Witam jestem ĹwieĹźym posiadaczem ReXa. Nie zdÄ ĹźyĹem siÄ jeszcze nim pochwaliÄ oficjalnie na forum ale juĹź nie dĹugo, czekam po prostu na Ĺadna pogodÄ do zdjÄÄ
Wiec w miedzy czasie chciaĹ bym odwiedziÄ mechanika no i tu moje pytanie do was, od czego zaczÄ Ä, oprĂłcz ogĂłlnego szczegĂłĹowego przeglÄ du pasuje powymieniaÄ oleje i filtry prawda?? Niestety nie wiem na jakim oleju teraz jeĹşdzi ale z tego co wyczytaĹem to najlepiej zalaÄ go dexteliÄ prawda?? Na co mam nakierowaÄ mechanika, co mam jeszcze powymieniaÄ i na co zwrĂłciÄ uwagÄ?? Poradzicie mi jak zaczÄ Ä przygodÄ z ReXem od strony mechanicznej??
aaa abym nie zostaĹ na wstÄpie "spaĹowany" dodam ze czytaĹem wprowadzenie do tej czeĹci forum i nie chodzi mi o te podstawy typu wymiana Ĺwiec czy kontrola kompresji tylko zaleĹźy mi o takim bardziej szczegĂłĹowym przeglÄ dzie
Ja bym na swoim miejscu, wymieniĹ olej w silniku, skrzyni biegĂłw, tylnym moĹcie.
PrzydaĹo by siÄ wymieniÄ kompletny zapĹon dla ĹwiÄtego spokoju No chyba, Ĺźe poprzedni wĹaĹciciel niedawno zmieniaĹ.
Dodam, Ĺźe moĹźna samemu sprawdziÄ stan cewek zapĹonowych, wtedy bÄdzie wiadomo czy sÄ do wymiany czy nie (na forum juĹź o tym pisano).
Auto: RX8 HP, RX7 FC TURBO.. Carina 1.6 :) Pomógł: 38 razy Dołączył: 30 Lis 2011 Skąd: ĹladĂłw/Warszawa
Wysłany: 2014-09-27, 13:14
W normalnym aucie wymieniasz rozrzÄ d na dzieĹdobry a tutaj zapĹon caĹy. Cewki Ĺwiece kable.
PozaglÄ daj do filtrĂłw powietrza i kabinowego bo tam czasami diabeĹ nocuje JeĹźeli nie masz pewnoĹci czy byĹy wymieniane oleje skrzynia dyfer to zrĂłb to. Warto zdjÄ Ä katalizator i zajrzeÄ do Ĺrodka .. jak cokolwiek grzechocze to wytĹuc.... Ja to jestem zdania, ze wogĂłle powinno siÄ go pozbyÄ tak czy siak dla zdrowia
Co do oleju to juĹź siÄ nie nazywa Dexelia tylko Mazda Original. Producent zaleca Taki wĹaĹnie olej 5W30. Ja osobiĹcie leje syntetyk Motula 10w40 Motula inni lejÄ co innego jeszcze ale lepiej nie zaczynaÄ dyskusji oolejach bo mogÄ noĹźe lataÄ .. to norma na kaĹźdym forum
Auto: RX-8 LP '08 Revolution Pb/LPG Pomógł: 1 raz Dołączył: 16 Sie 2013 Skąd: KrakĂłw
Wysłany: 2014-10-01, 10:08
Mozna jeszcze na starcie uszczelnic tylne lampy, jesli paruja w wilgotna pogide. Sprawdzic pedal sprzegla, czy nic tam sie nie nadlamuje, przypadlosc czesta, a moze w nieoczekiwanym momencie unieruchomic samochod. O czym sie ostatnio bolesnie przekonalem Nastepne - jezeli progi sa zdrowe, to mozna je zabezpieczyc w okolicach tylnych drzwi jakas naklejka. Po paru latach wiekszosc RX zaczyna tam rdzewiec.