Witam...jakis czas temu driftowalem sobie na sniegu, po drifcie zapalila sie kontrolka czerwona chyba od cisnienia oleju - ,,czajniczek'' taki. zatrzymalem sie , nie gasilem silnika i kontrolka zgasla po ok. 1min.
Dzis jechalem sobie spokojnie po miescie i znowu sie zapalila...nie zwracalem na ja uwagi i zgasla po pewnym krotkim czasie. Dzwonilem do Kojota i powiedzial sprawdzc stan plynu chlodzacego, dolalem do pelna ,,z czubem''
Wracaajac do domu znowu sie zapalila ta kontrolka ..... w czym problem tkwi?
Auto: VW Scirocco 1.4 2.0,CR-V i-CTDi Felicja 1.3 Pomógł: 2 razy Dołączył: 08 Maj 2009 Skąd: Katowice
Wysłany: 2010-02-23, 17:40
Jak dolaĹes do peĹna z czubem to chybaĹ przesadziĹ... od tego masz poziom Full na miarce z boku dosc niewidocznej. Jak bedizesz miaĹza duzo w zbiorniczki to jak bedzie Ci wracaĹ pĹyn to ci go wysadzi...Olej jak w normie? A mozesz zrobic fote tej kontrolki ?
Auto: RX-7 FC Pomógł: 9 razy Dołączył: 01 Paź 2008 Skąd: KrakĂłw
Wysłany: 2010-02-23, 20:29
Rx8 ma wskaĹşnik ciĹnienia oleju a kontrolka jest od poziomu oleju (8-kowcy poprawcie mnie jeĹli siÄ mylÄ)
Tak czy siak jeĹli to kontrolka od oleju, to sprawdziĹbym raczej poziom oleju a nie pĹynu.
fazer5
Auto: mazda rx7 fc3s turbo II Pomógł: 2 razy Dołączył: 10 Gru 2009 Skąd: piekary Ĺl
Wysłany: 2010-02-23, 20:31
jak czajniczek to olej (poziom oleju), jak taka kratka z paskami zorientowanymi pionowo to chĹodnica, czyli poziom cieczy. tak mi siÄ przypomina
jak nie zapomne to Ci to jutro sprawdzÄ.
Auto: VW Scirocco 1.4 2.0,CR-V i-CTDi Felicja 1.3 Pomógł: 2 razy Dołączył: 08 Maj 2009 Skąd: Katowice
Wysłany: 2010-02-23, 23:07
DokĹadnie jak wyĹźej, Kratka taka z maĹÄ wypustkÄ u gĂłry to chĹodniczy pĹyn A cos do nalewania oleju to poprostu olej. Albo jechales pod gĂłrke albo przycisnÄ ĹeĹ i wtedy sie zapala. Masz maĹo oleju.
No wlasnie olej w normie ... dodam tylko ze jak ja kupilem w grudniu to byla karteczka ze dolewano olej inny niz ten zalecany ( w czarnym opakowaniu specjalnie do RX8) i jest na bagnecie ta biala maz
Auto: GTI P mk7 Pomógł: 1 raz Dołączył: 27 Kwi 2009 Skąd: Gdynia
Wysłany: 2010-02-28, 10:50
rodan_bejhaut napisał/a:
No wlasnie olej w normie ... dodam tylko ze jak ja kupilem w grudniu to byla karteczka ze dolewano olej inny niz ten zalecany ( w czarnym opakowaniu specjalnie do RX8) i jest na bagnecie ta biala maz
Albo padĹ czujnik oleju, czÄsta rzecz w starych wersjach, polegaj tylko na bagnecie.
Co do pĹynu, jak wlaĹeĹ z czubem, to powinno wywaliÄ przez odprÄĹźnik w korku (jeĹli szlag go nie trafiĹ, oczywiĹcie) i po kĹopocie. Gorsza wersja to jak uszczelka praĹnie i siÄ wleje w silnik. Ale o tym siÄ dowiesz szybko niestety...
_________________ Honda TwinStar 1981 17KM - 2004-2013
MotoGuzzi California Classic 2010 75KM - od 2010
Mazda RX-8 2008 231KM- od 2012 :D