Poprzedni temat «» Nastpny temat
Problem z elektryką
Autor Wiadomo
n3t0l3k 

Auto: Mazda Rx-8
Doczy: 10 Maj 2015
Skd: Jelenia Góra
Wysany: 2015-05-15, 13:29   Problem z elektryką

Witajcie,
przeszukałem forum ale nie znalazłem podobnego problemu. Świeci mi się kontrolka alternatora. Z ładowaniem akumulatora raczej nie ma problemu więc zbagatelizowałem to (na ten moment). Niestety zauważyłem, że jak włącze ksenony, klimatyzację i wiatrak na wyższy bieg to co chwila (powiedzmy pół minuty) radio przestaje grać (na ok 10sek) ale nie wyłącza się tylko jakby dżwięk nie dochodził do głośników. Nie jest to systematyczne. Jak jeżdżę na wyższych obrotach to radio działa cały czas, tak jakby alternator wtedy radził sobie z tymi wszystkimi urządzeniami. Dodam także, że poprzedni właściciel włożył do bagażnika dwa wzmacniacze i dwa duże głośniki. Te głośniki grają czały czas, tak jakby były podłączone pod jakiś inny obieg.

Tu pojawia się moje pytania: Czy miał ktoś z Was taki problem? Czy to możliwe aby jakiś sterownik odłączał dźwięk na głośniki na chwilę aby zapewnić odpowiednią ilość prądu dla pozostałych włączonych urządzeń? Czy może to być wina alternatora czy raczej tych dwóch wzmacniaczy? Mam ograniczony czas więc zanim sam zacznę dochodzić dlaczego tak się dzieje to pytam się Was.

Z góry dziękuję za wszystkie podpowiedzi.
Pozdrawiam
Irek

hcl 

Auto: RX-8 Black 2006
Doczy: 24 Lip 2013
Skd: Poznań
Wysany: 2015-05-15, 14:04   

Odpal autko włącz wszystko co masz (światła, awaryjne, klimę, nawiewy itd) daj radio dość głośno i zobacz co się dzieje jak będzie przygasać to zmierz co się dzieje na akku ile jest volt i się okaże czy ładuje czy w ogóle się wyrabia.

Przy dużych wzmacniaczach i głośnikach daje się po coś spore kondensatory w car audio nie bez powodu :> nawet czasami dodatkowe akku żelowe :> Zapobiega to spadkom napięcia które ewidentnie występują u Ciebie. Ma na to wpływ także okablowanie. Cienkie kable to mało prądu. Jak instalacja jest kiepsko zrobiona to spadki napięcia mogą powodować takie objawy na radiu. To samo może się dziać jak audio ciągnie Ci z radia za dużo prądu :> czy głośniki są oryginalne czy była zmiana ??
Większe głośniki = większa membrana do pracy = więcej prądu -> może skutkować przegrzewaniem się w radiu końcówek mocy i termistory (zabezpieczenie przed przegrzaniem) robią chwilowy brake. To samo jak napięcie spadnie za nisko to elektronika robi przerwę na chwilkę.

Podsumowując, kondensator:

- Gromadzi zapasowy ładunek energii, prądu.
- Stabilizuje całą instalację car audio.
- Zapobiega spadkom napięcia.
- Stanowi zabezpieczenie przeciw przeciążeniowe

Pozdro.
Ostatnio zmieniony przez hcl 2015-05-15, 15:14, w caoci zmieniany 1 raz  

n3t0l3k 

Wysany: 2015-05-15, 15:13   

Ok, dzięki. Jutro sprawdzę bo dzisiaj nie mam czasu zejść do niego.

MATi 

Auto: RX8 High Niuter !
Pomg: 7 razy
Doczy: 07 Mar 2011
Skd: Warszawa
Wysany: 2015-05-15, 16:10   

Primo ultimo jak się zapala kontrolka od ładowania to alternator i akumulator do sprawdzenia :)

eXe 

Auto: 20B
Pomg: 2 razy
Doczy: 21 Kwi 2013
Skd: Włoszczowa
Wysany: 2015-05-15, 17:07   

ja na początek bym sprawdził akumulator, u mnie w corsie długo trzymał a mimo to miała problem z odpalaniem(tak jakby cewka/świece) a jak odpaliłem radio i światła to wyświetlacz na desce mi się wyłączał :P wtedy też obroty spadały że gasła i nie chciała odpalić

a jak nie akumulator to alternator może mieć słabe ładowanie i niby ładuje ale jak więcej rzeczy odpalisz to nie wyrabia

Kojot 

Auto: rx7 FD rx8 Turbo rx8
Doczy: 24 Wrz 2008
Skd: wawa
Wysany: 2015-05-16, 00:14   

odpal auto i zdejmij kleme- jak masz dobre ładowanie to auto nie zgasnie a jeżeli słabe to wiadomo :) czasami taki objaw jest jak jest popsuta przepustnica świeci się kontrolka ładowania(miałem taki przypadek)-wyjmij i wepnij wtyczkę to może pomóc

SILNIK WANKLA OD A-Z ! Naprawy, tuning, skup i sprzedaż!

https://www.facebook.com/kojotgarage

668 824 980 - Kojot

n3t0l3k 

Wysany: 2015-05-16, 12:22   

Sprawdziłem dzisiaj aku. Na wyłączonym silniku mam 12,43V natomiast z włączonymi wszystkimi urządzeniami włącznie z ogrzewaniem siedzeń, szyb, kimą, awaryjkami i radiem na maxa mam 12,25V. Przy wszystkim włączonym radio praktycznie nie grało wcale.
Czy to są wartości poprawne?

Zaraz zejdę i sprawdzę czy po wypięciu klemy auto nie gaśnie. Kojot, O jaką wtyczkę Ci chodzi?

[ Dodano: 2015-05-16, 14:27 ]
Po wypięciu klemy, przy wyłączonych wszystkich urządzeniach elektrycznych silnik nadal chodzi. Natomiast przy obciążeniu gaśnie. Wina alternatora? Czy może jednak tych wzmacniaczy?

hcl 

Wysany: 2015-05-16, 20:41   

Napięcia ładowań i spoczynkowe:
Napięcie ładowania alternatora pojazdu: 13,6 V – 14,4 V
Napięcie spoczynkowe akumulatora: > 12,5 V
Napięcie ładowania akumulatora przy włączonym prostowniku: 15,6 V – 16,8 V

Czyli nagroda idzie do alternatora - nie ładuje tyle ile należy !!!

adamsud 

Auto: mazda rx-8
Pomg: 3 razy
Doczy: 06 Gru 2011
Skd: dolnośląskie
Wysany: 2015-05-16, 21:52   

Ja bym jeszcze n3t0l3k, sprawdził napięcie ładowania pod obciążeniem ale bez tego zestawu grającego. Napięcie (i prąd) ładowania zależne jest też od obrotów silnika i stanu akumulatora.
Nie wiem oczywiście jak jest u Ciebie ale te dorabiane wzmacniacze potrafią nieźle namieszać. Może jest jakieś zwarcie. Dobrze by też było sprawdzić punkty masy. Generalnie z tego co czytałem z prądami w rex-ie bywają kłopoty.
Dodam tylko, że fachowcem nie jestem ale wiele nie będzie Cię kosztowała sprawdzenie tej sugestii.

pawelc 

Auto: mx-6 2,5V6 ,rx-8 z32se
Pomg: 3 razy
Doczy: 28 Lut 2013
Skd: Zachód ;)
Wysany: 2015-05-17, 06:10   

Kojot napisa/a:
odpal auto i zdejmij kleme

Nie ryzykowałbym, bo do naprawy można mieć wtedy więcej niż alternator ....n3t0l3k, mam taki alternator na zbyciu , z ładowaniem do końca było ok, oddam za 70 zł

hcl 

Wysany: 2015-05-17, 06:50   

Panowie nie ma co kombinować kolega ma problem z alternatorem.
Odpala autko i ma na akku napięcie 12.5V bez obciążenia (czyli spoczynkowe) zamiast min 14V.

WNIOSKI są proste alternator NIE Ładuje !

eXe 

Auto: 20B
Pomg: 2 razy
Doczy: 21 Kwi 2013
Skd: Włoszczowa
Wysany: 2015-05-17, 08:32   

n3t0l3k napisa/a:
Na wyłączonym silniku mam 12,43V

HCL

n3t0l3k 

Wysany: 2015-05-17, 12:28   

pawelc, Z chęcią kupię od Ciebie alternator :) Wyślę Ci wiadomość na priv.

hcl 

Wysany: 2015-05-18, 07:39   

eXe napisa/a:
n3t0l3k napisa/a:
Na wyłączonym silniku mam 12,43V

HCL

eXe

n3t0l3k napisa/a:
Na wyłączonym silniku mam 12,43V natomiast z włączonymi wszystkimi urządzeniami włącznie z ogrzewaniem siedzeń, szyb, kimą, awaryjkami i radiem na maxa mam 12,25V.

Przy obciążonym ma za mało i to jest przyczyna problemów !!!!

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: