Poprzedni temat «» Nastêpny temat
użytkowanie
Autor Wiadomo¶æ
Husar 

Auto: w innym życiu, ford Mondeo mk3
Do³±czy³: 23 Lip 2014
Sk±d: Corby
Wys³any: 2014-07-23, 11:51   użytkowanie

Hej, nie widziałem nigdzie jakiegoś tematu z listą porad, co do użytkowania rx 8. Jeszcze jej nie mam, ale wolał bym się dowiedzieć co i jak. Wiem tylko ze nie można wyłączyć silnika po przejechaniu parę metrów, ponieważ skończy się to jego zalaniem, ale czy coś więcej?

MATi 

Auto: RX8 High Niuter !
Pomóg³: 7 razy
Do³±czy³: 07 Mar 2011
Sk±d: Warszawa
Wys³any: 2014-07-23, 12:05   

Husar napisa³/a:
Wiem tylko ze nie można wyłączyć silnika po przejechaniu parę metrów, ponieważ skończy się to jego zalaniem, ale czy coś więcej?

bzdura , bo można jeśli auto jest sprawne ja tak często robię rozrusznik mam nowego typu i cały "świeży" zapłon (10k nalatane :P ) i nie ma problemu czy ciepły czy zimny gaszony przed chwilą czy 10 minut temu

Gronek 

Auto: RX8 HP, RX7 FC TURBO.. Carina 1.6 :)
Pomóg³: 38 razy
Do³±czy³: 30 Lis 2011
Sk±d: Åšladów/Warszawa
Wys³any: 2014-07-23, 12:15   

Ważny jest też akumulator.. ten w słabym stanie może być przyczyną zalania.
Nie pałować zimnego, olej max co 8 tysi w silniku co max 50 w skrzyni i co max 30 w dyferencjale. Dobre paliwko i dodatki czyszczące do niego, wymiana zapłonu co 30 tyś, regularne przeglądy ...
Trzymając się tych prostych reguł możesz użytkować auto jak każde inne :)

Husar 

Wys³any: 2014-07-23, 15:09   

Hmm, a informacje które gdzieś wygrzebalem o zwiększaniu obrotów przed wyłączeniem silnika, lub o nie jeżdżenia na zbyt niskich bądź zbyt wysokich obrotach? Coś w tym jest czy można włożyć między bajki?

adamsud 

Auto: mazda rx-8
Pomóg³: 3 razy
Do³±czy³: 06 Gru 2011
Sk±d: dolnoÅ›lÄ…skie
Wys³any: 2014-07-23, 15:48   

W każdej z tych przypowieści jest źdźbło prawdy. Zwiększenie obrotów do ok. 4 tys. przed wyłączeniem silnika stosują niektórzy podczas wyłączania silnika, który jest niedogrzany. Czynność ta ma spowodować przepalenie paliwa i zapobiegnięcie zalania silnika. Na wysokich obrotach nie należy jeździć przed dogrzaniem silnika. Na niskich obrotach nie należy jeździć w sposób ciągły, przez dłuższy czas - ten samochód nie nadaje się do ecodrivingu. Nie wiem, ile w tych opowieściach jest prawdy. Przy sprawnym silniku o wysokiej kompresji wiele z nich można właśnie między bajki włożyć.

Gronek 

Wys³any: 2014-07-23, 16:10   

no na zbyt niskich to każdy silnik dostaje w kość... trzeba też rozgraniczyć jazdę na wysokich obrotach a pałowanie.... .
Z tym gaszeniem to przy zdrowej motorowni i zapłonie nie ma większego znaczenia. Nie szkodzi i nie pomaga :)

Pit 
Administrator

Auto: FD3S
Pomóg³: 5 razy
Do³±czy³: 18 Wrz 2008
Sk±d: Suburbia
Wys³any: 2014-07-23, 16:17   

Gronek napisa³/a:
Z tym gaszeniem to przy zdrowej motorowni i zapłonie nie ma większego znaczenia. Nie szkodzi i nie pomaga :)

Ma, ma, i to działa. Chodzi o to, aby siłą bezwładności rotorów schodzących z wyższych obrotów po wyłączeniu zapłonu wydmuchać paliwo z komór.

MATi 

Auto: RX8 High Niuter !
Pomóg³: 7 razy
Do³±czy³: 07 Mar 2011
Sk±d: Warszawa
Wys³any: 2014-07-23, 16:51   

Pit napisa³/a:
Ma, ma, i to działa. Chodzi o to, aby siłą bezwładności rotorów schodzących z wyższych obrotów po wyłączeniu zapłonu wydmuchać paliwo z komór.

no tak ale to głównie robią ci co mają problem z zalewaniem bo nie wymienili zapłonu lub akumulator jest padaczka, jak takiego zjawiska nie masz to po co to robić skoro auto bardzo dobrze kręci?

Wojtex16 

Auto: Mazda RX-8 40th Anniversary Edition
Pomóg³: 8 razy
Do³±czy³: 23 Lip 2013
Sk±d: Katowice
Wys³any: 2014-07-23, 17:35   

Już kiedyś próbowałem gacić auto trzymając obrotów i nie odczułem różnicy w odpalaniu na ciepłym czy zimnym.
Chociaż zdarzylo mi się, że 2x zalałem silnik na zimnym, ale to dlatego że aku już był kiepski.
Teraz jak zgaszę na zimnym to nie mam problemów z odpalaniem na nowym akumulatorze.

Moim zdaniem te gaszenie na obrotach może się przyadać dla tych co mają stary typ rozrusznika lub słaby akumulator.

Husar 

Wys³any: 2014-07-23, 19:08   

Wymiana rozrusznika na nowszy nastręcza jakiś trudności? Mam głównie na myśli czy nowszy różni się jakoś budową od standardowych?

Gronek 

Wys³any: 2014-07-24, 07:12   

Jest plug and play.... żadnych problemów... jest tylko trochę dłuższy ale to nie ma wpływu na montowanie

Wojtex16 

Auto: Mazda RX-8 40th Anniversary Edition
Pomóg³: 8 razy
Do³±czy³: 23 Lip 2013
Sk±d: Katowice
Wys³any: 2014-07-24, 07:25   

Husar, masz jakieÅ› problemy z odpalaniem?

GMAgrzesiek 

Auto: RX-8/ CBR
Pomóg³: 3 razy
Do³±czy³: 14 Gru 2012
Sk±d: W P N
Wys³any: 2014-07-25, 01:05   

"Vancla" :?: :?: :?: Felix przewraca siÄ™ w grobie :-x

karol11 

Auto: RX8 GRAND TOURING
Pomóg³: 5 razy
Do³±czy³: 09 Pa¼ 2011
Sk±d: ToruÅ„
Wys³any: 2014-07-25, 09:00   

GMAgrzesiek, kolega użył tego w cudzyłowie ;-) Ale ostatnio w jakimś ogłoszeniu widziałem taki tekst :-)

Bielau 
Moderator

Auto: RX-8 LP '08 Revolution Pb/LPG
Pomóg³: 1 raz
Do³±czy³: 16 Sie 2013
Sk±d: Kraków
Wys³any: 2014-07-25, 09:56   

Gronek napisa³/a:
Ważny jest też akumulator.. ten w słabym stanie może być przyczyną zalania.
Nie pałować zimnego, olej max co 8 tysi w silniku co max 50 w skrzyni i co max 30 w dyferencjale. Dobre paliwko i dodatki czyszczące do niego, wymiana zapłonu co 30 tyś, regularne przeglądy ...
Trzymając się tych prostych reguł możesz użytkować auto jak każde inne :)

Konczac OT - olej w dyfrze co 30kkm? Strasznie czesto mi sie to wydaje. Z naciskiem na "wydaje" ;) Czym to argumentujesz?

Wy¶wietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: