Wys³any: 2014-06-10, 23:33 Regeneracja poduszek silnika WANKLa i SWAP-opwanych
Z racji zapytań o regeneracje to tak mogę zrobić, więcj info na dole postu
Odkąd kupiłem Mazdę RX8 miałem problemy z szarpaniem na wolnych obrotach, a podczas podjazdów na jedynce dość mocne żabkowanie, a na luzie drążek od zmiany biegów dość mocno drgał,a po włączeniu klimy to już bardzo mocno.
Koszt nowych to niestety 750-950zł/SZTUKA, więc najpierw kupiłem używki. Jak się jednak okazało nie były dużo lepsze od moich starych. Mając 2 komplety ostatecznie zdecydowałem się na regeneracje.
Biorąc pod uwagę fakt, że po regeneracji poduszek silnik pracuje równo i drążek niemalże stoi w bezruchu, to według mnie mamy poduszki w jakości jak nowe ale za mały % ceny nowych.
Film PRZED regeneracją Po regeneracji poliuretan twardszy Po regeneracji poliuretan miększy
Po regeneracji na +
-drążek nie drga nawet przy włączonej klimie
-podczas podjazdów w korkach żabka/kangurek niemalże zniknął
-podczas podjazdów w korkach mogę jechać na puszczonym sprzęgle i bez gazu bez żabki,szarpania (z wyłączona klimą nic nie czuć, z włączoną są lekkie szarpnięcia)
-ogólnie silnik płynniej pracuje w dolnych zakresach obrotów
Na początek czy poduszki są zużyte
jak sprawdzić poduszki?
-drgający drążek zmiany biegów
-szarpanie silnika na niskich obrotach
-szarpanie/żabka podczas podjazdów
-są siadnięte (aby to sprawdzić wystarczy skręcić jedno koło maksymalnie tak aby mieć dostęp do tylnej części nadkola, jeśli macie to ściągnąć taka gumowa zasłonkę i wtedy zobaczycie poduszkę. Z prawej strony prawdopodobnie będzie bardziej zużyta, może przez to że tam mamy wydech i skaczące temp...
A więc trzeba zmierzyć odległość szpar pomiędzy górna częścią a łapa silnika, powinno być mniej więcej podobne góra/dół . Stan do wymiany jest wtedy, gdy w górnej części mamy mniej jak 3mm luzu, jak widać u mnie nie ma jej wcale, nawet płaskiego śrubokręta nie włożę. Dlatego silnik nie opierał sie na amortyzującej części poduszki tylko na jej krawędzi bocznej.
czerwona linia - nazwe to-brzegi gniazda
żółta linia - gdzie powinna być boczna łapka poduszki
fioletowy kolor - stan u mnie
Poduszka przed regeneracja, nawet nie można włożyć płaskiego śrubokręta 1-2mm luzu
Dla porównania tak wygląda poduszka po regeneracji
Regeneracja polega na zalaniu środkowej części elastyczną żywicą poliuretanową.
Do poduszek zaleca się poliuretan o klasie twardości SHORE A
KOSZT-Ogólnie ciężko dostać Poliuretan o takich parametrach, a jak już się uda to min 1-5kg, gdzie na 2 poduszki (6-8dziur wiertło 6-8mm) potrzebujemy 250-300g mieszanki
REGENERACJA:
1.Wyciągnięcie poduszek (klucz 14 + 2 podnośniki) drugi aby podnieść silnik
2.Wycięcie gumy, później małej gumki w środku i wylanie całego oleju.
3.Wywiercenie dziur w tych plastikowych krążkach, których jest 4.
Można nie wiercić dziur, ale wtedy zalewa nie zwiąże nam tak mocno no i ew.bąbelki powietrza nie będą miały możliwości wydostania się na zewnątrz. No i będzie twardo.
UWAGA przy 4krążku należy być b.ostrożnym aby nie przebić gumy zewnętrznej poduszki.
4.Dodatkowo proponuję wyczyścić ew. korozje z zewnętrznej części poduszki.
5.BARDZO dokładnie wypłukujemy wszystkie pozostałości oleju (środek odtłuszczający/rozpuszczalnik/benzyna ekstrakcyjna)
6.BARDZO dokładnie wydmuchujemy wszystkie pozostałości (plastik), najlepiej sprężonym ciśnieniem (kompresorem).
6.Przygotowujemy porcje mieszanki poliuretanowej i pomału zalewamy poduszki. Mamy na to 5minut, po czym masa zaczyna twardnieć.
Całkowita twardość następuje po 72-96 godzinach.
7.Dodatkowo na koniec pomalować czymś na rdze.
Z racji zapytań o regeneracje to tak mogę zrobić:
opcja 1 (300zł) - wysyłacie mi swoje lub kupujecie używki i mi wysyłacie, a ja wam odsyłam zregenerowane
opcja 2 (400zł) - jeśli mam na stanie to wysyłam te co mam zrobione
opcja 4 (400zł - zwrot waszych) - wysyłam te co mam zrobione, jeśli wasze nie mają zewnętrznych pęknięć gumy i blachy nie są strasznie rozwarstwione, to możecie mi odesłać i ja zwrócę wam cześć kasy
Przesyłka pobraniowa 25zl zwykła, ubezpieczona 35zł
Więcej info na pw
_________________ Nie jestem mechanikiem,więc moje wypowiedzi nie muszą być fachowe. Ale wiem, że RX8 zapierdziela jak dziki TiReX
Ostatnio zmieniony przez TMsk 2014-10-15, 18:17, w ca³o¶ci zmieniany 15 razy
MATi pojawiajÄ… siÄ™ i znikajÄ…
na allegro już prawie wszystko wykupiłem, ale jedna osoba właśnie będzie mi odsyłać ,więc jak będę miał zrobione to dam Ci znać.
_________________ Nie jestem mechanikiem,więc moje wypowiedzi nie muszą być fachowe. Ale wiem, że RX8 zapierdziela jak dziki TiReX
Auto: RX8 Pomóg³: 11 razy Do³±czy³: 20 Maj 2009 Sk±d: Kraków
Wys³any: 2014-07-03, 20:15
POLECAM - u mnie okazało się po demontażu że jedna z poduszek jest naderwana - teraz po założeniu zregenerowanych zniknął kangurek przy wolnym ruszaniu/toczeniu np. do bramek
Auto: RX8 High Niuter ! Pomóg³: 7 razy Do³±czy³: 07 Mar 2011 Sk±d: Warszawa
Wys³any: 2014-07-15, 18:44
Również polecam , dzisiaj Gronek założył i jest sporo różnica drgań drążka praktycznie brak , zmiany biegów na duży plus wchodzi teraz elegancko no i auto nie szarpie przy wciśnięciu gazu w podłogę .... mały koszt a duży plus , negatywów niezauważyłem
Mały update
zostałem poproszony o zrobienie miększego zestawu pod SWAP-owany silnik (hondy), doświadczalnie postanowiłem zrobić podobny zabieg u siebie, jest lepiej a wkrótce zdam dokładniejsze relacje.
Tak więc maleńki najprawdopodobniej załapiesz się już na nowy lepszy zestaw
Co do poduszek pod SWAPowany silnik hondy, to jak będę miał odpowiedz czy zdały egzamin to poinformuję.
Ostatnio zmieniony przez TMsk 2014-10-15, 17:54, w ca³o¶ci zmieniany 2 razy
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach