Poprzedni temat «» Następny temat
Biała RX8 HP AT
Autor Wiadomość
sybreeder 

Auto: Mazda RX8 HP AT
Wysłany: 2014-08-27, 23:42   Biała RX8 HP AT

No to w końcu kupiłem swoje wymarzone auto :)
Posiadane auto:
- Marka: Mazda
- Model: Rx8 HP AT
- Rok produkcji: 2006
- Kolor: snow white pearl
- Moc: 213HP
- Silnik:
- Wyposażenie: Bose, Homelink, szyberdach,Xenony, ESP,LSD, czarne skórzane siedzenia z podgrzewaniem

MODYFIKACJE:
- Car Audio: -
- Felgi: Stock 18" + Tenzen 17"
- Opony: Federal 235/40r18+ Pirelli Scottozero3 225/50r17
- Zawieszenie: stock
- Opis zewnętrzny:
- Wnętrze: skóra, navi
- Silnik

Auto sprowadzane z Głogowa. Na miejscu była znajoma która pomogła mi w dopilnowaniu, że auto jest sprawdzone w serwisie i kompresja została zmierzona - wynik - 8barów i to czuć przy jeździe.
Testowana wcześniej turkusowa RX8 była wolna. Bardzo wolna do mojej obecnej białej :)
Wyposażenie solidne - myślałem, że to sport - ma zestaw Bose, Homelink, szyberdach,Xenony, ESP,LSD, czarne skórzane siedzenia z podgrzewaniem. Tak jakby to była wersja GT :)

Ogólnie jeździ się super. Aż się chcę jeździć :)

Jedno co niestety aż dziwne, że nie zauważyłem to niestety lekko ściąga na prawo.
Byłem na stacji diagnostycznej i tam powiedzieli, że jest wszystko OK a dziś byłem na geometrii i mi powiedział że z musiał być w lewy bok solidnie uderzony bo lewe koło jest przesunięte w tył o 10mm :( Skorygował ile się da ale powiedział, że raczej nic się z tym nie da zrobić.
Prawdopodobnie mówił, że konieczna jest wymiana maglownicy i naprostowanie zamocowanie amortyzatora przy karoserii ale nie wiem kto na ten moment się tego podejmie.
Na pocieszenie na stacji powiedzieli mi, że amortyzatory są jak nowe.
Przy zwyczajnej jeździe nie jest to odczuwalne na szczęście.

Update:
Zawieszenie zrobione
Wymiana zapłony - cewki motorking, Świece i kable NGK
wmiana oleju w skrzyni, dyfrze, silniku wraz z filtrami

Ostatnio zmieniony przez sybreeder 2014-12-13, 16:20, w całości zmieniany 3 razy  

Gronek 

Auto: RX8 HP, RX7 FC TURBO.. Carina 1.6 :)
Wysłany: 2014-08-28, 08:12   

sybreeder, Hmmm biała super.
Magiel to mi się nie wydaje ale jak coś i ten da się ogarnąć na już. Ewentualnie może skrzywiony drążek kierowniczy (to grosze ) Mocowanie zależy jak jest skrzywiony bo może wystarczy lekko fasolki zrobić na otworach śrób w kielichu.
Zwróć tylko uwagę czy nie podcina opon i jak nie odczówasz przy zwyczajnej jeździe to ciesz się wozem :)
Szerokości :)

pnejman

Auto: Mazda RX8 / Volvo S60 2.4
Wysłany: 2014-08-28, 11:38   

Bardzo najs :) Diabelnie elegancko się biała prezentuje.
Radości z jazdy i szybkiego naprostowania problemu życzę.

yasko 
Moderator

Auto: RX-8
Wysłany: 2014-08-28, 12:01   

Bardzo ładna sztuka. Szerokości życzę!

wole umrzeć jak dziadek maleńkiego, spokojnie we śnie a nie jak jego pasażerowie krzycząc z przerażenia

sybreeder 

Wysłany: 2014-08-29, 22:04   

KajaK, Gronek, Perzy dużych prędkościach nie jest to odczuwalne. Przy niskich czuć jak i przy nierównościach na drodze. no i kierownica w zawsze jako pozycję zerową ustawia się lekko w prawo.

RobertoX-8 
Moderator

Auto: Był RX-8 HN 6-gear '05 / jest Collka TS
Wysłany: 2014-08-31, 07:22   

No proszę- Kolega z moich okolic, do tego bardzo często odwiedzam Twoje miasto ale jeszcze Cie nie widziałem :) Trzeba spota zrobić.
Możesz jeszcze dla sprawdzenia zdjąć plastki z nadkola i zobaczyć czy szpachli nie ma czasem.
Btw- mierzyłeś lakier?

yasko 
Moderator

Wysłany: 2014-08-31, 08:48   

Wczoraj byłem w Grodzisku lekko ponad 1h, a widziałem Twoje auto 2 razy. Ładnie się prezentuje.

wole umrzeć jak dziadek maleńkiego, spokojnie we śnie a nie jak jego pasażerowie krzycząc z przerażenia

seba185 

Auto: RX-8, Audi S8, GS300
Wysłany: 2014-08-31, 10:21   

RobertoX-8 napisał/a:
No proszę- Kolega z moich okolic, do tego bardzo często odwiedzam Twoje miasto ale jeszcze Cie nie widziałem :) Trzeba spota zrobić.
Możesz jeszcze dla sprawdzenia zdjąć plastki z nadkola i zobaczyć czy szpachli nie ma czasem.
Btw- mierzyłeś lakier?

No właśnie i ja chętnie bym obejrzał Twoją lalkę, nie jeździłem jeszcze automatem. Lakier mogę Ci sprawdzić jak coś

sybreeder 

Wysłany: 2014-08-31, 11:42   

seba185, lakier sprawdzalem i lewy przod byl robiony oraz prawy tyl. stad to kolo jest przesuniete bo musial ladnie oberwac
yasko, wczoraj tal jezdzilem akurat bo mi opony 2 padly. wpierw rano to zdazylem gdy serwis byl czynny a potem na a2 padla druga z tylu to az choinka zrobila sie na desce i auto glupialo. niestety sa nakretki zabezpieczajace to nie mam jak ich odkrecic bo nie bylo przejsciowki w zestawie :(

TMsk 

Auto: RX8 TiReX
Wysłany: 2014-08-31, 13:14   

Biała mm sport i elegancja :) a czy to nie jest aby czasem biała perła?
łopatki fajna sprawa, sam miałem ochote ale jak zobaczyłem jakie straty vs manual to jednak odpuściłem

sybreeder 

Wysłany: 2014-08-31, 15:00   

TMsk napisał/a:
Biała mm sport i elegancja :) a czy to nie jest aby czasem biała perła?
łopatki fajna sprawa, sam miałem ochote ale jak zobaczyłem jakie straty vs manual to jednak odpuściłem

Tak to jest biała perła :)
Jeżdżąc już trochę tym automatem muszę przyznać, że moc jest dla mnie w zupełności wystarczająca. Wiadomo, że manual będzie minimalnie szybszy ale na co dzień i tak bym tego nie odczuł. 210koni i tak robi swoje :D

Wojtex16 

Auto: Mazda RX-8 40th Anniversary Edition
Wysłany: 2014-08-31, 15:30   

sybreeder, ile masz biegów w tym automacie?

sybreeder 

Wysłany: 2014-08-31, 15:35   

Wojtex16 napisał/a:
sybreeder, ile masz biegów w tym automacie?

Tam jest 6 biegów. To wersja High Power. Skrzynia ogranicza moc z 230HP do ok 210HP

RobertoX-8 
Moderator

Auto: Był RX-8 HN 6-gear '05 / jest Collka TS
Wysłany: 2014-08-31, 16:31   

Nie wiedziałem nigdy takiej wersji, ale czy taka HP ma obrotomierz do 9 tys. wyskalowany?

[ Dodano: 2014-08-31, 16:33 ]
yasko napisał/a:
Wczoraj byłem w Grodzisku lekko ponad 1h, a widziałem Twoje auto 2 razy. Ładnie się prezentuje.

To mów mi kiedy będziesz jechał w te strony to może spota zrobimy, no i zobacze samochód naszego kolegi bo jak nie mam tyle szczęścia :P

yasko 
Moderator

Wysłany: 2014-09-01, 18:35   

RobertoX-8 napisał/a:
Nie wiedziałem nigdy takiej wersji, ale czy taka HP ma obrotomierz do 9 tys. wyskalowany?

[ Dodano: 2014-08-31, 16:33 ]
yasko napisał/a:

To mów mi kiedy będziesz jechał w te strony to może spota zrobimy, no i zobacze samochód naszego kolegi bo jak nie mam tyle szczęścia :P

Ok, ale pod warunkiem, że będę w okolicy Grodziska RX-em. W niedziele jeździłem autami znikającymi w tłumie.

Odpowiedz do tematu