Poprzedni temat «» Następny temat
Kod błedu P2096
Autor Wiadomość
Gronek 

Auto: RX8 HP, RX7 FC TURBO.. Carina 1.6 :)
Wysłany: 2015-03-11, 11:36   

mateu5z napisał/a:
Gronek ale jezeli np umiescisz go grupie błedów ktore sie nie wyswietlaja ( czyli krotko mowiac chcac oszukac komputer ) to myslisz ze auto bedzie dostawac normalna mieszanke paliwa czy taka sama jak w wypadku kiedy swieci sie CEL ? podejmowales juz taka probe ?

Nie będzie ponieważ to nie jest oszukanie komputera tylko kierowcy :)
Kiedy pojawia się jakikolwiek błąd elementu układu bez którego silnik jest w stanie pracować to komputer ma w pamięci t.zw sygnał zastępczy którego używa zamiast parametru z danego czujnika. W tym wypadku jest to sonda. Tutaj jest jeszcze jeden szkopuł bo o ile sonda w katalizatorze tylko kontroluje jego stan to pierwsza sonda koryguje mieszankę i jeżeli komputer tą właśnie zastąpi stałym sygnałem to jedziemy na bazowej mapie z komputera .... jednym słowem won z ekologią. Temu może więcej palić i tutaj już za wiele nie zdziałasz.. Chyba że znajdziesz szpenia co zrobi remap seryjnego kompa albo dołożysz coś w stylu apexi, haltech czy microtech i przestroisz wóz ....

mateu5z 

Auto: 323F , Rx8
Wysłany: 2015-06-18, 22:10   

!!!Wracając do problemu świecącego się CEL kod błedu P2096 !!!...Nooo panowie napisze tak ze troche sie zawiodlem na podejsciu fachowym tutaj albo moze ktos nie chcial powiedziec bo uznal ze nie zarobi na tym hehe albo moze rzeczywiscie nikt nie wiedzial. Ci co walcza z tym problemem co ja " mialem" i Ci co mysla ze sie nie da tego zrobic albo, ze pomoże wydanie grubej kasy na rzekomo cos fachowego i seryjnego aby nie palil sie juz CHECK jest zupelnie inne rozwiązanie... tzw świecący się CEL z opisem takim jak ja mialem badz ewentualnie z odwrotnym, ze będzie za bogata mieszanka mozna zwalczyc. Nie trzeba wcale robic przerobek jakis smiesznych czy wstawiac cudów z ameryki czy kupowac malo dostepne dobre programy ... wystarczy tylko wyregulowac napiecie :) oraz odpowiedni człowiek na odpowiednim miejscu ;)
takze temat uwazam za rozwiazany. i da się zrobic ;)

sierus 

Auto: RX-8 '04 Silver HajNiuter
Wysłany: 2015-06-18, 22:54   

Cytat:
wystarczy tylko wyregulowac napiecie :) oraz odpowiedni człowiek na odpowiednim miejscu

moze ja sie nie znam, ale sam za duzo nie napisales jak poradzic sobie z owym bledem. Zakladam ze ludzie (w tym ja) sa ciekawi.

mateu5z 

Wysłany: 2015-06-19, 02:22   

wiem specjalnie tak napisalem bez konkretow poniewaz widze juz od kiku lat jak ludzie nie chca w pl sobie pomagac tzn pomoga ale wiesz jak wołaja za to :D to samo zrobilo sie na forum mazdy przez 7 lat widze i to samo robi sie i tu. kazdy woli zachowac wiedze dla siebie wykorzysta ją jak sam wiesz pewnie wiadomo kiedy...tylko zeby sie nie posrali od tej kasy. juz ktos kiedys dobrze napisal ze na forum powinno sie chyba pomagac.
wracajac do tematu chodzi o regulacje napiecia na sondzie lambda. poniewaz ona przez to ze ma zbyt duze / niskie napiecie wywoluje dalej sygnal ktory nastepnie zapala CHECK'A. wskazanie napiecie trzeba wyregulowac robiac odpowiedni otwor w tuleji na druga sonde. jak cos to pisz na priv.

Retro 

Auto: RX-8 GT
Wysłany: 2015-06-19, 07:35   

No tak... faktycznie nikt ci nie chciał pomóc... całe 0 postów w tym temacie....

mateu5z 

Wysłany: 2015-06-19, 09:58   

nie napisalem ze nie mialem pomocy od nikogo chyba umiesz czytac. jak kazdy pewnie przegladal forum owy problem z CHECK'iem pojawia sie od XXX czasu i nikt nigdy nie napisal ze wystarczy pogrzebac przy sondzie a nie wierze ze nikt o tym nie wiedzial tylko wciska sie kit ze trzeba bog wie co wymieniac ja tez probowalem roznych rzeczy robic mialem juz to zostawic . za pomoc jaka uzyskalem dziekuje bo na pewno w jakims stopniu mnie na cos nakierowala. gdyby oczywiscie nie jedna osoba ktora kazdemu moge polecic tez bym pewnie musial kupic rozne rzeczy ktore by albo pomogly albo nie.

boletz 
władca slotów

Auto: RX8, S6C4, Orion VR6II, F500
Wysłany: 2015-06-19, 10:34   

kolego mateu5z - jeżeli twoje powyższe posty są napisane świadomie, to w ogromnym błędzie jesteś. Mało które forum może się pochwalić użytkownikami którzy tak bezinteresownie oferują swoją pomoc i wiedzę, nawet jeżeli znajdzie się wyjątek który potwierdzi regułę.

Nie zachowuj się niekulturalnie.

Gronek 

Auto: RX8 HP, RX7 FC TURBO.. Carina 1.6 :)
Wysłany: 2015-06-19, 11:47   

Jak sam napisałeś to jest forum a forum oraz całą wiedzę tworzą wszyscy użytkownicy .... skoro znalazłeś fajny sposób na to to go opisz a nie wylewasz swoje rozgoryczenie pomimo, że od początku tematu każdy opisał Ci jak radził sobie z podobną sytuacją ... Jak chcesz coś czerpać z tego forum to daj w miarę coś od siebie jak masz co bo tak właśnie tworzy się know how dla reszty.... a i między innymi dla Ciebie ..

mateu5z 

Wysłany: 2015-06-19, 19:45   

kolego boletz bronisz kogoś ?? :) wierzysz w to ze od tylu lat problem z CHECKIEM nikt nie potrafil rozwiazac w taki sposob ?? bo ja nie. i nie dotyczy to tylko wankli.

mateu5z 

Wysłany: 2015-06-19, 20:24   

Gronek no wlasnie ja jestem szczery do bolu i przyznam sie wlasnie Ty mi podniosles cisnienie wtedy, otoz podawales kilka rozwiazan za co oczywiscie dziekuje. wrecz bardzo duzo rozwiazan tylko ze na logike mamy maly problem a chcemy pozbyc sie go jakimis drogimi rozwiazaniami ?poza tym napisales :
Cytat:
decat ma pod kontem wspawany dystans a poza tym zaraz za nim się zwęża.
jestes mechanikiem tak i widze w elektryce tez cos kumasz. to powiedz mi co to za roznica czy masz pod katem czy prostopadle dystans czy dalej jest zwezana rura ?..przeciez to nie ma nic do tego. wszystko przeciez rozchodzi sie o sonde a nie to co sie za nie dalej gdzies dzieje. tak jak myslalem i to sie potwierdzilo gdy rece do auta przylozyl pewien magik bo sam nie ogarnialem tego troche to nie wierzylem do tej pory tuke auto po drogach efke na bok odstawilem mija tydzien ok tysiac km przejechane i CHECK dalej nie swieci. to co to jest CUD jakis ?:) decat oryg pewnie pomaga bo ma wlasnie dopracowany dobrze dystane ale nie ma znaczenia czy jest pod katem czy nie tu chodzi o jego rezystancje.

mateu5z 

Wysłany: 2015-06-19, 20:25   

do tego dalej moge potwierdzic ze rozwiazanie tego problemu zmniejsza zuzycie paliwa.

sybreeder 

Auto: Mazda RX8 HP AT
Wysłany: 2015-06-19, 22:43   

mateu5z napisał/a:
do tego dalej moge potwierdzic ze rozwiazanie tego problemu zmniejsza zuzycie paliwa.

Jakoś mi się szczerze nie chce w to wierzyć...
Mnie ostatnio Gronek wytłukł kata. niestety raz na jakiś czas pokazuje się ten głupi bład. No ale wystarczy że wywalę go z torque także jakiś straszny problem to nie jest.

mateu5z 

Wysłany: 2015-06-19, 23:19   

jak dla mnie roznica 2litrow przy dokladnie takiej samej jezdzie to jest roznica.
jezeli masz taki sam kod błedu jak ja mialem to bedzie srednio co 40-70 km wywalal blad.
trzeba sprawdzic jakie jest napiecie na drugiej sondzie lambda. ma byc 0.5v. trzeba wyregulowac to robiac odpowiedni otwor w tuleji . jak masz za uboga mieszanke to masz ponizej 0,5 i masz pewnie za duzy ten otwor jak za bogata to powyzej.

Odpowiedz do tematu