Wysany: 2015-05-27, 17:27 wyciek oleju z okolic silnika
Cześć wszystkim
proszę o pomoc w zlokalizowaniu wycieku
wiem ze to może być niemożliwe ale szukam wskazówkowej gdzie mam zacząć szukać przyczyny wycieku
domyślam się ze to może być uszczelka na wieloklinie (sami zobaczcie na linku są wszystkie zdjęcia link załączam na samym dole posta)
jadąc ostatnio na przegląd auta po przejechaniu 20 kilometrów nagle jak by coś strzeliło
w przeciągu chwili stukot się nasili do takiego stopnia ze zatrzymałem auto tak szybko jak to było możliwe
(przyznam ze jakieś 5min wcześniej czułem nasilające się drgania na gałce skrzyni biegów coś jak by silnik przestał regularnie pracować)
po zatrzymaniu zauważyłem wyciek oleju praktycznie od sprzęgła aż po koniec skrzyni biegów
(wygląd i zapach oleju wskazuje ze jest on z silnika)
po powrocie na lawecie do domu spróbowałem go odpalić silnik zimny odpalił jak zwykle żadnego niepokojącego hałasu nawet drgań na gałce nie było jak wcześniej (dziwne)
niestety (mój błąd przyznaje) nie chciałem ryzykować jakiś większych zniszczeć i zgasiłem go zbyt wcześnie co oczywiście grozi zalaniem (kolejna próba odpalania już się nie powiodła )
jeżeli chodzi o wskaźnik oleju na desce OK check engine brak hmmm
Auto: RX8 HP, RX7 FC TURBO.. Carina 1.6 :) Pomg: 38 razy Doczy: 30 Lis 2011 Skd: Śladów/Warszawa
Wysany: 2015-05-27, 19:24
Wygląda na to, że panewę obrało do tego stopnia, że koło zamachowe się rusza już i olej wycieka z uszczelniacza wału z tyłu .. najprostsza sprawa to zdjąć skrzynię, sprzęgło i koło zamachowe. Wtedy można wyjąć panewkę i zobaczyć co oddało
ok dzięki za info tak tez zrobię
sprzęgło już wymieniałem wiec z demontażem skrzyni nie będzie problemu
ale znajomy uprzedzał mnie o innym problemie NIE jest łatwo odkręcić ŚRUBĘ od kola zamachowego (oczywiście i tak spróbuje)
w miedzy czasie chce spuścić olej i ewentualnie zdjąć miskę olejową w poszukiwaniu opiłków metalu czekam tez na kamerę endoskopową zajrzę do środka zobaczyć co w trawie piszczy
mam nadzieje ze nie czeka mnie generalny remont
jakiś rok temu robiłem test kompresji i wyszło super :]
najdziwniejsze jest to ze auto normalnie odpaliło po powrocie do domu (na lawecie oczywiście)
myślałem ze to skrzynia bo dziwne dźwięki wydalało jak odpuszczałem sprzęgło ale JA SIĘ NIE ZNAM