Poprzedni temat «» Nastêpny temat
Biały dym z wydechu później brak płynu w chłodzącego

czy spalanie 20l lub więcej to u was normalne ?
tak
66%
 66%  [ 8 ]
nie
33%
 33%  [ 4 ]
G³osowañ: 12
Wszystkich G³osów: 12

Autor Wiadomo¶æ
cantaress 

Auto: RX-8
Do³±czy³: 12 Maj 2014
Sk±d: London
Wys³any: 2014-05-12, 22:05   BiaÅ‚y dym z wydechu później brak pÅ‚ynu w chÅ‚odzÄ…cego

Na początek chciał bym Powitać wszystkie RX-y na forum, jestem nowy więc wypada się przywitać.

Teraz do sprawy, mam swojego Reksia pól roku, wszystko ładnie pięknie aż tu nagle po średnio agresywnej jeździe pojawia się za mną chmura białego dymu!? która nie miała drastycznego zapachu, raczej przyjemne dla nosa spaliny... po chwili postoju na wciąż odpalonym silniku przestało dymić. Po powrocie do domu szybkie dochodzenie iii nie ma wody w zbiorniczku!!! Dolałem , na drugi dzień przejechałem się ii płyn się utrzymał a fura śmiga normalnie. Mam przejechane 69 tys mil i wszystko zawsze robione na czas, do tego dopieszczana włąsno ręcznie. Gdyby to był normalny silnik to zapewne bym już wydzierał głowice i wymieniał uszczelkę, lecz tu mamy Rotary Engine, POMOCY

Od czego zacząć dalsze dochodzenie i w efekcie naprawę mojej Niuni bo wiem że problem sam nie zniknie a fura musi jeździć i spalać paliwko...

Dziękuję za pomoc.
Ostatnio zmieniony przez KajaK 2014-05-13, 00:54, w ca³o¶ci zmieniany 1 raz  

Wojtex16 

Auto: Mazda RX-8 40th Anniversary Edition
Pomóg³: 8 razy
Do³±czy³: 23 Lip 2013
Sk±d: Katowice
Wys³any: 2014-05-13, 00:44   

Brak płynu w chlodnicy? To niedobrze mogło dojść do puszczenia płaszcza wodnego.
Jak odpalisz samochód na zimnym to sprawdz w zbiorniczku czy po dodaniu gazu nie bulgocze (jeden dodaje trochę gazu, a 2gi obserwuje co się dzieje w tym zbiorniku).

Co do spalania to mazda potrafi spalić nawet ponad 20 litrów po mieście jak się jezdzi z wskazówką na czerwonym polu :-D

Gronek 

Auto: RX8 HP, RX7 FC TURBO.. Carina 1.6 :)
Pomóg³: 38 razy
Do³±czy³: 30 Lis 2011
Sk±d: Åšladów/Warszawa
Wys³any: 2014-05-13, 07:44   

cantaress, Jeszcze zajrzyj w katalizator ale raczej najbliżej będzie jak KajaK,
pisze. Ile twoje auto ma przebiegu ??

Wojtex16 

Auto: Mazda RX-8 40th Anniversary Edition
Pomóg³: 8 razy
Do³±czy³: 23 Lip 2013
Sk±d: Katowice
Wys³any: 2014-05-13, 15:36   

Gronek napisa³/a:
cantaress Ile twoje auto ma przebiegu ??

Napisał: Mam przejechane 69 tys mil, czyli na nasze to bedzie jakieś 110 tys. km.

Moim zdaniem to już czas zmierzyć kompresję.

Gronek 

Auto: RX8 HP, RX7 FC TURBO.. Carina 1.6 :)
Pomóg³: 38 razy
Do³±czy³: 30 Lis 2011
Sk±d: Åšladów/Warszawa
Wys³any: 2014-05-14, 08:17   

Wojtex16, no fakt nie doczytałem ...

cantaress 

Auto: RX-8
Do³±czy³: 12 Maj 2014
Sk±d: London
Wys³any: 2014-05-18, 11:43   

Witam ponownie, nie miałem za wiele czasu na tygodniu ale wczoraj przegonilem Reksia.
iii tu niespodzianka, żadnego dymu za mną... katalizator jest, woda jest a pod maska gorąco jak w piekarniku... masełko na bagnecie jak zawsze, nic wiecej nic mniej... zbiorniczek wygląda na czysty, jedynie czego nie sprawdziłem to "bulgotania"...
Szczerze mówiąc to nie dochodziłem do czerwonego pola bo bałem się że coś wybuchnie ale jakieś 2 godziny na autostradzie przy 6-7000 rpm wytrzymał...
Czy dalej utrzymujecie tezę że to płaszcz wodny ?

A co do spalania to wcale nie muszę mocno deptać by pociągnęła 20. Przy maksymalnie spokojnej jeździe mój rekord 17 na setke... i tu też pytanie: można to zredukować ???

[ Dodano: 2014-05-18, 11:48 ]

Biszkopt 

Auto: Turbo Volvo
Pomóg³: 7 razy
Do³±czy³: 28 Cze 2011
Sk±d: Grodzisk Maz.
Wys³any: 2014-05-18, 18:58   

o, ja raz tak miałem, że oleju trochę za dużo było wlane i jak "beknął", to walnął dymem z tyłu, ale po przejeździe wszystko ok, żadnych innych objawów.

Wy¶wietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: