Poprzedni temat «» Nastêpny temat
Fotele kubełkowe
Autor Wiadomo¶æ
boletz 
władca slotów

Auto: RX8, S6C4, Orion VR6II, F500
Pomóg³: 15 razy
Do³±czy³: 23 Mar 2009
Sk±d: Strzyżów / MiÅ‚ocin
Wys³any: 2015-07-06, 13:32   Fotele kubeÅ‚kowe

Czy ktoś poza Kuba_Rozpruwacz montował u siebie ?

Czy jest opcja aby takie fotele były w miarę wygodne również w trasie ?

Czy regulacja elektryczna wchodzi w grÄ™ ? Mam 2 m wzrostu i trochÄ™ siÄ™ ich obawiam.

MATi 

Auto: RX8 High Niuter !
Pomóg³: 7 razy
Do³±czy³: 07 Mar 2011
Sk±d: Warszawa
Wys³any: 2015-07-07, 09:22   

Są takie fotele na rynku ,kumpel ma u siebie Recaro ale nie pamiętam modelu i jakaś tam regulacja jest.

Biszkopt 

Auto: Turbo Volvo
Pomóg³: 7 razy
Do³±czy³: 28 Cze 2011
Sk±d: Grodzisk Maz.
Wys³any: 2015-07-07, 10:28   

Mój szwagier miał w VTSie, trochę tym jeździłem. W trasy co prawda nie, ale ten fotel był bardzo wygodny. Jak już ustawiłeś odpowiednio, to ekstra. To był polski produkt, ale bardzo dobrej jakości, nazwy teraz nie pamiętam.
Regulacji nie było, fotel był zamontowany na stałe - dorobione mocowania do podłogi i zafiksowane. Można było zrobić regulację przód - tył (przeszczepić szyny), ale szwagrowi było to niepotrzebne.
Pochylenie regulowane było srubami, więc żeby to zrobić to trzeba było mieć klucze. Ale to w tym konkretnym przypadku, może inne mają jakąś rgulację?
O elektryce nie wiem, ale to trochę konflikt interesów: z założenia kobełek ma być lekki a elektryczna regulacja jest ciężka.
No chyba, ze chcesz sam "look", to wtedy ma sens ;)

Edit:
Aha, no i "wygoda" to rzecz bardzo indywidualna, więc jak masz kupić, to pojedź do sklepu i posiedź w tym fotelu, przmierz się. Mój szwagier ma 197 cm wzrostu i jakoś trafił, on był z tego fotela zadowolony i to bardzo.

Retro 

Auto: RX-8 GT
Pomóg³: 8 razy
Do³±czy³: 23 Wrz 2008
Sk±d: WuWuA
Wys³any: 2015-07-07, 13:03   

Co prawda nie wymieniałem foteli w RX-8 ale w nie jednym kuble siedziałem i mam 2 spostrzeżenia:

1)Czy wybrałeś już jakieś fotele ?:) Jest tyle rodzaji (rodzajów? ;) ) kubłów, że ciężko tak z glowy odpowiedzieć.
Masz już upatrzone jakieś konkretne modele ?

2)Kubeł z naury jest mniej wygodny od seryjnego fotela. A im bardziej kubeł będzie przypominał seryjny fotel, tym mniejszy jest sens aby za niego przeplłacać.

Skoro masz 2 metry wzrostu to zakładam, że jesteś szerszy niż przeciętny człowiek. Kubły z reguły są węższe.
Kierowcy rajdowi raczej są mniejszych rozmiarów. Ciężko znaleźć kubeł, który będzie wygodny w trasie dla większej osoby IMO.

Nie widziałem nigdy kubłów z elektryką. Jeśli masz jakiś upatrzony to podziel się linkiem please.
Czy sam chcesz elektrykę dorobić ?

Weź też pod uwagę, że większość foteli sprzedają osobno z mocowaniem.
Seryjne mocowanie może a ale nie musi pasować do kubła. Jesli chcesz pod spód upchnąć elektrykę to może być ciasno.

W niedzielę jechałem w cywilnych kubłach 200 KM po czym przesiadłem się do RX-8. Jakbym się z kibla na kanapę przesiadł ;) a mam raptem 176 cm wzrostu i całe 60 kg żywej (póki co) masy.

boletz 
władca slotów

Auto: RX8, S6C4, Orion VR6II, F500
Pomóg³: 15 razy
Do³±czy³: 23 Mar 2009
Sk±d: Strzyżów / MiÅ‚ocin
Wys³any: 2015-07-13, 12:10   

dziękuję za opinie :)

Wy¶wietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach