Jakie są oznaki zużytych hamulców ( kolocki i tarcze ) ponieważ zastanawiam się kiedy będę miał tarcze do wymiany jak i klocki w swojej mazdzie i nie wiem czy poczekać jeszcze z obecnymi czy wymieniac
_________________ Najwieksza wada Twojego samochodu jest poprzedni wlasciciel ...
-= ile pali ? tyle co Kamaz holujący zepsutego Ziła nad Tybetańską przełęcz =-
z reguły dziwnie szura/trzeszczy podczas hamowania, lecz zawsze można odkręcić koło i na własne oczy zobaczyć ile klocka zostało i w jakim stanie są tarcze
jak obadać tarcze w takim razie? i jak podczas hamowania czuć to ? kierownica się trzesie czy jak ?
_________________ Najwieksza wada Twojego samochodu jest poprzedni wlasciciel ...
jeśli chodzi o grubość tarcz to o ile pamiętam w rx przód normalnie mają 24mm a minimalna grubość ma być chyba 22mm, natomiast tył ma 18mm i minimalnie może mieć 16mm
najważniejsze żeby nie były popękane, ja już raz popełniłem ten błąd i po 3 dniach musiałem płacić za lawetę, za nowe tarcze i do tego zmienić lusterko prawe i malować prawy bok(tarcza pękła i żeby zahamować to musiałem zjechać do rowu)
jak biją to moga być przegrzane
Wojtek ale tak po wyglądzie nie ocenisz przecież
Exe dzięki wielkie za linki przydadzą się !
pedro
Auto: ford
Do³±czy³: 12 Cze 2014 Sk±d: Warszawa
Wys³any: 2014-08-07, 00:49
na kierownicy średnio czuć, u mnie wszystko hamowało odpowiednio a jak zdjąlem koło to tarcza miała spory rowek a klocków prawe nie było
Wojtek ale tak po wyglądzie nie ocenisz przecież
Exe dzięki wielkie za linki przydadzą się !
Oceniasz bez problemu.
Tarcza jak nie była toczone to będzie miała duży rant, można tez zmierzyć suwmiarka, ale może rant przeszkadzać jeśli będzie, oem ma chyba 22mm grubości trzeba by sprawdzić to jeszcze.
Klocek tez dojrzysz przez zacisk ile ma jeszcze okładziny.
Auto: RX-7 FC Pomóg³: 9 razy Do³±czy³: 01 Pa¼ 2008 Sk±d: Kraków
Wys³any: 2014-08-09, 00:05
Mike napisa³/a:
poliż, jak są kwaśne to znaczy że klocki do wymiany...
Nie no, odpadłem po prostu
Się zrobiło wesoło na "forum"
_________________ Posiadam niemal wszystkie części używane do RX8, niezbędną wiedzę wynikającą z rotacyjnego zboczenia, zaplecze warsztatowe i zawsze szczere chęci do pomocy przy Rexie.
Tel 533 533 720
Nie znam siÄ™ na samochodach, ale czytaÅ‚em gdzieÅ› że dobrÄ… metodÄ… na sprawdzenie klocków jest też przyÅ‚ożenie ich do prawego ucha. Jeżeli klocek mówi, że siÄ™ koÅ„czy, to znaczy że siÄ™ naprawdÄ™ koÅ„czy i trzeba go wymienić. Jeżeli klocek mówi, że jest ok. to znaczy, że też trzeba go wymienić, gdyż sprawne klocki nie gadajÄ…. Tak, czy inaczej trzeba udać siÄ™ do specjalisty, bynajmniej nie w warsztacie samochodowym …
To oczywiście wpis a propos oparów absurdu, w jakich się obracamy. Proszę nie próbować powyższej metody
Nie znam siÄ™ na samochodach, ale czytaÅ‚em gdzieÅ› że dobrÄ… metodÄ… na sprawdzenie klocków jest też przyÅ‚ożenie ich do prawego ucha. Jeżeli klocek mówi, że siÄ™ koÅ„czy, to znaczy że siÄ™ naprawdÄ™ koÅ„czy i trzeba go wymienić. Jeżeli klocek mówi, że jest ok. to znaczy, że też trzeba go wymienić, gdyż sprawne klocki nie gadajÄ…. Tak, czy inaczej trzeba udać siÄ™ do specjalisty, bynajmniej nie w warsztacie samochodowym …
To oczywiście wpis a propos oparów absurdu, w jakich się obracamy. Proszę nie próbować powyższej metody
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach