Czas najwyższy zrealizować dawny misterny plan.. czyli kilka modyfikacji w samochodzie.
Ogólnie elementy mam już upatrozne i całą koncepcję zgraną ale... jako Informatyk muszę sprawdzić inne możliwości
Chciałem więc zapytać czy ktoś może polecić w Warszawie lub okolicy, zaufaną i sprawdzoną firmę zajmującą się dolotami i wydechami ?
Tzn.. nie taką co zakłada gotowe , tylko takie jak EL-Tec, fimry które robią swoje wydechy na zamówienie (tak wiem, że Kojot też robi ).
Wiem, że Panek się zajmuje wydechami ale nie sadzę że będą w stanie wyliczyć pojemności, odległości i zrobić coś własnego. Z drugiej strony słyszałem, że z kwasówki zrobią wszystko co chcesz ale raczej wg projektu lub wg elementu wzorcowego.
PANEK
Auto: westfield i reynard Pomg: 3 razy Doczy: 29 Pa 2009 Skd: Rawa Mazowiecka
Wysany: 2010-03-26, 00:05
robie u siebie
czasami pomagałem jak nie ogarniali się z robotą,
za przyzwoite pieniądze zrobi to mikimoto czyli Romi w piasecznie, i co najważniejsze Romi dotrzymuje terminów
a jeśli jesteś z drugiej strony wisły na wylocie na gdańsk to SSG, bardzo podobna kasa jak u Romiega i terminów też dotrzymują
z resztą którą wymieniłem często różnie bywa, oczywiście zrobią tak samo ale będzie więcej kosztowało i raczej mogą nie wyrobić się na czas ale na pocieszenie dostajesz gratis naklejki
_________________ SPRZEDAM: ZAMACHY,SPRZĘGŁA
KUPIĘ SILNIK N/A Z S5
Ja polecam ssg robili mi hondę i znają się na rzeczy podejście do klienta maja ok a wydech zrobili mi taki jaki chciałem odnośnie akustyki a przyrost mocy był.
Wysany: 2010-03-27, 00:35
Retro napisa/a:
Wiesz no czas tu nie gra roli.
Nie śpieszy mi się.
Zależy mi, żeby było dobrze zrobione.
"u siebie" tzn w Rawie czy zajmujesz się sam robieniem wydechów ?
w rawie sam robie wszystko
no to juz masz rozeznanie, jeszcze zapomniałem o mistrzu młodym grabowskim
jest niekwestionowanym mistrzem wydechów. zanim powstały wszystkie te warsztaty on już spawał wydechy.
Mała anegdotka odnośnie grabowskiego, chłopak nie miał dzieciństwa. Gdy chłopcy grali w piłkę on nie mógł bo już wtedy ojciec uczył go spawać wydechy
Chyba jak pytałeś o wydechy wspominając o wankla to się przerazili chłopaki i twierdzą że nie robią
Czym zastąpić kata to wyjdzie z wyliczeń.
Moim zdaniem to powinieneś sam obliczyć średnice i długości. Pojechać do mikimoto, ssg lub grabowskiego i dokładnie powiedzieć jakie chcesz średnice a nie liczyć że ktoś to policzy.
A jeśli chcesz powiedzieć jakie średnice i o jakim dzwięku myślisz i mieć taki odgłos o jakim myślałem to zostaje tylko eltec lub grabowski.
KUPIĘ SILNIK N/A Z S5
Spore zanteresowanie tematem - powiem tak - co do wankla to wydech niebardzo jest po co robic bo bez portingu to niema sesu.Przyrost mocy jest znikomy. Dolot powietrza więcej daje w połączeniu z dobrym wystrojeniem.
Ostatnio zmieniony przez Retro 2010-03-30, 13:17, w caoci zmieniany 2 razy
fazer5
Auto: mazda rx7 fc3s turbo II Pomg: 2 razy Doczy: 10 Gru 2009 Skd: piekary śl
Wysany: 2010-03-30, 10:52
Retro, jak chcesz wywalić kata to najlepiej w to miejsce założyć dobrą!!! strumiennicę lub przelotowy tłumik z możliwośćią absorbcji części energii kinetycznej gazów, dlaczego? bo każda struniennica przyspiesza wylot gazów, a ponadto pozwala wyeliminować ewentualny nagły wzrost ciśnienia w układzie wydechowym (np. idziesz na odcięciu) tłumik przelotowy natomiast bardziej nastawiony jest na tę drugą czynność. brak takiego elementu w wydechu spowoduje dudnienie w końcowych tłumikach i jeśli pozostaną org. ich rychły zgon.
Wiem, że RX-8 to nie Evo i sam wydech nie da mi kolosalnego przyrostu mocy.
Chodzi mi jednak o pozbycie się katalizatora a jak już to zrobię to może i wydech bym zmienil na jakiś ciekawy
Dolot też jaknajbardziej mam w planach
Wysany: 2010-03-30, 14:00
ze strumienicami to jest tak że działają one tylko w polsce tak jak i magnetyzery
jak pojedziesz na robienie wydechu to powiesz że ma być od kolektora i już a w jego miejsce będzie rura
przelotowy nie musi być głośny, moim zdaniem musi zrobić to ktoś kto wyspawal sużo wydechów i znalazł zależność między konstrukcją puszek a efektem końcowym jaki mam być
oczywiście nie twierdze że ktoś kto wyspawał kilka wydechów nie potrafi zrobić odgłosu tak jak chce klient
a co do strojenia to zawsze jest coś do poprawienia i nie ważne czy to n/a czy turbo, no może supersamochody są idealnie wystrojone
ile jest sond w rx8 ?
KUPIĘ SILNIK N/A Z S5