To raczej jednak nie wina rocznika. Samochód na nierównym terenie źle się prowadził od prawie trzech lat. Może raczej rodzaj opony ma znaczenie. Teraz mam chyba asymetryczne.
He, he dobre pytanie Sqad. A po co miałem sprawdzać, jak powietrze nie schodziło ? Zresztą, jak pisałem - zbieżność była dobra. Chyba że właściwe ciśnienie oznacza coś więcej, niż równe ciśnienie.
Mając w pamięci temat rejetsracja swap-ów z mieszanymi uczuciami udałem się dzisiaj do wydziału komunikacji w mojej miejscowości. Wizyta trwała 15 minut i wyszedłem z nowym dowodem rejestracyjnym uwzględniającym wymianę pojemności silnika. Teraz jeszcze tylko muszę zawiadomić ubezpieczyciela o dokonanej zmianie. Naprawdę na tym forum nieraz rozdzielamy włos na czworo.
_________________ Pozdrawiam
pawelc
Auto: mx-6 2,5V6 ,rx-8 z32se Pomógł: 3 razy Dołączył: 28 Lut 2013 Skąd: Zachód ;)
Wysłany: 2014-05-10, 06:08
Opisz jak wyglądała procedura ...,przyda się dla mnie i myślę że nie tylko dla mnie
Pawelec, zmiana w dowodzie rejestracyjnym wyglądała następująco. Udałem się do OSKP. Tam samochód otrzymał zaświadczenie o dokonanej zmianie silnika. Z tym zaświadczeniem pojechałem do wydziału komunikacji i złożyłem wniosek o dokonanie zmian w dowodzie rejestracyjnym. Po tych czynnościach zadzwoniłem do ubezpieczyciela i poprosiłem o przeliczenie składki ubezpieczenia. Za pełen pakiet ubezpieczeniowy składka wzrosła mi o ok. 200 zł.
W maździe tymczasem dokonałem zmiany oleju w skrzyni biegów na motula, którego otrzymałem od Gronka. Zmiany żadnej nie zauważyłem. Czeka mnie wymiana skrzyni, na jakąś cichszą.
Wymieniłem też poduszki pod silnikiem, które wykonał dla mnie TMsk.
Przyznam, że efekt wymiany trochę mnie rozczarował. Przy włączonej klimie drążek zmiany biegów nadal trochę drży. Niemniej cieszę się z posiadania niezniszczalnych poduszek i koledze TMsk serdecznie za pomoc dziękuję.
[b] ...wymagali jakiś papierów potwierdzających uprawnienia warsztatu do zmian konstrukcyjnych... ???
Z niczym takim się nie spotkałem. W moim przypadku oparłem się o następujący zapis
"2. W przypadku zawiadomienia o zmianie innych danych pojazdu zamieszczonych w dowodzie rejestracyjnym zaistniałej w wyniku wprowadzenia zmian konstrukcyjnych lub wymiany elementów, pojazd, zgodnie z ustawą, podlega badaniu technicznemu. Zaświadczenie o pozytywnym wyniku tego badania potwierdzające, że dokonane zmiany są zgodne z przepisami określającymi warunki techniczne pojazdów, jest podstawą do wydania dowodu rejestracyjnego z nowymi danymi pojazdu."
To nie jest zmiana konstrukcyjna zmieniająca rodzaj pojazdu - z tymi jest trudniej. Większe wymagania (jak wynika z lektury przepisów) stosowane są w przypadku założenia LPG.