Poprzedni temat «» Nastpny temat
Układ zapłonowy, cewki, kable, świece - kompendium wiedzy
Autor Wiadomo
GMAgrzesiek 

Auto: RX-8/ CBR
Pomg: 3 razy
Doczy: 14 Gru 2012
Skd: W P N
Wysany: 2015-04-04, 00:15   

Może cos w tym jest. Ja przelatałem na cewkach NGK (uznanych przez niektóre osoby za totalny złom)
prawie 30tys km i jak dziś jak wszedłem w tą rozmowę specjalnie poszedłem i wyciągnąłem dwie pierwsze cewki i nie ma na nich zupełnie żadnych śladów tych przebić czy wypaleń jakie przeważnie można zaobserwować na ich 'plecach'.
Dodam tylko że jak je zakładałem to montowałem na oryginalnym stelażu, nic pod nie nie podkładałem, żadnych izolatorów itp tylko zdystansowałem je od stelaża około centymetr.
Ani razu nie było problemu z paleniem nigdy się nie zalała, a kompresja jest totalnie czerstwa.
Nie wiem czy to zbieg okoliczności czy coś to dało ale może taki stelaż z jakiegoś nieprzewodzącego materiału pomógł by choć trochę.

Kamil22

Auto: RX8
Doczy: 16 Lip 2013
Skd: Łódź
Wysany: 2015-04-22, 15:49   

Koledzy, mam pytanie bo nabyłem cewki z LS'a i chcę je zamontować, ale jakie przewody zapłonowe do tego zastosować? Czy te oryginalne z RX8 będą miały dobre połączenie w cewce gdyż z tego co widzę to budowa gniazda na przewód zapłonowy jest inna.

Adam R.

Auto: westfield i reynard
Pomg: 3 razy
Doczy: 29 Pa 2009
Skd: Rawa Mazowiecka
Wysany: 2015-04-22, 22:15   

cewki z ls`a chcesz zamontować pod seryjny sterownik komputera (ECU) ?

Gronek 

Auto: RX8 HP, RX7 FC TURBO.. Carina 1.6 :)
Pomg: 38 razy
Doczy: 30 Lis 2011
Skd: Śladów/Warszawa
Wysany: 2015-04-23, 01:29   

Kamil22, można ale trzeba troszkę "podrutować"i działa pięknie.
Adam R., czemu nie ... ja swoją latam na adapterach i jest bomba ... Raz, że mają "czwarty"przewód uziemiający a dwa mają prawie 2 razy tyle dżuli co OEM.
Już nie wspomnę o żywotności i o tym, że dorobiwszy długie przewody zapłonowe (co akurat nie jest jakimś strasznym problemem) można wynieść je na przykład na nadkole gdzie nie są nagrzewane przez silnik .... BHR na to wpadli i po dorobieniu pięknych mocowań trzepią kasiorkę.
W zeszłym roku kupiłem taki używany zestaw i coś mi nie pasiło z mocowaniem i kablami MSD .... w ni Chu.. nie starczało kabli od cewek do świec. ............. okazało się ze zestaw ten był zamontowany zamiast pompy klimy :)

Retro 

Auto: RX-8 GT
Pomg: 8 razy
Doczy: 23 Wrz 2008
Skd: WuWuA
Wysany: 2015-04-23, 07:43   

Ostatnio się dowiedziałem, że V-TECowe też dają radę :P

Kamil22

Auto: RX8
Doczy: 16 Lip 2013
Skd: Łódź
Wysany: 2015-04-24, 12:57   

Gronek, pisząc "podrutować" masz na myśli pozaginać jakoś te oryginalne końcówki na kablach od Mazdy czy może założyć całkiem inne? Wstawiam zdjęcie mojej cewki z LS'a i końcówkę kabla, jak widać mimo, że fajka wejdzie styki nie będą dobrze do siebie przylegały. Jakbyś mógł doradź mi dokładniej bo chcę żeby to działało tak jak powinno. Ewentualnie od czego kable mogłyby pasować, najlepiej żeby były dłuższe, na Allegro szukałem oryginalnych od Corvetty ale jak widać są bardzo krótkie. Z góry dzięki :)

TMsk 

Auto: RX8 TiReX
Pomg: 1 raz
Doczy: 25 Gru 2011
Skd: okolice Rzeszowa
Wysany: 2015-05-05, 20:40   

GMAgrzesiek napisa/a:
jak dziś jak wszedłem w tą rozmowę specjalnie poszedłem i wyciągnąłem dwie pierwsze cewki i nie ma na nich zupełnie żadnych śladów tych przebić czy wypaleń jakie przeważnie można zaobserwować na ich 'plecach'.
Dodam tylko że jak je zakładałem to montowałem na oryginalnym stelażu, nic pod nie nie podkładałem, żadnych izolatorów itp tylko zdystansowałem je od stelaża około centymetr

A wiesz co ja zrobiłem dziś to samo ;-) , mam także zdystansowane. Odkręciłem, przetarłem z kurzu i po prawie 20k wyglądają jakbym je z pudełka wyciągnął.

Groch 

Auto: RX8 192
Doczy: 05 Mar 2014
Skd: Chrzanów
Wysany: 2015-05-05, 22:10   

z moich obserwacji wynika za na moich cewkach co prawda BHR (chyba to samo co z LS)
Silnik lepiej się wkręca i szybciej odpala co do spalania nie wiem bo nie sprawdzałem :P
no i spokój z częstą wymiana cewek :P

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: