HATAK
Auto: MAZDA RX8
Doczy: 06 Mar 2014 Skd: ŁÓDŹ
Wysany: 2014-05-25, 12:37 silnik sterowania
Matt:Miałem ten sam problem co ty w Audi A4 b6 i awaria była po stronie klapki na wlocie powietrza na kierowcę przy drzwiach, okazało się że silnik sterujący klapką zatrzymał się w pewnej pozycji i się nie ruszał.
Nie patrzyłem w Rex-ie czy jest tak samo ale podpowiadam abyś tam poszukał czy zablokowała się klapka lub silnik który ją ustawia za pomoą cięgna.
(a mechanicy i elektrycy wróżyli już u mnie wymianę całego panelu klimy.
TMsk, szkoda kasy na te preparaty , raz ze małe prawdopodobiensto abys mial zakamienioną nagrzewnie , drugie ze jakby byla zakamieniona to to nie usunie kamienia
klapy to sobie bez zadnej aparatury sprawdzisz , serwa mozna zobaczyc bo sa pod deską rozdzielcza , po weekendzie moge ci pokazac dokladnie które serwo odpowiada za zimne/ciepłe
Będąc u Stramer-a oglądnałem cała skrzynkę środkowa ogrzewania i nagrzewnice.
Aby ja wyjąc to trzeba by demontowc dosłownie wszystko włącznie z ta gruba poprzeczną rurą, gdzie od strony kolumny kierowniczej trzeba by ściągnąć również błotnik zewnętrzny aby odkręcic śruby.
Raczej wykluczam opcje aby jakas klapka nie działała, bo gdyby tak było to w danym sektorze nie szło by powietrze w lewo ani prawo (rys. pokauzjący klapki ) u mnie dmucha wszędzie z taką samą siłą, ale nie podaje ciepła na stronę kierowcy.
Po oględzinach nagrzewnicy w rozebranym aucie wnioskuje że:
od strony pasażera wpływa/wypływa płyn, a wiec jeśli nagrzewnica nie puszcza na całość to on po prostu przechodzi przez najbliższe sektory i z niej wypływa.
Jak wiadomo koniec/tył nagrzewnicy jest od strony kierowcy i jeśli tam nie dochodzi płyn to nie ma bata żeby ta część się nagrzewała.
Poczytałem forum zagraniczne i okazuje się że mój problem nie jest odosobniony. Mało tego jest sporo użytkowników rx8 miało identycznie -lewa NIE grzeje, prawa TAK.
Aczkolwiek u nich w 90% pomagało przepłukanie, u mnie pomogło ale tylko trochę.
Odkręcenie 2wężywków dużo czasu nie zajmuje więc przepłukałem. W garnku zagotowałem keen-flo i zalałem nim nagrzewnice, zostawiłem na 10min i tak 3razy. NO ALE PŁYN BYŁ CZYŚCIUTEŃKI. Pomyślałem, że może jest jakos zapowietrzona więc przepłukałem jeszcze wodą z węża ogrodowego ok20litrow w jedną i druga stronę.
Na chwile obecną mam ochotę zastosować cos mocniejszego. Kwas solny odpada bo reaguje z aluminium, więc bezpieczniejszy będzie np ocet+kwasek cytrynowy.
Podgrzac silnik do temperatury gdzie będę mógł sie jeszcze dotknąć wężyków, następnie zagotować ocet z kwaskiem i tym zalać nagrzewnice i zostawić na 10minut i tak 2-3razy.
Zastanawiam mnie fakt że podczas płukania płyn/woda cały czas były wypływały czyste. Ostatecznie można by zalać cały układ i pojeździć kilka dni, kiedys czytałemże sa niby jakieś bezpieczne roztwory ale działaja wolniej więc zalewa się cały układ i jeździ tydzień i znowu wymiana i tak 2-3razy, niestety nie pamiętam składu chemicznego.
przema72 napisa/a:
TMsk, szkoda kasy na te preparaty , raz ze małe prawdopodobiensto abys mial zakamienioną nagrzewnie
jeśli nagrzewnica nie jest zakamieniona i wszystkie klapki działaja poprawnie do gdzie może być przyczyna. Zwłaszcza że siła nadmuchu po obu stronach jest taka sama, ale temperatura po prawej stornie podaje 73°C a po lewej 34°C
_________________ Nie jestem mechanikiem,więc moje wypowiedzi nie muszą być fachowe. Ale wiem, że RX8 zapierdziela jak dziki TiReX
pawelc
Auto: mx-6 2,5V6 ,rx-8 z32se Pomg: 3 razy Doczy: 28 Lut 2013 Skd: Zachód ;)
Wysany: 2014-06-20, 15:32
TMsk napisa/a:
Aby ja wyjąc to trzeba by demontowc dosłownie wszystko włącznie z ta gruba poprzeczną rurą, gdzie od strony kolumny kierowniczej trzeba by ściągnąć również błotnik zewnętrzny aby odkręcic śruby.
Błotnika nie trzeba ściągać ....,są tam zaślepki jak otworzysz drzwi to zobaczysz ...,wyciągniecie deski w rx8 to robota na kilka -kilkanaście godzin ,łatwo nie ma ...
U Ciebie wygląda że masz problem z klapkami albo coś siedzi w nawiewach ..
U Ciebie wygląda że masz problem z klapkami albo coś siedzi w nawiewach ..
a możesz jaśniej ja nie jestem mechanikeim ale z rysunku widać dosc dobrze, że jest 4klapki rozdzielające (szyba/środkowa konsola/nogi/nogi szyba) które to nie są podzielone na lewą/prawą cześć. Jeśli któraś klapka byłaby zatkana to blokowało by po całości lewą i prawą, a tak NIE JEST. MAŁO TEGO Z WSZYSTKICH NAWIEWÓW SIŁA WIATRU JEST TAKA SAMA.
Według mnie EWIDENTNIE PROBLEM LEŻY W NAGRZEWNICY, która to nie nagrzewa się cała.
Jeśli była by jakaś klapka to płukanie by nic nie pomogło a pomogło na tyle że z lewej idzie temp 34°C a prawo 73°C, a wcześniej przed płukaniem z lewej szło 10°C a z prawej ok70°C
Oczywiście mogę być w błędzie, ale na chwile obecną nikt nie podał mi argumentów w jaki sposób miały by być te klapki zablokowane skutkiem czego na lewa strona grzałaby by słabiej.
_________________ Nie jestem mechanikiem,więc moje wypowiedzi nie muszą być fachowe. Ale wiem, że RX8 zapierdziela jak dziki TiReX
pawelc
Auto: mx-6 2,5V6 ,rx-8 z32se Pomg: 3 razy Doczy: 28 Lut 2013 Skd: Zachód ;)
Wysany: 2014-06-20, 20:18
Słuchaj ,zaopatrz się w nagrzewnicę ....i targaj deskę (innej możliwości nie ma żeby to naprawić,skoro nie pomagają płukanki a węże przy nagrzewnicy gorące ) ,sprawdź wszystkie klapy czy na miejscu ,wymień nagrzewnicę i temat na 100% będzie załatwiony ...
wymień nagrzewnicę i temat na 100% będzie załatwiony ...
to to ja wiem, ale jak dla mnie to roboty jest w pizd... dlatego za wszelka cene chce tego uniknąć.
Ostatecznie jeśli stanę przed faktem wymiany to wtedy juz nic do stracenia i można hardcorowo zalać jakimś kretem i wtedy puści i będzie ok albo puści i rozpuści coś więcej no i wtedy wymiana