Poprzedni temat «» Nastpny temat
Dahag - Powolne przymiarki do zakupu RX8
Autor Wiadomo
Dahag 

Auto: Narazie brak
Doczy: 06 Sty 2014
Skd: Białystok
Wysany: 2014-11-28, 19:46   Dahag - Powolne przymiarki do zakupu RX8

Witam wszystkich.
Od jakiegoś czasu jestem już zarejestrowany na forum i czytam wszystko z zapartym tchem, jednak nastał ten czas gdy trzeba zadać kilka pytań :) Na początek chciałbym zapytać czy ktoś z was posiada może pdfa z wyposażeniem reksa? Znalazłem linka na forum (o tutaj) jednak nie działa.
Chciałbym wiedzieć, na co można sobie pozwolić a co można pominąć przy zakupie i ewentualnie później dołożyć samemu.
Pozdrawiam wszystkich :)

PS
Skoro dział jest dla nowicjuszy, to będę zadawał w tym wątku mnóstwo błahych pytań jednak mam nadzieję że potraktujecie je poważnie. Nie jestem mechanikiem i nie mam o samochodach zbyt dużego pojęcia (moją dziedziną są raczej elektronika i informatyka) ;)

Gronek 

Auto: RX8 HP, RX7 FC TURBO.. Carina 1.6 :)
Pomg: 38 razy
Doczy: 30 Lis 2011
Skd: Śladów/Warszawa
Wysany: 2014-11-28, 20:51   

Dahag, Jeżeli chodzi o wyposarzenie to na pewno nawigacja w początkowych rocznikach do końca 2006 roku nie obsługuje polski. Można to potraktowaćjako baza pod tableta na przykład. Generalnie nie jest trudno wyszukac egzemplarz dobrze wyposarzony ale trudniej jest ze znalezieniem auta bez tragicznej przeszlości wypadkowej i posiadający zdrowy silnik. Na twoim miejscu na tym bym się skupił bo dołożyć można praktycznie wszystko. Kwestia na czym Ci zależy najbardziej.
Skóra, rodzaj klimy, xenony, zmieniarka, rodzaj nagłośnienia. Jest tego trochę ale to wszystko słabo działa bez silnika.. Ten jak poczytasz forum statystycznie ma żywot ok 100 - 120 tyś. km. a naprawa może okazać się dość sporym wydatkiem równym czasami połowie wartości zakupionego wozu.
Najpewniejszy sposób to zakup auta z awarią silnika i jego naprawa ale można wyszukać zdrowe rodzynki.. wszystko kwestia jaki budżet bo jeżeli założysz sobie, że kupisz zdrowy wóz z którego będziesz miał pociechę za 14 tyś to albo będziesz miał farta albo staniesz przed sporym wydatkiem i możesz sie niemiło rozczarować.

Dahag 

Wysany: 2014-11-28, 21:51   

Dzięki za odpowiedź.
A więc tak. Może na początek wyjaśnię skąd moje pytanie ... otóż jestem gadżeciażem i chciałbym mieć mnóstwo rzeczy których wcale nie potrzebuję ;) Temu też, chcę się skupić na jakiejś liście wyposażenia i ustalić które rzeczy są mi "niezbędne" i później porównać to z możliwością dołożenia bądź nie. Ciesze się, że wspomniałeś o nawigacji. To jest właśnie jedna z pierwszych rzeczy które chciałbym mieć i jedna z pierwszych rzeczy które bym przerobił (na wspomniany przez Ciebie tablet ;) ) i nie wiem czy można ją sobie później "dokupić". Natomiast na skórze mi nie zależy bo i tak będę obszywał fotele od nowa. Zamiast pytać oddzielnie o wszystko wolałbym sporządzić właśnie taką listę i zapytać o to hurtowo. Wspominasz też o przeszłości wypadkowej, to jest coś czego się obawiam. Nie ukrywam, że jestem zakochany w tym samochodzie od czasów technikum (czyli jakieś 10 lat temu) i gdyby była taka możliwość kupiłbym teraz nowy egzemplarz (choć te po lifcie mi się mniej podobają). Dlatego też, w tej chwili wyobrażam sobie to tak, że kupię wóz który jest wyposażony w rzeczy "niezbędne" (czyli takie których nie da się później dołożyć bądź jest to nieopłacalne, jak w przypadku anglików) i go odświeżę/odremontuję/naprawię/doposażę. Temu też, wolałbym kupić auto z uszkodzonym silnikiem. W końcu wiadomo, nowy to nowy.

Co do budżetu to chciałbym powiedzieć, że jest on nieograniczony ale tak bogaty to niestety nie jestem ;) Na tą chwile na zakup auta chciałbym przeznaczyć jak najmniej (zgodnie z filozofią wyżej, traktowałbym to jako bazę do rozwoju), jednak na wszystko dysponuję kwotą około 30-50k (jednak bliżej 30 bo na wiosnę planuję zakup motocykla) + jestem w stanie odłożyć około 2k miesięcznie na całą resztę, czyli na przykład na lakierowanie, bo wiem, że bez tego się nie obejdzie ;) Wracając jeszcze na koniec do silnika ... chcę traktować ten samochód jako codzienny ale niestety robię duże przebiegi ( przynajmniej 4k miesięcznie) i najpewniej skończy się zagazowaniem lub w ostateczności swapem, bo przy założeniu że będzie palił średnio 15l/100km to bym pracował tylko na paliwo :/

Gronek 

Auto: RX8 HP, RX7 FC TURBO.. Carina 1.6 :)
Pomg: 38 razy
Doczy: 30 Lis 2011
Skd: Śladów/Warszawa
Wysany: 2014-11-29, 10:03   

No więc najbardziej upierdliwe jest dołożenie oryginalnych xnonów, klimatronika, szyberdachu, zmiana wersji silnikowej. Te 2 ostatnie są możliwe ale totalnie nie opłacalne. Bywają bardzo rzadkie egzemplarze bez stabilizacji toru jazdy i bez kontroli trakcji więc warto sprawdzić czy jest bo dołożenie tego to też jest ból. Poza tym reszta jest praktycznie plug and play.

RobertoX-8 
Moderator

Auto: Był RX-8 HN 6-gear '05 / jest Collka TS
Pomg: 4 razy
Doczy: 02 Lip 2012
Skd: Stąd
Wysany: 2014-11-29, 10:23   

Dahag, Jeśli nie jesteś mechanikiem itd. to przy tym modelu będziesz musiał się trochę podszkolić aby cieszyć się chociażby gadżetami, które są ale Ciebie ważne.
Bezwypadek i dobry silnik to podstawa zadowolenia z tego modelu. Jak już znajdziesz taki to potem przebieraj w gadżetach.

Gieff 

Auto: VW Scirocco mk3
Pomg: 1 raz
Doczy: 06 Wrz 2013
Skd: Rzeszów
Wysany: 2014-11-29, 14:46   

skoro masz tyle funduszy do rozgospodarowania to zagladnij, przynajmniej masz zagazowana gablote i pewnosc ze jeszcze chwile pozipie;)

http://www.rxklub.pl/rxforum/viewtopic.php?t=2054

http://otomoto.pl/mazda-r...-C35255336.html

Dahag 

Wysany: 2014-12-04, 19:30   

Dobra

Znalazłem trochę wolnego czasu w tygodniu i poszperałem w internetach. Znalazłem jakąś ulotkę o RX8 z której wynika że wszystko oprócz szyberdachu, lakieru metalic, skóry i nawigacji jest w standardzie a reszta zależy od wersji silnika. Podchodząc do niej sceptycznie przeszukałem allegro i wypisałem wszystkie rzeczy jakimi chwalą się sprzedawcy:

• abs
• poduszki powietrzne (4,6,8 - podawali różne wersje)
• autoalarm
• blokada dyferencjału (eds?)
• immobiliser
• esp - stabilizacja toru jazdy
• asr – system kontroli trakcji
• światła przeciwmgłowe
• ksenony
• ebd – elektroniczny rozdział siły hamowania
• centralny zamek
• automatyczna skrzynia biegów
• tylne światła LED (z wersji po lifcie)
• klimatyzacja automatyczna (climatronic dwustrefowy)
• kierownica wielofunkcyjna
• centralny zamek
• el. lusterka (ogrzewane) (ktoś wspomniał o podświetlanych?)
• el. szyby + domykanie z kluczyka,
• wspomaganie kierownicy
• radio/cd, BOSE
• tapicerka skórzana
• tempomat
• podgrzewane fotele
• nawigacja
• fotel kierowcy regulowany elektrycznie
• czujnik parkowania
• podgrzewana przednia szyba
• czujnik deszczu (wersja po lifcie i chyba w tej przed też)
• szyberdach

Oczywiście nie wiem które to są mody zrobione przez właścicieli a które to standardowe wyposażenie. Po prostu wypisałem jak leci. Oczywiście fanie było by mieć te wszystkie 3 literowe skróty ale na żaden z nich jakoś specjalnie nie nalegam. Na pewno fajnie było by mieć ksenony i już wiem że ich dołożenie będzie bolesne, także wiem żeby zwrócić na nie uwagę. Co jeszcze z listy powyżej jest problematyczne w dokładce? Zwłaszcza jeżeli chodzi o automat z tempomatem (oczywiście wraz z łopatkami na kierownicy bo czasami tryb sekwencyjny jest bardzo przydatny), nawigacje (podobno łatwo), podgrzewane fotele (na elektrycznej regulacji jakoś mi nie zależy zwłaszcza że ustawie fotel tylko raz - choć jeżeli dokładka jest łatwa to czemu nie), automatyczną klime i podgrzewaną przednią szybę. Na angielskich forach wyczytałem jeszcze o czujniku ciśnienia w oponach ale wydaje mi się to zbędnym bajerem (choć moja nastawiona na gadżety podświadomość mówi mi - BIERZ chłopie na pewno Ci sie przyda!).

@RobertoX-8
W mojej sytuacji to raczej tylko bezwypadek bo chce kupić auto z padniętym silnikiem, ewentualnie z takim co już długo nie pociągnie za rozsądne pieniądze. A co do mojego skilla w mechanice to nie muszę się tym za bardzo przejmować (choć powoli wkręca mi się bakcyl na dłubanie przy samochodzie :) ) Pracuje w ... hmm ... nazwijmy to warsztatem samochodowym (choć to jednak nie jest do końca prawdą ;) ).

PS Zapomniałbym, że rozważam też swap więc chciałbym wiedzieć jak np ma sie do tego automatyczna skrzynia (już o to pytałem w innym wątku, ale tylko w odniesieniu do skrzyni a nie wszystkiego na raz).

Wojtex16 

Auto: Mazda RX-8 40th Anniversary Edition
Pomg: 8 razy
Doczy: 23 Lip 2013
Skd: Katowice
Wysany: 2014-12-04, 20:15   

Cytat:
• poduszki powietrzne (4,6,8 - podawali różne wersje)

U mnie w europejskiej jest ich 8 (dwie przednie na słupkach, kierownica i pasażer, 2 fotelach przednich z boku, dwie z tyłu na słupkach tylnych)

Cytat:
• abs
• esp - stabilizacja toru jazdy
• asr – system kontroli trakcji

Często tych rzeczy nie ma w wersji USA.

Cytat:
• ksenony
• el. lusterka (ktoś wspomniał o podświetlanych?)
• radio BOSE
• tapicerka skórzana
• nawigacja
• fotel kierowcy regulowany elektrycznie
• szyberdach
podgrzewane fotele

Tutaj w zależności od wersji auta i opcji. Niektóre mają, a inne mają.

Cytat:
• automatyczna skrzynia biegów
• klimatyzacja manualna
wyczytałem jeszcze o czujniku ciśnienia w oponach

Tylko wersje USA mają.

Cytat:
• tempomat

W wersji USA miały to odpoczątku. Europejskie od 2006r.

Cytat:
• czujnik parkowania

Standardowo nie było montowane fabrycznie. Często są dodatkowo montowane.

Cytat:
• podgrzewana przednia szyba

Elektrycznych przednich nie było, tylko powietrzne.

Cytat:
czujnik deszczu (chyba w tej przed też)

Przed lifcie nie mały.

Cytat:
(oczywiście wraz z łopatkami na kierownicy bo czasami tryb sekwencyjny jest bardzo przydatny)

Łapatki przy kierwnicy to tylko z automatem.

Cytat:
nawigacje (podobno łatwo)

Jak masz to wystarczy że podmienić aryginalny wyswietlacz nawi na jakiś tablet i podłączyć.
Ostatnio zmieniony przez Wojtex16 2014-12-05, 11:46, w caoci zmieniany 1 raz  

karol11 

Auto: RX8 GRAND TOURING
Pomg: 5 razy
Doczy: 09 Pa 2011
Skd: Toruń
Wysany: 2014-12-04, 23:32   

Wojtex16, automatycznej klimy właśnie w wersjach usdm nie ma. A dwustrefowej to chyba żadne nie miały.

karol11 

Auto: RX8 GRAND TOURING
Pomg: 5 razy
Doczy: 09 Pa 2011
Skd: Toruń
Wysany: 2014-12-04, 23:36   

Dahag, z dodatków masz jeszcze bezkluczykowe otwieranie z kartą

Wojtex16 

Auto: Mazda RX-8 40th Anniversary Edition
Pomg: 8 razy
Doczy: 23 Lip 2013
Skd: Katowice
Wysany: 2014-12-05, 11:45   

Karol masz racje. Mójj błąd, już poprawiam :)

Dahag 

Wysany: 2014-12-09, 19:17   

Otóż nie. Sztuka warta zakupu to taka której buda jest w nienaruszonym stanie, silnik może być totalną padaką (najlepiej żeby go nie było) a wyposażenie mi odpowiada. Muszą pasować wszystkie 3 elementy ... ale wiadomo, że tak się nie da. Dlatego też próbuje ustalić jakie części wyposażenia mogę sobie darować na etapie zakupu bo później da się je w jakiś sposób dołożyć (obszyć fotele skórą to żaden problem, dobre audio jak i navi też) a które lepiej już mieć w standardzie podczas zakupu.

1bizkit

Auto: Mazda RX-8 Revolution
Doczy: 07 Gru 2013
Skd: Łaziska Górne
Wysany: 2014-12-09, 20:54   

Taką zasadę możesz sobie ustalić jak szukasz VAGa, BMW czy Opla ale nie przy RX-8. W tym modelu ważniejszy jest stan samochody od wyposażenia. Nie ma co wcześniej ustalać że chciałbym to, to i tamto. Może się trafić egzemplarz w idealnym stanie w podstawowej wersji. Doposażyć zawsze można ;)

Dom Przyjęć Pod Bialym Orlem

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: