Poprzedni temat «» Następny temat
RX-8 2JZ + LPG
Autor Wiadomość
Machu 

Auto: RX-8 2JZ + LPG
Wysłany: 2014-11-25, 00:27   RX-8 2JZ + LPG

Witam wszystkich jeszcze raz!

Chciałbym tutaj przedstawić mój październikowy zakup. Wiem jaka tutaj jest wrzawa co do LPG i co do swapów, no ale w końcu się odważyłem otworzyć temat.
Ogólnie samochód kupiłem taki jaki jest na zdjęciach i w opisie, ale oczywiście modyfikację maksymalnie zaplanowane ;) Kwestia rozbicia w czasie i pieniądzach, a na razie wesele w drodze także dużo nie podziałam... W każdym razie na pewno w tym roku jeszcze odwiedzi lakiernika - kilka poprawek do zrobienia. No ale to po powrocie do kraju w grudniu. Będą update'y ;) Auto kupione do codziennej jazdy.

W każdym razie mój RX posiada:
- rok produkcji 2004; pochodzenie - Niemcy; swap zrobiony w maju tego roku.
- Silnik: 3,0l 6 cylindrów 2JZ-GE z Supry
- Moc: 240km 310nm , przyspiesza do 100km/h w 6 sekund, prędkość maksymalna 240km/h na lpg
- Skrzynia: oryginalna 5 biegowa, manualna
- Sprzęgło wzmocnione z wytrzymałością do dalszych modów do 400 km z Mazdy MPV
- Napęd: tył; szpera płytkowa
- Hamulce tarczowe wentylowane 330mm
- komputer standalone VEMS ECU
- sonda szerokopasmowa afr - ciągłe korekcje składu mieszanki po afr
- Przebieg karoserii 115000km, przebieg silnika 136000km
- wyposażenie bez nawigacji, tempomatu i szyberdachu (thx karol11 za uwagę :) )
- kontrola trakcji
- kontrola toru jazdy DSC
- wszystkie systemy bezpieczeństwa działają idealnie tak jak z oryginalnym silnikiem ABS ASR TRC DSC
- radio ze zmieniarką na 6 CD + możliwość podpinania pendriva z USB oraz odczyt kart pamięci oraz subwoofer w bagażniku
- instalacja LPG LPGTECH z wbudowanym wlewem gazu pod klapką wlewu paliwa
- Mazda jest przygotowana pod zestaw Twin Turbo, ale na razie cieszę się obecną mocą. Przepaść między tym a poprzednim autem. w przyszłości pewnie będzie mało... ;)
- Kolor taki jaki wymarzyłem, środek taki jaki wymarzyłem ;)
To chyba tyle na razie z opisu. Nie jestem mechanikiem, także ciężko na pytania mi odpowiedzieć, jeżeli jakieś będą. W każdym razie auto spisuje się fantastycznie ;) Sprawdzone przez większego znawce tematu ode mnie.

Na początek mała reklama w tle... Bardzo prawdopodobne, że mój Rex skorzysta z usług jak się lakier znudzi, a więc nieprędko ;) Najprędzej przyciemnianie lamp folią...

Na bieżąco będę pisał jak postępy z Rexem!
Piona!
Ostatnio zmieniony przez Machu 2014-11-25, 13:06, w całości zmieniany 1 raz  

hcl 

Auto: RX-8 Black 2006
Wysłany: 2014-11-25, 07:24   

GRATKI :>

Kolejna piękna sztuka z dłubniętym serduszkiem ;P.

WIELE RADOŚCI i bezawaryjnej jazdy !!!

Kojot 

Auto: rx7 FD rx8 Turbo rx8
Wysłany: 2014-11-25, 11:37   

szerokości :)

SILNIK WANKLA OD A-Z ! Naprawy, tuning, skup i sprzedaż!

https://www.facebook.com/kojotgarage

668 824 980 - Kojot

karol11 

Auto: RX8 GRAND TOURING
Wysłany: 2014-11-25, 13:00   

Do pełnej opcji to prócz nawi brakuje jeszcze tempomatu i szyberdachu ;-) Fajne autko, pisz kiedy będziesz trójmieście to chętnie obejrze na żywo bo takie swapy to ciekawa sprawa :-)

Machu 

Wysłany: 2014-11-25, 13:07   

racja ;) Już poprawione ;) w wolnej chwili na pewno się zamelduję!

hcl 

Wysłany: 2014-11-25, 15:25   

Machu a jak Ci się jeździ ze skrzynią 5 ??
Przy ile rpm masz odcinkę ??
U mnie z K20z4 mogę ciągnąć do 9tyś i jedynka kończy mi się na 72km/h przy tej skrzyni.
Czy 5 z tym silnikiem nie zabija troszkę osiągów ??

eXe 

Auto: 20B
Wysłany: 2014-11-25, 16:56   

pozazdrościć zakupu, mam nadzieję że będzie służyć bardzo długo :)
czekamy też na planowane modyfikacje :)

kuzik 

Auto: brak
Wysłany: 2014-11-25, 21:51   

fajne autko - taki silnik mi pasował by idealnie.
jeśli można wiedzieć to gdzie ten swap był robiony?

Machu 

Wysłany: 2014-11-26, 04:40   

hcl
Tu masz nagrane mniej więcej przyspieszenie od wykonawców projektu:
https://m.youtube.com/watch?v=69Q8kpCvqoQ
Jak wrócę mogę Ci nagrać jak pod moją noga pracuje :-D
Czy na piątce nie zabija osiągów... Hmm, jak dla mnie nie za bardzo ;-) ale to może dlatego że ciągle jestem podekscytowany kupnem ;-) w każdym razie z tego co mówił były właściciel i wykonawca na 6-cio biegowej by maksymalnie osiągał 225 km/h.

eXe
Na razie nie napisze o planach ;-) lepiej was miło zaskoczyć, niż rozczarować samym pisaniem o czym to ja nie myślę ;-)

kuzik
Robili to bracia spod Olsztynka. Ogólnie sporo siedzą w tych klimatach bo w tym samym czasie jak kupowałem od nich Rexa to obok drugi brat sprzedawał Civic'a 330hp z tego co pamiętam. Widać że straszni fanatycy dłubania w autach ;-) zresztą z tego co zauważyłem i usłyszałem to raczej robią auta pod siebie a jak im się znudza to sprzedają i robią następne co im wpadnie do głowy. Wymieniał mi auta które juz zmajstrowali razem ale nie sposób mi ich nie zapamiętać...

hcl 

Wysłany: 2014-11-26, 09:14   

Machu napisał/a:
hcl
Tu masz nagrane mniej więcej przyspieszenie od wykonawców projektu:
https://m.youtube.com/watch?v=69Q8kpCvqoQ
Jak wrócę mogę Ci nagrać jak pod moją noga pracuje :-D
Czy na piątce nie zabija osiągów... Hmm, jak dla mnie nie za bardzo ;-) ale to może dlatego że ciągle jestem podekscytowany kupnem ;-) w każdym razie z tego co mówił były właściciel i wykonawca na 6-cio biegowej by maksymalnie osiągał 225 km/h.

Machu mi bardziej chodzi o rev limit twojego silnika niż v-max ;P
Z filmiku widać, że ciągnie ładnie tak więc Gratki.

p.s. wiem że tutaj to temat tabu ale jak ze spalaniem lpg ile min a ile max ??
Moje k20z4 pali mi od 11-trasa do 120/h 12-13 miasto przy spokojnej jeździe no i 17-18 miasto i jazda na pierwszych dwóch biegach + autostrada 220/h
Napisz coś więcej jaki reduktor jakie wtryski itd. lpg

Machu 

Wysłany: 2014-11-26, 11:19   

Szczerze Ci powiem, że rev limitu jeszcze nie sprawdzałem ;-) po powrocie zdam reakcje...
Jeżeli chodzi o spalanie to praktycznie ciągle w mieście jeżdżę no i ciężko odpuścić nogę w tym aucie - pali 16 litrów LPG i za bardzo do ekonomicznego sprawdzania mnie nie ciągnie ;-) trasy jeszcze nie było jak sprawdzić. Dlatego minimalnego spalania niestety nie jestem w stanie podać.

eXe 

Auto: 20B
Wysłany: 2014-11-26, 16:33   

Machu ehh znowu źle sprecyzowałem zdanie, nie chodziło mi o to żebyś napisał, tylko o to że czekamy aż się będzie działo ;)

kamwnu 

Auto: rx8
Wysłany: 2014-11-27, 08:09   

Bardo podoba mi sie twój projekt ;-) . Ja własnie myślę o swapie w mojej madzi i zastanawiałem sie własnie nad silnikiem 2jz-ge z mojego powypadkowego GS-a 300. Tylko próbuje się dowiedzieć czy jest różnica międy vanklem 192 a tym silnikiem. Dużo to roboty z takim swapem... Myśle jeszcze na silnikiem z TOYOTA 2GR-FE "3.5l 278km" zawsze podobały mi sie te silnik, są bardzo dynamiczne i palą mało. Problem polega na tym, że nie wiem czy da radę dopasować do niego skrzynie od rexa gdyż ten silnik występuje wraz ze skrzyniami Automatycznymi... z kąt wyrwac sprzęgło to takiego połączenia :-)

pawelc 

Auto: mx-6 2,5V6 ,rx-8 z32se
Wysłany: 2014-11-27, 15:50   

Na początku gratki auta ...,widzę że klima jeszcze nie podpięta ,zbiorniczek spryskiwaczy gdzie?
Co do swapu.., rx8 jest trudnym autem do takich manewrów .(mało miejsca) .,w sumie moc 2jze bez turbo nie zachwyca ,a utrudnień jest z z tym sporo ze względu na gabaryty ,wymiany magla ,chłodnic ,itp.
Moje zdanie po swapie to albo mała nowoczesna rzędówka jak k20 albo jakieś v6 to najbardziej sensowne rozwiązanie do auta na co dzień ...

Machu 

Wysłany: 2014-11-28, 00:58   

pawelc
Klima jeszcze nie podpięta ale części dostałem z autem. Na wiosnę planuje ja podłączyć.
Co do płynu do spryskiwaczy to zdecydowali się go wrzucić do bagaznika razem z aku.
Może są lepsze silniki do codziennego auta no ale ja jestem bardzo zadowolony z tego co mam ;-) nie mi oceniać bo nigdy nie miałem k20 pod maską. W każdym razie z mocy również jestem zadowolony ;-) myślę że na turbo przyjdzie jeszcze czas...

Odpowiedz do tematu