hehe może źle się wyraziłem... Oczywiście lepiej żeby opony były lepsze na suchym ale nie chce żeby na mokrym mazda latała od prawej do lewej... Czytałem na forum ze ktoś miał takie opony ze na suchym kleiły się jak diabli ale na mokrym była masakra A co do zawiasu to chodzi mi o to aby zniwelować uszczerbki naszego asfaltu ale też żeby mazda nie prowadziła się jak typowy minivan
Matek2100, te opony o których piszesz to Federale 595ss, na mokrym można niezłego aquaplaningu dostać i lepiej znać już dobrze furę zanim pojeździsz nimi w ulewę.
hehe może źle się wyraziłem... Oczywiście lepiej żeby opony były lepsze na suchym ale nie chce żeby na mokrym mazda latała od prawej do lewej... Czytałem na forum ze ktoś miał takie opony ze na suchym kleiły się jak diabli ale na mokrym była masakra A co do zawiasu to chodzi mi o to aby zniwelować uszczerbki naszego asfaltu ale też żeby mazda nie prowadziła się jak typowy minivan
Kupiłeś auto RWD -> Zawsze będzie kręcić dupą jak będzie morko, nie ważne jakie masz opony.
Jeśli chcesz oponę, która jest dobra na deszcz i przyzwoita na sucho to Uniroyal Rain Sport.
Zawsze myślałem, że zawias w RX-8 HP jest dość twardy ale jak wsiądę do Evo to tam jest zdecydowanie twardsze zawieszenie.
W RX-8 jest idealnie na ulicę moim zdaniem.
Zestawy aftermarket przeważanie mają regulację więc do wyboru....
Może Gronkowi został jeszcze jakiszawsias Mazda Speed. Ale zakładam, że jest twardszy od serii ?
No jak na każdym sportowym zawiasie aftermarket. Przecież RX-8 się nie buja jak VAN na seryjnym zawiasie, więc nie wiem jakie oczekiwania ma autor tematu
Retro chyba w zbyt dużym stopniu traktujesz każde słowo które czytasz... Samochód z RWD coś pięknego bo o to w tym wszystkim chodzi... Nie miałem na myśli tego żeby auto trzymało się sztywno na asfalcie bo w mażdzie jest to nie możliwe. Ale jednak wszystko am swoje granice i dlatego pytałem jakie opony polecacie żeby było ok na suchym i żeby nie było masakry na mokrym... A co do komfortu jazdy... Możliwe że i ja przesadzam bo wróciłem z Niemczech i przesiadłem się z BMW więc jestem wyostrzony na każde odczucie dziury w asfalcie
Auto: RX8 High Niuter ! Pomógł: 7 razy Dołączył: 07 Mar 2011 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2015-04-14, 20:05
Każde uhp gumy będą ok miałem goodyear f1 na suchym ekstra na mokrym słabo trochę się bałem, teraz bridgestone s001 mokro sucho trzyma się drogi, ale na suchym lepsze były chyba f1 zależy do czego ma być guma najbezpieczniej to uniroyal na mokrym wymiata, takie ojcu teraz zamówiłem do audi tylko tutaj już barki są ciut słabsze
Z innych marek mogę polecić dunlopa sp sport max świetne twarde gumy, klejąca dobrze opona na suchym i mokrym tak samo jak sp sport 01 tylko na tych więcej komfortu jest i są ciut lepsze na mokro niż sucho
Ogólnie na wolnych zakrętach jak depniesz to na każdej zarzuci tyłem, działają to one przy większych prędkościach na łuku
Tylko ja mam lotke z tyłu więc moje obserwacje mogą być złe dla rx bez loty
Auto: Mazda RX8 HP AT
Wysłany: 2015-04-14, 21:25
Ja miałem spory dylemat co do opon i wkońcu padło na Bridgestone Potenza RE002 - ponoć są bardziej uniwersalne i dają radę i na mokrym. Przynajmniej z opinii. Jak na razie podczas ostatnich deszczy nie straciłem kontroli co w poprzednich oponach się zdarzyło. RE002 mam na przodzie. Na tył mam Federale SS595. Do mokrego nie polecam. Ja jestem jestem zadowolony w każdym razie
Auto: RX8 HP, RX7 FC TURBO.. Carina 1.6 :) Pomógł: 38 razy Dołączył: 30 Lis 2011 Skąd: Śladów/Warszawa
Wysłany: 2015-05-24, 11:25
Czyli trzeba zaśpiewać "dwieście tysięcy... dwieście tysięcy ..... niech jeździ jeździ nam.............. a kto z nami nie wypije niech mu apex wypadnie............... i panew obierze "