Po sprzedaniu hondy chciałem kupić jakieś RWD była duża rozkmina co kupić nissana s13, s14, skylina r32,r34, jednak w mojej okolicy jest już parę okazów tych samochodów. Wybór padł na Mazdę RX-7 2 generacji ze względu na jej bardzo dobre właściwości jezdne (rozkład masy z 2 osobami na pokładzie 50:50%) Auto przeznaczone do zabawy w Drifcie oraz Track Dayach zachowa charakter uliczny. Ma dawać dużo frajdy z jazdy.
MODEL: Mazda RX-7 FC-3S 1986 Coupe 2 D.
SILNIK: Silnik Wankla 13B, chłodnica oleju z termostatem,
UKLAD DOLOTOWY: Filtr Gąbkowy HKS .
UKLAD WYDECHOWY: podwójny wydech od kolektora 2x 2cale na 3 tłumikach, Usuniety EGR
ELEKTRONIKA: Wskaźnik Temperatury oleju VDO, Ciśnienia oleju, Ładowania.
ŚRODEK: Kierownica Personal Grinta z Miśkami, Rozpinka NRG Slim, Fotele z Mazdy RX-7 FD Type R, Karbonowa Gałka Zmiany Biegów, wywalony tył.
CAR-AUDIO: Coś tam Brzęczy.
KOŁA: 16 cali Z Wersji Turbo, Opony Bridgestone Potenza 205/50/16. do upalania 15 cali Aez i jakieś 15 na tył co popadnie
MOC: 150 KM. 187 NM Seria
Status: W trakcie
Całość prac serwisowych wykonywana jest w firmie gtr performance
Ostatnio zmieniony przez PJ 2011-10-22, 18:03, w całości zmieniany 5 razy
fazer5
Auto: mazda rx7 fc3s turbo II Pomógł: 2 razy Dołączył: 10 Gru 2009 Skąd: piekary śl
Wysłany: 2010-02-11, 08:15
wybacz ale nie rozumiem!
plany plany plany.....
zniszczysz piękny kawałek samochodu. rx7 z rzędówką to jak ford T z silnikiem malucha.
chcesz zabłyszczeć między kolegami? i być trendy, kup sobie jakiegoś poloneza i coś z nim zrób. z tego co widzę po zdjęciach rx jest jeszcze żwawy, nie psuj tego!!!!!!!proszę
Stan samochódu wygląda na na bardzo dobry jak na jego wiek
Szkoda, że chcesz go pozbawić wankla ale i tak gratuluję zakupu
P.S. Gdzie mieszkasz, że masz kilka Skyline'ów R-34 w okolicy ?:P
_________________ Rotary Inside
Hurt paliw
fazer5
Auto: mazda rx7 fc3s turbo II Pomógł: 2 razy Dołączył: 10 Gru 2009 Skąd: piekary śl
Wysłany: 2010-02-11, 10:44
no no właśnie!!!! tam coś pisało o V8, dziękuję Retro. to z żalu ręce mi opadły na klawiaturę i tak się ułożyły w takie głupie słowo jak rzędówka, tfuuuu...
swoją drogą jeden ch... czy to rzędówka, v'ka, czy inna gwiazda, zwykły tłok w rx to porażka!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Auto: Toyota Auris :(
Wysłany: 2010-02-11, 10:45
Hmm no cóż nie pochwalam zniszczenia wankla ale to nie moja dezycja słuchaj a moze podrasowanie 13b na 300KM wyjdzie ci taniej chociaz watpie ;/ fazer to pytanie do ciebie ty sie bardziej na tym znasz
fazer5
Wysłany: 2010-02-11, 11:16
nie nabijamy się z fazerka!!!!!!!!!!
najlepsza droga do pozyskania informacji ile to kosztuje to PIT.
Auto: Mazda RX-7 FC Pomógł: 2 razy Dołączył: 24 Wrz 2008 Skąd: Kraków
Wysłany: 2010-02-11, 13:01
No takie to forum że każdy nazwie profanacją wyrzucenie "rotary engine"...
Ja też jestem za wirującym tłokiem, niestety prawda jest taka że jak ma być do bezproblemowego upalania, to po swapie na 1UZ albo LS1 jest masakra, mocy pod dostatkiem w każdym zakresie obrotów.
A wracając do autka to bardzo fajne, kolor, rocznik i kółka takie jak u mnie
P.S jak byś się chciał pozbyć felg, to daj znać.
Auto: FC N/A, BMWe36 Pomógł: 4 razy Dołączył: 28 Paź 2008 Skąd: zabrze
Wysłany: 2010-02-11, 14:15
bardzo się cieszę że nam pięknych FC przybywa
zdiecie z komory prawie jak odemnie tez mam taki rozpierdol
życze powodzenia i zasobnego portwela przy dalszych modyfikacjach
co do silniczka to mozesz sie jeszcze zastanowić moze lepiej swapik na REW albo TII z wiekszym wiaderkiem i te docelowe 3 stowki łapniesz a wankla sie jednak nie pozbędziesz
ps
moze sie kiedys spotkamy gdzies na torze na treningu - ja tez sobie rekraacyjnie troszke driftuje
Auto: Toyota Auris :(
Wysłany: 2010-02-12, 02:16
fazer5 napisał/a:
nie nabijamy się z fazerka!!!!!!!!!!
najlepsza droga do pozyskania informacji ile to kosztuje to PIT.
ale czy ja sie nabijam?? myślałem ze jesteś lepiej zorientowany w końcu silnik w fc poskładałeś i o silnikach rotacyjnych trochę wiesz
Retro to mój obrazek :D
fazer5
Wysłany: 2010-02-12, 07:22
no i zobacz ziom co narobiłeś na tym forum nie znajdzesz jednej osoby, która pochwali twój "plan" na swap. tutaj spotykają się: "UŻYTKOWNICY AUT Z SILNIKIEM WANKLA", jw napisano.
Nie mam zamiaru przed nikim zabłysnąć chciałem pokazać swoją mazdę i plany na nią a po to są fora żeby to robić. Oraz zbierać przy tym rożne opinie i wiedzę na temat tego auta .
Jak na auto które stało pół roku w garażu nie jeżdżone odpaliło po 2 min kręcenia byliśmy w szoku, stan budy bdb,wszystko działa elegancko poza 2 rzeczami zamkiem drzwi oraz szyberdachem, jest nawet wskaźnik poziomu płynu w spryskiwaczach co mnie bardzo zdziwiło ze tak starym aucie były już takie opcje.
Silnik bardzo sprawny ciągnie równo w całym zakresie obrotów średnie spalanie około 18 na sto ale to wina świec niestety w PL ciężko dostępne mam 3 brakuje 4.
Udało się upolować niezłego rodzynka bez przygód blacharskich wszystko w oryginale z dużą ilością detali. Lakier został odświeżony oraz zmienione było poszycie progów.
Pomyliłem się literówka chodziło mi o skaje r33 w obrębie 10 km są 3 szt 2 rhd przygotowane do driftu, oraz 1 szt zarejestrowana lhd. Mieszkam w Małopolsce okolice Krakowa.
Niestety zabawa z tym silnikiem to duże koszty i mała efektywność co innego jak w bazie była by wersja turbo można by się było zastanowić;)
Kółka zostają u mnie podobają mi się trzeba je tylko odświeżyć.
Jak bym chciał to mógłbym mieć silnik tII, 20b kolega ma go u siebie, ale dla moich planów nie przewiduje w nich miejsca a koszty ich zakupu też nie są małe i porównywalne z V8.
Mogę was uspokoić mazda z tym silnikiem będzie jeździć jeszcze co najmniej rok a nie wiadomo co się może jeszcze urodzić przez ten czas może jednak mnie przekonacie
Auto: Mazda RX-7 FC Pomógł: 2 razy Dołączył: 24 Wrz 2008 Skąd: Kraków
Wysłany: 2010-02-13, 13:01
Której świecy Ci brakuje? Widzę w katalogu Intercarsu że mają od ręki BUR6EQ i BUR9EQ, może akurat którejś z nich Ci brakuje? Ja u nich właśnie w zeszłym roku kupowałem komplet cieplejszych czyli lead BUR6EQ i trail BUR8EQ i mieli na miejscu w krakowie, tylko musiałem podać im konkretny symbol bo katalog NGK wskazuje jakieś brednie i zupełnie inne świece do takiego silnika jak my mamy.