Poprzedni temat «» Następny temat
Brak Wspomagania
Autor Wiadomość
123SZCZEPAN321 

Auto: RX8
Wysłany: 2010-03-10, 18:33   Brak Wspomagania

Witam Wszystkich!!!

Postanowiłem zamieścić kolejny wątek dotyczący wspomagania ponieważ miałem niestety walniętą przekładnie kierowniczą (maglownicę). Ostatnio zainstalowałem sobie używaną ale sprawną maglownicę jednak wspomagania jak nie było tak i nie ma. Podjechałem na komputer i faktycznie wyskakuje błąd ze wspomaganiem jednak próba jego usunięcia zakończyła się fiaskiem. W programie łączącym się z komputerem samochodu nie było również dostępnej opcji ustawień dotyczących wartości kąta położenia kół. Czy może ktoś orientuje się co może być jeszcze przyczyną tego problemu? Czy może walnięta taśma od poduszki kierowcy, przekaźnik, bezpiecznik czy może jakiś czujnik na maglownicy? Jeżeli chodzi o czujnik położenia skrętu kierownicy, który jest montowany na jej górnej stronie to go nie mam ponieważ mam podstawową wersję Rexa i nie mam kontroli trakcji itp.

Jeżeli ktoś ma chociaż jakieś przypuszczenia to bardzo proszę Was o komentarz.

Pozdrawiam

Marco7 

Auto: RX-8
Wysłany: 2010-03-10, 22:48   

Łączę się w bólu ale niestety nie wiem co to jest. Ciężko będzie przyczynę tej usterki znaleźć na forum. Musisz wyszukać warsztat który specjalizuje się w "naprawach" a nie "wymianach" ;) . Powodzenia ;-)
RX-8 Titanium Gray Aero Kit :: Borla :: Cat-Less :: Racing Beat REVi Ram Air Duct :: Agency Power Pulley :: ACT ProLite Flywheel :: Tokico D-Spec Shocks + Tanabe GF Springs :: Racing Beat Endlinks :: Meguiar's 24/7 ::

stramer 

Auto: RX-7 FC
Wysłany: 2010-03-12, 23:03   

Moja koleżanka też miała problem ze wspomaganiem (czasem działało czasem nie).
Dla mnie było oczywiste że coś w kabelkach nie łączy więc zaprowadziłem jej autko do znajomego elektryka.
Posiedział nad tym 2 dni ale dał radę :)
Stwierdził że to jest taki "słaby punkt" w którym trzeba poprawić fabrykę :) i już będzie git.
Nie powiedział mi dokładnie co i gdzie ale na pewno nie ma sensu wymieniać żadnych sterowników itp.

Raptor 

Auto: RX-8
Wysłany: 2010-03-13, 02:39   

streamer - wrzuć profilaktycznie namiary na tego gościa - mojej 8semce nic poważnego na razie nie dolega ale dobrze byłoby wiedzieć gdzie w krakowie/okolicy ktoś może coś zrobić

123SZCZEPAN321 

Auto: RX8
Wysłany: 2010-03-13, 16:09   

Witam Wszystkich !!!

Usterka naprawiona!!! Zdecydowałem się na ASO a dokładnie na wstępną diagnostykę, którą oferowało w celu określenia dokładnego numeru błędu. Wyskoczył im błąd numer B2278, który określany jest jako "Usterka czujnika momentu obrotowego wałka kolumny kierowniczej". Jednak elektryk poświęcił jeszcze trochę czasu, który niby był w cenie samej diagnostyki i stwierdził, że problem na pewno leży w instalacji elektrycznej. Powiedział również, że potrzebna mu niecała godzina i usterka będzie naprawiona i faktycznie tak się stało. Zapłaciłem za dodatkowy czas spędzony przy Rexie, ale usterka została usunięta a adnotacja na fakturze po naprawie brzmi następująco: "Naprawa instalacji elektrycznej pod puszką filtra powietrza". Dziękuje wszystkim za zainteresowanie się tematem i Życzę Szerokości, Przyczepności oraz nieskończonej dawki frajdy jaką czerpie się z jazdy naszymi Rexami ;-)
Pozdrawiam
Adrian

stramer 

Auto: RX-7 FC
Wysłany: 2010-03-14, 18:02   

Raptor napisał/a:
streamer - wrzuć profilaktycznie namiary na tego gościa - mojej 8semce nic poważnego na razie nie dolega ale dobrze byłoby wiedzieć gdzie w krakowie/okolicy ktoś może coś zrobić

Jak będziesz miał problem to daj znać to będę Cie musiał anonsować ;-)
Tak normalnie to powie Ci że nie ma czasu się bawić z "wynalazkami" :evil:

Odpowiedz do tematu