Felga wystaje przecieĹź w bok a nie w gĂłrÄ. ZaleĹźy jakie opony dobierzesz bo szersza guma to moĹźe byÄ szerszy profil co bÄdzie skutkowaĹo tym, Ĺźe caĹe koĹo sie moĹźe nie zmieĹciÄ.
Retro, skoro poruszyĹeĹ temat profilu to warto pamiÄtaÄ, Ĺźe ta wartoĹÄ jest procentowym stosunkiem do szerokoĹÄ opony, czyli 40%*225 < 40%*255. Nie kaĹźdy o tym wie, a do dopierania opon siÄ przydaje.
_________________ RX-78 ĹututututuTURBO
Franek1007
Auto: RX-8 HP
Wysłany: 2015-04-14, 11:02
Taki zielony to ja nie jestem ale dziÄki za zaangaĹźowanie w temat, bÄdzie info dla potomnych A nie naciÄ gaĹ nikt 225 albo 235 na 9" ? bo 245 juĹź bardzo szeroko i w spalaniu i osiÄ gach bÄdzie róşnica.
Auto: RX8 High Niuter ! Pomógł: 7 razy Dołączył: 07 Mar 2011 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2015-04-14, 11:47
pewnie Ĺźe siÄ da i bÄdzie naciÄ g wtedy ale ranty felg bÄdÄ wystawaÄ , fajnie wyglÄ da ale jak duĹźo jeĹşdzisz to zaraz rantĂłw mieÄ nie bÄdziesz
225 na 9" to za maĹo IMO. 235 juĹź lepiej ale bÄdzie paskudnie wyglÄ daÄ.
MiaĹem 255 i opona schodziĹa do Ĺrodka felgi.
Obecnie mam 235/40 R18 na seryjnej feldze od RX - ona ma chyba 8" o ile dobrze pamiÄtam - i jest na styk. W sensie opona jest ciut szersza od felgi ale nie robi siÄ balon, nie wystaje. Jak kaĹźde auto, Ĺadniej siÄ prezentuje na ciut szerszym kapciu
Pod rozmiar 225/235 to bym celowaĹ w felgÄ 8,5" max.
Jak wejdziesz do mojego tematu to tam sÄ zjÄcia na czarnej feldze z czerwonym rantem, lookinij sobie jak to wyglÄ daĹo.
Z przodu byĹa 8" a z tyĹu 8,5" lub przĂłd 8,5" a tyĹ 9" - musiaĹ bym dokĹadnie sprawdziÄ na fotkach felgi, ktĂłre mam w domu.
Z przodu byĹa opona 245/40 a z tyĹu 255/40. Mimo tego, Ĺźe kapeÄ byĹ taki szeroki to i tak felga byĹa jeszcze sersza.
Do obczajenia jak sie bÄdzie róşniĹa nowa felga/opona w stosunku do starego rozmiaru polecam http://www.willtheyfit.com
MoĹźna sie tez dowiedzieÄ jakie bÄdzie przekĹamanie prÄdkoĹciomierza
felgi 18cali 8 +dystanse, opony 225x45
Zawias obniĹźany na Tein S
tyĹ ET15 i w 3 osoby na zakrÄtach jak dobijaĹo to trochÄ trze z tyĹu. BĹotniki/ranty mam podgiÄte, ale okazaĹo siÄ, Ĺźe to trÄ plastikowe nadkola i mocowania zderzaka do bĹotnika nie rantĂłw.
Z kolei przĂłd ET20 opony sÄ zaledwie 1cm od gĂłrnych nadkoli i trze przy wiÄkszym zakrÄcaniu o nadkola, a jak wsadziĹem wiÄkszy dystans na przĂłd ET15 to wyglÄ da kozacko, ale trze juĹź konkretnie.
MusiaĹbym wywaliÄ nadkola albo jakoĹ giÄ Ä na gorÄ co.
_________________ Nie jestem mechanikiem,wiÄc moje wypowiedzi nie muszÄ byÄ fachowe. Ale wiem, Ĺźe RX8 zapierdziela jak dziki TiReX
Cezar77
Auto: RX-8 192KM Pomógł: 1 raz Dołączył: 26 Maj 2014 Skąd: PiastĂłw
Wysłany: 2015-07-23, 11:02
PodĹÄ czam siÄ pod temat: jeĹşdzi ktoĹ z Was moĹźe na feldze 18 cali i szerokoĹci 8,5 cala na oponie 225/45?
Rant felgi nie bÄdzie za bardzo wystawaÄ? znalazĹem doĹÄ fajne felgi 8,5 cala i nie wiem czy braÄ... a chciaĹbym zachowaÄ szerokoĹÄ kapcia 225.