Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: boletz
2015-06-01, 09:00
Jak to jest z tym katalizatorem?
Autor Wiadomość
Junior111

Auto: RX8
Wysłany: 2015-04-29, 23:14   Jak to jest z tym katalizatorem?

Witam
Przymierzam się do wycięcia katalizatora i teraz mam pytania jak to w końcu z nim jest?
Moc samochodu wzrasta, spada czy zostaje taka sama? Jak to wygląda w sytuacji oryginalnego wydechu? Co zrobić żeby komputer nie wywalał błędu bo z tego co gdzieś wyczytałem to sonda ma być w rurce która ma być wspawana w rurce na miejscu katalizatora? Wtedy rzeczywiście błędu nie wywali?

oxygen 

Auto: RX-8 HN
Wysłany: 2015-04-29, 23:28   

Moc to nie ma moim zdaniem z czego wzrosnąć, natomiast zapchany kat może być powodem spadku jeśli już...
więcej np. tutaj: http://www.rx8help.com/un...mon_issues.html - Cat failure

sonda i tak wywali błąd, oby nie za często ;) ale jak masz moduł obd to skasowanie błędu zajmuje 60 sekund z włączeniem appki w telefonie ;)

Wojtex16 

Auto: Mazda RX-8 40th Anniversary Edition
Wysłany: 2015-04-29, 23:49   

Jest głośniej, śmierdzi i lepiej ciągnie od dołu. Moc wzrasta o kilka koni na pewno. Wiadomo, że lepiej wypuszcza spaliny, a taka siatka ogranicza.

Gronek 

Auto: RX8 HP, RX7 FC TURBO.. Carina 1.6 :)
Wysłany: 2015-04-30, 08:01   

Rx8 Bardzo ładnie reaguje na wszelkie zmiany wydechu związane z jego uwolnieniem.
Co do sondy jeżeli auto było w serwisie po 2008 roku to najprawdopodobniej wgrali mu nowy soft i możesz wspawać tam i stację mir a błąd i tak wyskoczy. Wtedy jedynym sposobem jest np. mazdaedit i zrzucenie błędu do zapamiętywanych a nie do wyskakujących na deskę. Niestety w nowym sofcie margines błędu składu i temperatury jest tak mały, ze i dystans nie pomaga. Ale błąd to tylko lampka i informacja , że trujesz zające i więdną drzewa przez twój wóz ale nie ma to wpływu na nic poza tym. W zasadzie w takiej sytuacji lepiej w ogóle odpiąć drugą sondę żeby błędnych informacji nie wysyłała i komputer wstawił sobie sygnał zastępczy i nie próbował ratować sytuacji składem mieszanki .

Junior111

Auto: RX8
Wysłany: 2015-04-30, 09:02   

Ale po odpieciu tej sondy check, tak czy inaczej swieci?

Wojtex16 

Auto: Mazda RX-8 40th Anniversary Edition
Wysłany: 2015-04-30, 09:30   

Zaświeci niestety tyle że bedzie informacja że brak sondy lub że jest uszkodzona.

Gronek 

Auto: RX8 HP, RX7 FC TURBO.. Carina 1.6 :)
Wysłany: 2015-04-30, 09:56   

Dokładnie ... trzeba z tym żyć ale jak nie było aktualizacji to nawet bez dystansu może nie wywalać :)
Niestety downradu softu się zrobić nie da :(

maleńki 

Auto: rx 8 231km/mercedes A
Wysłany: 2015-05-01, 21:19   

a ja w miejscu kata wspawałem sondę i zero błędów hmm muszę zerknąć czy mam wogule komputer :(

Odpowiedz do tematu