Cześć wszystkim! Mam na imię Adam i od kilku miesięcy jestem szczęśliwym posiadaczem Rexa Kilku z Was miałem już przyjemność poznać osobiście, a samego samochodu pewnie większości z Was nie trzeba przedstawiać bo zwinąłem go od RobertoX-8
Model: RX-8
Rok produkcji: 2005
Kolor: Winning Blue Metallic
Moc katalogowa: 192 km / 220 Nm
Moc zmierzona: 177 km / 205 Nm
Silnik: Renesis
Kompra: 7 / 6.7 @ 280rpm
Przebieg: 94k
Car Audio
- Bluetooth / mp3: DENSION Gateway Lite BT - trochę droższy niż Yatour, ale jakość po BT rewelacyjna
Felgi
- OEM 18''
- Alessio F1 (black) 17''
Opony
Zima: Dunlop SP Winter Sport 3D 225/50/R17
Lato: Uniroyal Rainsport 3 225/45/R18
MODYFIKACJE
- Skrzynia 6 biegowa
- Sprężyny: EIBACH Pro Kit
- Wydech: Cat-brak
- Filtr powietrza: K&N
- Klocki: TRW
- Tarcze: seria (jeszcze)
- Skrzela + chromowane ramki na rotory
- ...i inne o których można poczytać w temacie Roberta
Od zakupu:
- Wspomniany już moduł Bluetooth
- Wymiana zapłonu (komplet)
- Poduszki silnika regenerowane od TMsk
- Rozrusznik N3Z1
Plany:
- Hamulce komplet (klocki TRW bezlitośnie piszczą po rozgrzaniu)
- Wymiana mat grzewczych foteli
- Short Shifter
- Felgi od R3
- Modyfikacja kompresji
HISTORIA
Na co dzień jeżdżę VW Polo 1.0 50km i szukaliśmy z żoną czegoś żwawszego. Wszystko było już nagrane na zakup Mazdy 3 BK 2.0 / 150km konkretnie w wersji Kintaro. I już prawie przymierzaliśmy się do zakupu... Gdy kiedyś podczas rozmowy z bratem o naszych planach usłyszałem: "Młody jesteś, dzieci nie masz pier***nij sobie RX-8"
8-ki podobały mi się od zawsze ale nawet mi do głowy nie przyszło, żeby taki samochód mieć. No więc jak się okazało że jest grubo pod budżetem i poczytałem trochę o Wanklach - i chyba jak każdy miałem bardzo mieszane uczucia. Ale akurat wtedy zobaczyłem ogłoszenie RobertoX-8 i stwierdziliśmy że chcemy to zobaczyć na żywo... I to był koniec Autko oglądaliśmy praktycznie po ciemku, ale już wiedzieliśmy że jest nasze Po długiej i treściwej rozmowie z Robertem, który uświadomił nas o wszystkich konsekwencjach posiadania Renesisa i wyprawił do domu z kompendium nt eksploatacji i mycia (!), wciąż nam nie przeszło i do dzisiaj jesteśmy mocno zajarani rotorami
FOTY
PLANY
W tym sezonie przy autku wiele się dziać nie będzie a na zimę przymierzam się do rewizji silnika... Od przyszłego roku natomiast Rex będzie powolutku budowany pod kątem Track Days
Auto: Był RX-8 HN 6-gear '05 / jest Collka TS Pomógł: 4 razy Dołączył: 02 Lip 2012 Skąd: Stąd
Wysłany: 2015-04-13, 08:13
No wreszcie
Witamy oficjalnie
Bardzo się cieszę, że moja perełcia trafiła w tak dobre ręcę. Gdy Adam wraz Małżonką przyjechali do mnie zobaczyłem w nich mnie i moją Połówkę 2,5 roku wcześniej.
Plany wyglądają obiecująco więc czekam z niecierpliwością
Czy umyłeś samochód wg moich zaleceń przed dodaniem zdjęć ?
Auto: Był RX-8 HN 6-gear '05 / jest Collka TS Pomógł: 4 razy Dołączył: 02 Lip 2012 Skąd: Stąd
Wysłany: 2015-04-13, 17:21
MATi, to co wypluło na hamowni to było w 2013 roku przy x kompresji.
Popraw mnie jeśli źle pamiętam, ale Twoja komresja była mierzona na zimnym silniku i była ok. 8, więc myślę, że na ciepłym będzie zbliżona wartość.
RobertoX-8, nah przyłapałeś mnie ! Tym razem na woskowanie oddałem go w ręce specjalistów
ale sam powoli buduję swój zestaw małego chemika
Btw. ręcznik do wycierania: Chemical Guys Wooly Mammoth - jeśli ktoś nie próbował, polecam na maxa! Jest przekozacki - operacja wycierania po myjni bezdotykowej zajmuje kilka minut a efekt jest re-we-la-cyjny, nie zostają żadne zacieki, białe ślady po wodzie itp
[ Dodano: 2015-05-04, 21:08 ]
Majówkowe porządki:
Nie wszystko idealnie zeszło, ale i tak jest lepiej
Bardzo ładny Rex - będę go wypatrywał na naszych dziurawych łódzkich drogach Nigdy nie sądziłem, że będzie mi się podobało połączenie czarnej felgi z niebieskim lakierem, zaskoczyłem się naprawdę pozytywnie - wszystko stroi elegancko. Fajnie również, że dbasz o auto - jak kiedyś będziesz coś grubiej chciał podziałać to zapraszam do siebie bo zajmuje się Auto Detailingiem