Auto: RX8 HP, RX7 FC TURBO.. Carina 1.6 :) Pomógł: 38 razy Dołączył: 30 Lis 2011 Skąd: Śladów/Warszawa
Wysłany: 2015-03-06, 20:01
W FS w ogóle były z tego co pamiętam 3 rodzaje tłoków ... tutaj notorycznie korby gięło .. Myślę, że problem leży bardziej po stronie np. wadliwego wtrysku. Generalnie te silniki bez zakucia nie są zbyt wytrzymałe .. Korba + tłok + dobra panew i można walczyć .. mało rozwojowa jednostka. O ile wiem Onyx z mazdaspeed forum u Malutkiej zakompresorzył i zakuł tą jednostkę i jest laleczka. Dokładnych parametrów nie znam ale myślę Boris86, że mógłbyś się dopytać tam o ..
Na pewno wałki z highpower dużo pomagają ..
W tym tutaj opisanym wozie nie było problemów z tłokami tylko z korbami. Ale po założeniu kutych korb urwało półkę w tłoku co potwierdza, że albo ten szmelc kuć całościowo albo nie pompować.
Auto: RX-7 FD, RX-8, 323, E36, Kadett C Coupe Pomógł: 1 raz Dołączył: 21 Sty 2014 Skąd: Łódź
Wysłany: 2015-03-07, 12:00
Silnik na którym pracuje mój sąsiad to własnie ten hajpałer czyli 131KM
Po stronie wtrysku problem raczej nie leży bo 0,3 bara było na wtryskach seryjnych i regulatorze ciśnienia, a 1 bar był na wtryskach żółtych z Rx8. Nie możliwe żeby w obu przypadkach siadł wtrysk na tym samym garze.
Kurcze, kuć silnik żeby zrobić 240KM to przerost formy nad treścią wg mnie no ale nic.
Ogólnie ten silnik to fajna jednostka, ekonomiczna, w serii całkiem spoko.
Kiedyś klientowi w 626 GF robiłem głowice w tej 136KM wersji.
Przed modami wypluła 133KM na sekwencji.
Po głowicy, dolocie, kolektorze wydechowym z Ebay'a i wydechu 2,25 na dwóch przelotach wypluło już 153KM, aż byłem w szoku, ale po 5 tyś, zaczęły się już problemy z braniem oleju itd.
Tak więc faktycznie byle jakie podkręcenie ogranicza żywot tych silników mocno.
A no i strasznie malutkie te zaworki w tych silnikach
_________________ ZESTAWY NAPRAWCZE DO KOMPRESOROW EATON M62 i INNYCH
Auto: RX8 HP, RX7 FC TURBO.. Carina 1.6 :) Pomógł: 38 razy Dołączył: 30 Lis 2011 Skąd: Śladów/Warszawa
Wysłany: 2015-03-07, 15:35
Boris86, jeżeli założył wtryski z rx8 to nie za dobrze .....
plusy
Wysoka wydajność i niska cena
minusy
notorycznie się zawieszają i przy otwarciu powyżej 70% "przerywają"
Kibelstraszny. Ja się na tych wtryskach pożegnałem z silnikiem w saabie 2.3turbo. Żałowałem bo już lepiej było otworzyć seryjne wtryski na 100%