Witam
Mam pytanie odnosnie klimatyzacji. Gdzie najczesciej pojawia sie nieszczelnosc w ukladzie klimatyzacji? Mam maĹÄ nieszczelnoĹÄ i nie wiem gdzie je szukaÄ? Z gĂłry dziÄkuje za pomoc.
Pozdrawiam
MATi dobrze gada, sam mam nieszczelnoĹÄ w klimie najgorszÄ z moĹźliwych(parownicza klimy pod kokpitem) i wyszĹa dopiero po 6 prĂłbach napeĹniania- czynnik przedostaje siÄ do nawiewu. Co do samego sprawdzenia, napeĹniajÄ Ci klimÄ kontrastem (widaÄ pod ĹwiatĹem UF), a jak nie to pozostaje jeszcze czujnik ktĂłry reaguje na odczynnik do klimy. Koszt u nas za sprawdzenie, napeĹnienie i czyszczenie klimy to 100 zĹ wiÄc nie ma co samemu szukaÄ tylko jechaÄ to goĹci od klimy.
Auto: RX8 HP, RX7 FC TURBO.. Carina 1.6 :) Pomógł: 38 razy Dołączył: 30 Lis 2011 Skąd: ĹladĂłw/Warszawa
Wysłany: 2014-09-17, 08:01
Junior111, NajczÄĹciej pompa puszcza. Jest pod cewkami. Zobacz czy na ĹÄ czeniach obudowy nie pojawiĹ siÄ zielony nalot. Ale najlepiej tak jak chĹopaki piszÄ udaj siÄ do ogarniÄtego zakĹadu.
[ Dodano: 2014-09-17, 08:03 ]
MATi napisał/a:
sam jej nie znajdziesz , potrzebny jest specjalny Ĺrodek ktĂłry widaÄ pod lampÄ
Kontrast nie jest zbyt zdrowy dla uszczelniaczy. To fakt najprostrza metoda ale najlepiej jak ciĹnieniowo sprawdzajÄ bez dodawania kontrastu.
wiecie ja trochÄ nie wierzÄ w ogarniÄte zakĹady, chyba samochĂłd oddaĹbym tylko jakiemuĹ ogarniÄtemu czĹowiekowi z forum, a tak wolÄ zrobiÄ wszystko sam. Posprawdzam uszczelnienia. Jak nie znajdÄ to wtedy oddam do sprawdzenia, jednak wolaĹbym tego uniknÄ Ä
Auto: rx 8 231km/mercedes A Pomógł: 1 raz Dołączył: 10 Sie 2014 Skąd: tychy
Wysłany: 2014-09-20, 21:57
Junior111 przewraĹźliwiony chyba jesteĹ sprawdzenie klimy nie wiÄ Ĺźe siÄ z ingerencjÄ w silnik itp..KaĹźdy (prawie)warsztat ktĂłry nabija klime sprawdzi Ci szczelnoĹÄ w cenie nabicia
_________________ wole umrzeÄ jak mĂłj dziadek spokojnie we Ĺnie a nie jak jego pasaĹźerowie krzyczÄ c z przeraĹźenia
Wysłany: 2014-09-20, 22:47
MATi napisał/a:
sam jej nie znajdziesz , potrzebny jest specjalny Ĺrodek ktĂłry widaÄ pod lampÄ
nie kumam.Jak Mati napisaĹ jedziesz do serwisu klimy Ĺźyczysz sobie sprawdzenie szczelnoĹci,nabijajÄ Ci specjalny gaz ktĂłry pokazuje gdzie jest nieszczelnoĹÄ i wszystko w tym temacie.Po czym samemu Chcesz stwierdziÄ gdzie ucieka po wÄchu ?
_________________ wole umrzeÄ jak mĂłj dziadek spokojnie we Ĺnie a nie jak jego pasaĹźerowie krzyczÄ c z przeraĹźenia
Wysłany: 2014-09-20, 23:44
Junior111 miaĹem podobny problem w mercedesie.ZajechaĹem do serwisu klimy powiedziaĹem Ĺźe ucieka ozon nabili jakiegoĹ fioletowego ciĂłlstwa i od razu byĹo widaÄ Ĺźe na kompresorze ucieka i jest do wymiany zapĹaciĹem 80zĹ i po temacie
Auto: RX8 HP, RX7 FC TURBO.. Carina 1.6 :) Pomógł: 38 razy Dołączył: 30 Lis 2011 Skąd: ĹladĂłw/Warszawa
Wysłany: 2014-09-21, 07:29
maleĹki, to wĹaĹnie byĹ kontrast o ktĂłrym pisaĹem My sprawdzaliĹmy ciĹnieniowo. 20 barĂłw w ukĹad, cisza na warsztacie i byĹo sĹychaÄ z kÄ d leci.
To ciekawe, Ĺźe nikt nie moĹźe zrobiÄ ani kontrastu ani prĂłby ciĹnieniowej