coĹ ala m112 , bÄ dz kompresory mitsu z sl55 amg , wszystko po nizej ma za maĹa wydajnosc aby wygenerowac sensowne doĹadowanie
MATi napisał/a:
Ale do 7k 14b trzyma od mitsu , moĹźna daÄ 16 big evo3 i do 9k dojdzie
oj mati to nie jest tak , w silniku tĹokowym sprawnosc jest wieksza takie big16 z evo starcza na 390koni
ale silnik wankla ma duzo wieksze zapotrzebowanie na powietrze , turbo z evo starczy tam na jakies 300koni , czyli do odcinki utrzyma stabilnie jakies 0.4-0.5bara
a 14b hehe trzyma do 7k ? w to to juz ciezko mi uwierzyc bo 14b w wanklu pozwalaĹa by na jakies 180koni wiec przy 7tys rpm to boost spadaĹ by do zera ;]
Auto: RX8 High Niuter ! Pomógł: 7 razy Dołączył: 07 Mar 2011 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-07-17, 10:39
przema72 napisał/a:
w to to juz ciezko mi uwierzyc bo 14b w wanklu pozwalaĹa by na jakies 180koni
na 0,6-0,7 bara w eclipsach masz 200 wiÄc jakie 180 koni
przema72 napisał/a:
ale silnik wankla ma duzo wieksze zapotrzebowanie na powietrze , turbo z evo starczy tam na jakies 300koni , czyli do odcinki utrzyma stabilnie jakies 0.4-0.5bara
i mi by tyle styknÄĹo , z tym Ĺźe ja mam SP wiÄc nie muszÄ krÄcic do 9k
na 0,6-0,7 bara w eclipsach masz 200 wiÄc jakie 180 koni
w eclipsie tak bo to silnik tĹokowy ,
ilosc doĹadowania to rĂłznica pomiedzy cmf silnika a cmf sprezarki
oto przykĹad ( dane nieprawdziwe)
silnik w eclipse ma zapotrzebowanie 100cmf , turbosprezarka daje 200cmf generujÄ c 1bar doĹadowania , przy 200cmf masz 200koni ;]
silnik wankla ma zapotrzebowanie 200cmf , turbosprezarka moze generowac tylko 200cmf ;] masz 200koni i zero boostu ;]
to ze w silniku tĹokowym turbo pozwala na 200koni to nie znaczy ze w wanklu tez , bo silnik wankla na kazdy koĹ mechaniczny potrzebuje wiecej powietrza niz silnik tĹokowy
to dlatego tez silnik wankla wiÄcej pali , na kaĹźdy koĹ mechaniczny potrzebuje wiÄcej powietrza , skoro jest wiÄcej powietrza to dla dawki stechiometrycznej musi byÄ wiÄcej paliwa
Auto: RX8 Pomógł: 11 razy Dołączył: 20 Maj 2009 Skąd: KrakĂłw
Wysłany: 2014-07-18, 20:11
przema72 napisał/a:
to dlatego tez silnik wankla wiÄcej pali , na kaĹźdy koĹ mechaniczny potrzebuje wiÄcej powietrza , skoro jest wiÄcej powietrza to dla dawki stechiometrycznej musi byÄ wiÄcej paliwa
dlatego teĹź duĹźe turbo czuje siÄ dobrze w zestawie z wanklem