Poprzedni temat «» Nastêpny temat
Mazda RX-8 - myśle o zakupie
Autor Wiadomo¶æ
za

Auto: Alfa Romeo 156 1.9 JTD
Do³±czy³: 20 Wrz 2014
Sk±d: Rumia
Wys³any: 2014-09-20, 13:16   Mazda RX-8 - myÅ›le o zakupie

Witam.

Trochę szkoda, że nie ma tematu dla niezarejestrowanych gdzie można by zadawać takie pytania. W każdym razie:

moja 156 dogorywa. Wpakowałem się jak głupi w "okazję" i moja "igiełka" okazała się być (blacharsko) w takim stanie, że chyba nawet nie będę jej sprzedawał, ale oddam na szrot :(

Myślę o następnym wozie. Planuję przeznaczyć około 30 tysięcy na samochód. Wiem, że kupno RXa w tej cenie to niekoniecznie dobry pomysł. Ale myślałem o kupieniu autka z początków produkcji i z zajechanym silnikiem za 10-15 tysięcy, a potem włożenie kolejnych 10-15 tysięcy w remont silnika lub ew. wymianę na nowy jeżeli będzie trzeba.

Powiedzcie mi, czy coś takiego ma sens? Alternatywą jest kupno Alfy GT z Busso (3.2 V6). Ale RX mnie kręci. Wczoraj jechałem przez jakiś czas za czerwonym RXem po A1 - bombowe autko :D

Konrad278 

Auto: RX8 REVOLUTION 231HP 2004r
Pomóg³: 1 raz
Do³±czy³: 30 Sty 2012
Sk±d: Rawicz
Wys³any: 2014-09-20, 15:50   

Z własnego doswiadczenia dziś wybrał bym 2 opcje czyli zajechany motor

maleÅ„ki 

Auto: rx 8 231km/mercedes A
Do³±czy³: 10 Sie 2014
Sk±d: tychy
Wys³any: 2014-09-20, 16:10   

Konrad278 napisa³/a:
Z własnego doswiadczenia dziś wybrał bym 2 opcje czyli zajechany motor
no chyba że trafi z kompesją 8+.Wersja z zajechanym silnikiem jest na pewno szybsza bo na dobrą sztukę trzeba polować a może to trwać miesiącami.Osoby bardziej kompetentne na pewno włączą się do tematu i Ci doradzą w sposób profesjonalny

eXe 

Auto: 20B
Pomóg³: 2 razy
Do³±czy³: 21 Kwi 2013
Sk±d: WÅ‚oszczowa
Wys³any: 2014-09-20, 16:59   

osobiście powiem że dobrze kupić z zajechanym silnikiem i włożyć nowy, przynajmniej wiesz co masz i nie musisz obawiać się że za 20km padnie, ponieważ prawda jest taka że w sumie przekonałeś się z Alfą, niby "igiełka" a jednak i nawet sztuka rx-8 za 40k zł może okazać się niezbyt ciekawą "igiełką" ;)
dobrą alternatywą jest też swap silnika, tutaj na pewno pomoże użytkownik przema72 :)

pnejman

Auto: Mazda RX8 / Volvo S60 2.4
Do³±czy³: 10 Maj 2013
Sk±d: BiaÅ‚a Podlaska
Wys³any: 2014-09-20, 18:45   

Bazując no moich doświadczeniach, zgadam się z przedmówcami - szukaj dobrej budy i montuj po prostu nowy silnik.

maleÅ„ki 

Wys³any: 2014-09-20, 19:37   

Jak coś skomponujesz w temacie rx 8 czyli nowy silnik czy swap dopiero będziesz miał satysfakcję i na pewno po kochasz ten wóz tak że żadna alfa nie da Ci tyle radości :D.O prócz tego że widziałeś rx8 na A1 miałeś jakąś styczność z tym modelem?

za

Auto: Alfa Romeo 156 1.9 JTD
Do³±czy³: 20 Wrz 2014
Sk±d: Rumia
Wys³any: 2014-09-20, 20:20   

Moja styczność ograniczyła się do krótkie przejażdżki w czasach kiedy to był jeszcze nowy model. Generalnie do tej pory koncentrowałem się na włoskich autach, inne wozy to tylko auta służbowe. Włoska stylistyka wg mnie jest najlepsza na świecie, a auto musi wyglądać nie tylko jeździć. No, ale RX-8 jest piękna więc pomyślałem, że czemu nie :)

maleÅ„ki 

Wys³any: 2014-09-20, 20:55   

auta są jak kobiety.Włoszkom nie trzeba poświęcać zbyt wiele czasu ani okazywać zbyt wiele szacunku i tak będzie Ci uległa i będzie robić co jej każesz.Japonce musisz poświęcić czas i zabiegać o względy wtedy obdarzy Cię bezwzględną miłością i rozkocha Cię w sobie bez pamięci :) i tu jest właśnie różnica :D i uwierz mi w swoim nędznym życiu miałem wiele przelotnych romansów dopiero teraz trafiłem na miłość mego życia :-D

krzysiek1985 

Auto: RX8
Do³±czy³: 26 Kwi 2014
Sk±d: WÅ‚oszczowa
Wys³any: 2014-09-22, 22:54   

Niektórzy użytkownicy rexa którzy mają wankla będą pisać że bez tego silnika samochód traci duszę, większość japońców wogóle nie wyobraża sobie że mógłby tam być inny silnik. Ja mam swapa i jestem bardzo zadowolony (silnik k20z4), na forum zresztą też jest pare użytkowników z innym silnikiem poczytaj w dziale swap.
http://www.rxklub.pl/rxforum/viewforum.php?f=53

Wy¶wietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: