Siemanko,
Ma ktoś namiar na speca w Wawie, który zakoduje mi piloty do centralnego? Wykonywałem już procedurę programowania kluczyka, natomiast w momencie, kiedy po wciśnięciu guzika w pilocie centralny powinien zamknąć zamki nic się nie dzieje. Piloty nadają sygnał - sprawdzone.
Dzięki za sugestie.
pozdr
Łukasz
Namiaru Ci nie podam, bo nie mam...
Ale powiedz, czemu masz rozkodowane piloty? Dokupiłeś, czy coś się stało i się rozkodowały? Masz jakikolwiek działający pilot?
Jeśli dokupiłeś, to może kupiłeś nie taki jak potrzeba? Bo pilotów było kilka typów (nie mam na myśli ilości guzików, różniły się od siebie "bebechami" mimo takiego samego wyglądu).
Pod spodem jest numer pilota coś jak Visteon 4744 albo jakoś tak - sprawdź jeśli wiesz jaki powinien być.
W ostateczności możesz potrzebować "mazdowego" komputera do zakodowania, mam na myśli ASO. Albo w Jaksa Ożarów, oni pewnie też mają - nie wiem jak to daleko od Ciebie. Ale to tak gdybam tylko, nie wiem...
no więc któregoś razu coraz gorzej działał mi fabryczny pilot (drugi fabryczny od zawsze był martwy), aż w końcu umarł. Wymieniłem więc baterię i dalej nic. Więc znalazłem procedurę programowania kluczyka na yt. Problem w tym, że można ją sobie wykonać jak mamy chociaż jeden sprawny, działający kluczyk (w moim przypadku oba dead). Centralny z łapy działa normalnie, drzwi po wciśnięciu wajchy się zamykają i otwierają normalnie z obydwu stron. Jak napisałem wcześniej, obydwa pilociki nadają sygnał więc są sprawne ( obydwa mają takie same oznaczenia z tyłu na plastiku). Więc opcje są dwie:
1) programowanie/kodowanie pilotów - tak jak napisałeś ASO
2) uszkodzony odbiornik centralnego pod schowkiem - tą opcję raczej odrzucam
to działanie pilota sprawdzone masz przez jakiegoś elektryka rozumiem. Mój miał jakieś takie urządzenie, które sprawdzało, czy wysyła fale pilot.
Jeśli tak, to popróbuj jeszcze z tym programowaniem. Na amerykańskim forum pisali, że to nie zawsze tak idealnie za każdym razem działa.
Programowanie pilota można zrobić nawet jak się ma zero działających pilotów, ale kluczyk musi działać (mam na myśli, że otworzysz drzwi i go odpalisz kluczykiem). Sam tak miałem, oba piloty miałem popsute a jak dokupiłem, to spokojnie mi się udało zaprogramować pilota.
Czy robisz to tak jak tu: http://www.youtube.com/watch?v=f87SMT6bDNQ ?
Jeszcze jest tak, że jakąś tam ilość pilotów można zaprogramować, potem komputer już nie przyjmuje. To chyba było 6 sztuk...
Dokładnie, z resztą mam jeszcze jeden pilot pożyczony od Gronka i też nic z tego. Myślę, że skoro piloty nadają sygnał (fale) to raczej działają:) próbowałem i z 6 razy pod rząd programować obydwa piloty (tak jak na filmiku który wkleiłeś i wg procedury na mazdaspeed) i nic z tego, więc wydaje mi się, że rozkodowały pilot/centralka. Chyba, że skołować jeszcze jakiś jeden kluczyk taki sam jak mój i ostatni raz spróbować. Ile kosztuje takie kodowanie w ASO?
no to rzeczywiście, teraz ogarnięty elektryk albo ASO
Może i ten odbiornik przestał działać? A może jest jakaś teraz potrzeba ingerencji z tym kompem mazdowym... Poddaję się.
Ogarniętego elektryka mam w Podkowie Leśnej, ale to pewnie Ci nie po drodze.