest trudniej. Większe wymagania (jak wynika z lektury przepisów) stosowane są w przypadku założenia LPG.

Odpowiedz do tematu