Poprzedni temat «» Następny temat
Rx-8 Nowy Nabytek
Autor Wiadomość
Pofik07121992 

Auto: RX-8
Wysłany: 2014-09-27, 12:36   Rx-8 Nowy Nabytek

Witam jestem świeżym posiadaczem ReXa. Nie zdążyłem się jeszcze nim pochwalić oficjalnie na forum ale już nie długo, czekam po prostu na ładna pogodę do zdjęć :)
Wiec w miedzy czasie chciał bym odwiedzić mechanika no i tu moje pytanie do was, od czego zacząć, oprócz ogólnego szczegółowego przeglądu pasuje powymieniać oleje i filtry prawda?? Niestety nie wiem na jakim oleju teraz jeździ ale z tego co wyczytałem to najlepiej zalać go dextelią prawda?? Na co mam nakierować mechanika, co mam jeszcze powymieniać i na co zwrócić uwagę?? Poradzicie mi jak zacząć przygodę z ReXem od strony mechanicznej??

Pofik07121992 

Wysłany: 2014-09-27, 12:57   

aaa abym nie został na wstępie "spałowany" dodam ze czytałem wprowadzenie do tej cześci forum i nie chodzi mi o te podstawy typu wymiana świec czy kontrola kompresji tylko zależy mi o takim bardziej szczegółowym przeglądzie :)

Wojtex16 

Auto: Mazda RX-8 40th Anniversary Edition
Wysłany: 2014-09-27, 13:08   

Ja bym na swoim miejscu, wymienił olej w silniku, skrzyni biegów, tylnym moście.
Przydało by się wymienić kompletny zapłon dla świętego spokoju ;) No chyba, że poprzedni właściciel niedawno zmieniał.
Dodam, że można samemu sprawdzić stan cewek zapłonowych, wtedy będzie wiadomo czy są do wymiany czy nie (na forum już o tym pisano).

Pofik07121992 

Wysłany: 2014-09-27, 13:13   

ok poszukam o tych cewkach, na co jeszcze popatrzeć?? co się często zużywa i są z tym problemy??

Gronek 

Auto: RX8 HP, RX7 FC TURBO.. Carina 1.6 :)
Wysłany: 2014-09-27, 13:14   

W normalnym aucie wymieniasz rozrząd na dzieńdobry a tutaj zapłon cały. Cewki świece kable.
Pozaglądaj do filtrów powietrza i kabinowego bo tam czasami diabeł nocuje :) Jeżeli nie masz pewności czy były wymieniane oleje skrzynia dyfer to zrób to. Warto zdjąć katalizator i zajrzeć do środka .. jak cokolwiek grzechocze to wytłuc.... Ja to jestem zdania, ze wogóle powinno się go pozbyć tak czy siak dla zdrowia :)
Co do oleju to już się nie nazywa Dexelia tylko Mazda Original. Producent zaleca Taki właśnie olej 5W30. Ja osobiście leje syntetyk Motula 10w40 Motula inni leją co innego jeszcze ale lepiej nie zaczynać dyskusji oolejach bo mogą noże latać .. to norma na każdym forum :)

Bielau 
Moderator

Auto: RX-8 LP '08 Revolution Pb/LPG
Wysłany: 2014-10-01, 10:08   

Mozna jeszcze na starcie uszczelnic tylne lampy, jesli paruja w wilgotna pogide. Sprawdzic pedal sprzegla, czy nic tam sie nie nadlamuje, przypadlosc czesta, a moze w nieoczekiwanym momencie unieruchomic samochod. O czym sie ostatnio bolesnie przekonalem :) Nastepne - jezeli progi sa zdrowe, to mozna je zabezpieczyc w okolicach tylnych drzwi jakas naklejka. Po paru latach wiekszosc RX zaczyna tam rdzewiec.

Odpowiedz do tematu