Poprzedni temat «» Nastêpny temat
Przesuniêty przez: boletz
2014-11-10, 09:39
Odcięcie dopływu paliwa przy ostrej jeździe
Autor Wiadomo¶æ
Skorupek 

Auto: RX-8 :)
Do³±czy³: 20 Pa¼ 2008
Sk±d: Wawa
Wys³any: 2014-05-22, 18:22   OdciÄ™cie dopÅ‚ywu paliwa przy ostrej jeździe

W ostatnią niedzielę byłem na Track Dayu na Torze Poznań.
Podczas ostatniej sesji pomiarowej po ponad 200km jazdy po torze, gdy już paliła się rezerwa paliwa, kilka razy pojawiły się dziwne objawy:
silnik tracił zupełnie na kilka sekund moc - zupełnie jakby nie dostawał paliwa, miało to miejsce kilka razy przy różnych obrotach.
Po zatankowaniu i podczas drogi powrotnej do domu nic takiego więcej się nie powtórzyło.
I teraz pytanie:
czy to pompa paliwowa nie domaga przy ostrej jeździe na rezerwie i czy ktoś miał podobne doświadczenia?
albo to może coś innego?

(albo mi się wydaje, albo gdzieś tu już był podobny temat. Szukałem, ale nie znalazłem)

przema72 

Auto: rx8
Pomóg³: 2 razy
Do³±czy³: 09 Lip 2012
Sk±d: wÅ‚oszczowa
Wys³any: 2014-05-22, 18:37   

bak rx8 jest dwukomorowy , w jeden komorze pompa paliwa w drugiej syfon , paliwo do wtrysków ciągnięte jest tylko z jednej komory , natomiast układ syfonu przelewa paliwo z jednej komory do drugiej

może sie zdążyć ze na rezerwie komora z pompą paliwa będzie prawie sucha , a ze syfon przelewa paliwo powoli , być może własnie go brakowało czasami

dodam jeszcze ze im mniejsze obciążenie silnika , czyli mniejsze otwarcie wtrysków tym więcej paliwa przeciąga syfon

przy pełnym ogniu to paliwo z jednej komory do drugiej przeciągane jest w małej ilosci

Skorupek 

Wys³any: 2014-05-22, 19:26   

czyli ten model tak ma
masz rezerwę - nie jedź pełnym ogniem
chcesz jechać pełnym ogniem - dolej paliwa :)
dzięki za szybką odpowiedź

MATi 

Auto: RX8 High Niuter !
Pomóg³: 7 razy
Do³±czy³: 07 Mar 2011
Sk±d: Warszawa
Wys³any: 2014-05-22, 19:29   

a to brakowało na prostej czy na zakrętach? bo to też ma znaczenie , przy małej ilości paliwa auto jest lżejsze ale mogą być takie kwiatki właśnie.

przema72 

Wys³any: 2014-05-22, 19:30   

niestety nigdy tego nie doświadczyłem , rzadko upalałem na rezerwie , natomiast tak działa w rx8 układ paliwowy i wydaje mi sie ze to było u ciebie przyczyną spadku mocy ;]

Skorupek 

Wys³any: 2014-05-22, 21:07   

Na bank zaczęło się w zakrętach i dotyczyło to głównie zakrętów.
Choć chyba i na prostej zaraz po zakręcie potrafiło odciąć.
Ogólnie byłem za bardzo zaaferowany, że auto nie jedzie, żeby rejestrować takie szczegóły :)
Tak czy siak "bezzwłocznie w trybie natychmiastowym" zjechałem do depo, żeby nie pogorszyć sprawy.

MATi 

Wys³any: 2014-05-22, 21:23   

no to jak miałeś rezerwę i jeszcze wchodzisz w zakręt to paliwo też się przemieszcza i może go układ nie zassać dlatego taka sytuacja , sam też tak raz miałem to jest normalne jak jest mało paliwa a są przeciążenia w zakrętach

przema72 

Wys³any: 2014-05-22, 21:27   

a ze układ paliwa bezpowrotny , to każdy pęcherzyk powietrza który wessała pompa musi przejść przez wtrysk

ave ekologia ;]

ravie 

Auto: Lexus IS250
Do³±czy³: 08 Lis 2009
Sk±d: Iwiny
Wys³any: 2014-05-22, 21:31   

Dokładnie tak miałem rok temu na zlocie w Poznaniu. Wyszedłem na prostą 3 okrążenia przed końcem TD i nagle przy pełnym gazie zabrakło mocy, szybko zerkam na deskę rozdzielczą co się stało, a tu rezerwa, zrobiłem więc okrążenie schładzające i cześć ;)

RobertoX-8 
Moderator

Auto: Był RX-8 HN 6-gear '05 / jest Collka TS
Pomóg³: 4 razy
Do³±czy³: 02 Lip 2012
Sk±d: StÄ…d
Wys³any: 2014-05-23, 21:40   

Na upalanie trzeba mieć min. pół baku. Na tor idealnie mieć 3/4.

Skorupek 

Wys³any: 2014-05-23, 23:41   

O 7 rano miałem pełny bak, 200 km później paliła się rezerwa ;)

MATi 

Wys³any: 2014-06-18, 21:58   

podepnę się bo dzisiaj miałem taką sytuację , że dosyć długo stałem w korkach ok godziny i jak z nich wyjechałem dałem w palnik ale auto mega wolno sie wkręcało i przyspieszało , nie tak jak normalnie , po czym na 3 biegu przy 6-7tysiącach był taki strzał w wydech że myślałem że go urwało, przez pewien czas miedzy 5-7 auto miało trochę dziwny dźwięk po czym znowu strzeliło i wszystko wróciło do normy, wnioskuję że mi sie przylało auto wachą czy coś innego mogło sie zrobić i poszło w wydech ?

Bo teraz jak jechałem to idzie już normalnie tak jak trzeba.

przema72 

Wys³any: 2014-06-18, 22:07   

mazda jak zresztą juz wspominałem ma układ bezpowrotny , możliwe ze w korkach trochę rozgrzały sie wtryski , paliwo w listwie itp , jak paliwo sie rozgrzeje to dawka robi sie uboga bo spada jego gęstość , komputer wtedy po odczycie z lambdy skoryguje to podnosząc korekty paliwa , najpierw krótkoterminowe , potem długo

najsmieszniejsze jest to ze paliwa jest mniej przy małym obciążeniu a przy dużym praktycznie tego nie widac , natomiast ecu mógł zmienić wszystko i sporo podlac

czyli istnieje prawdopodobieństwo ze w korku komputer podniósł dawki paliwa , po czym jak sie wszystko schłodziło to wróciło do normy

chyba :P

Wy¶wietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: