Rocznik: 2006
Wersja HP, czyli 231KM,
Base/sport model, m.in. bez kontroli trakcji i innych zbędnych bajerów zwiększających masę auta
Manualna skrzynia 6 biegowa
Zdjęcie jak wygląda:
Autko kupione do zabawy, regularnie sprawdzam możliwości na torach. Oczywiście w Polsce najlepszy jest tor w Poznaniu gdzie aktualnie mój rekord to 1,59,06 . Poniżej filmiki jak się jedzie po torze:
https://www.youtube.com/watch?v=HMEoT-wTzdM https://www.youtube.com/watch?v=usEaV3EdZC0
(i wiele innych jak ktoś ma ochotę oglądać, wrzucam co popadnie z reguły)
Z modyfikacji to jak na razie są następujące rzeczy:
1) hamulce - tarcze nacinane DBA, klocki Mintex 1166
2) zawieszenie Mazdaspeed
3) fotel kubełkowy (brawo dla montażystów - wytrzymał spotkanie z bandą także macie u mnie certyfikat bezpieczeństwa)
4) katalizator wybebeszony
5) płyny - hamulcowy, w dyfrze, skrzyni powymieniane na Motule z wyższych półek
6) olej Motul 300V Racing 5W-30 (tu ciekawostka - zużycie oleju na torze po przesiadce z Dexelii na Motula spadło drastycznie także polecam)
7) felgi 17" Team Dynamics - 7,5kg sztuka (na zdjęciu jest seria)
8) opony: obecnie DMack Track Day DMC-RC mieszanka średnia 225/40/18 - na torze to jest najważniejsze (Profil XR i Federal RSR w garażu ale to jest niższa liga)
To z grubsza tyle.
W planach:
1) Zmiana głównego przełożenia skrzyni, czyli tego co jest w dyfrze na 4,777 (po lifcie takie jest)
2) Spojler Mazdaspeed z regulacją kąta nachylenia
3) Turbo.... jak uciułam trochę wolnej gotówki
Pozdrawiam,
Tomek
PS tak, wiem, jak na to forum mam zajebiście oryginalny nick
Auto: RX8 HP, RX7 FC TURBO.. Carina 1.6 :) Pomógł: 38 razy Dołączył: 30 Lis 2011 Skąd: Śladów/Warszawa
Wysłany: 2015-07-19, 18:12
Siema siema ... miło wreszcie to autko zobaczyć na forum ...
Miałem przyjemność zasiąść za sterami Oponki bardzo przyjemnie kleją.
Udanych wyników ....
O widzisz! Zastanawiałem się, przeglądając wyniki z Track Dayów w Poznaniu, jak mocno dłubnieta jest ta RX-8, która schodzi poniżej 2 minut I teraz już wiem.
Ale, jak wiadomo, i tak najwiecej zależy od kierownika
O widzisz! Zastanawiałem się, przeglądając wyniki z Track Dayów w Poznaniu, jak mocno dłubnieta jest ta RX-8, która schodzi poniżej 2 minut I teraz już wiem.
Ale, jak wiadomo, i tak najwiecej zależy od kierownika
Ostatnio jakiś inny niż ja kierownik wykręcił 2,01 a nie widać żeby jeździł regularnie i też się zastanawiam czy jechał pełną serią na ulicznych oponach niestety nie byłem wtedy na torze, jest może tutaj albo ktoś kto go zna ? jak na normalnej oponie bez żadnych modów zrobił te 2,01 przy pierwszym występie to respect
To ja byłem:)
Rex na oponach Toyo T1Sport (czyli zwykle uliczne).
Jedyne co zmienione to tarcze DBA i klocki Hawk Performance HP Plus + stalowy oplot.
No i to był mój trzeci Track Day w Poznaniu
To ja byłem:)
Rex na oponach Toyo T1Sport (czyli zwykle uliczne).
Jedyne co zmienione to tarcze DBA i klocki Hawk Performance HP Plus + stalowy oplot.
No i to był mój trzeci Track Day w Poznaniu
Proszę bardzo
https://youtube.com/watch?v=wkI0wKQQzss
To sa trzy moje jak dotąd najszybsze okrążenia.
Tak sie złożyło, że były pod rząd:)
Musiałem być w niezłym ciągu...
Ostatnie to jest właśnie 2.01.69, z tym że jak na złość Harry's Laptimer go nie zaliczył.
Proszę bardzo
https://youtube.com/watch?v=wkI0wKQQzss
To sa trzy moje jak dotąd najszybsze okrążenia.
Tak sie złożyło, że były pod rząd:)
Musiałem być w niezłym ciągu...
Ostatnie to jest właśnie 2.01.69, z tym że jak na złość Harry's Laptimer go nie zaliczył.
Prędkości na filmie masz z obd licznikowe, czy z GPS?
Będziesz jeszcze w tym roku jechał do Poznania?
Wystarczy że założysz lepsze opony (dmack, Federal FZ) i schodzisz luzakiem moim zdaniem poniżej 2 minut. Ja po przesiadce na Dmacki ponad 3 sekundy urwałem na pierwszym kółku
Sporo zmieniasz biegi podczas jazdy na torze, ja 2ki to wogole nie uzywam, 4ke 4 razy wrzucam raptem z opcją do wrzucenia 4ki tylko 2 razy, czyli między 4 a 8 zmian biegów na całym kółku. Nie wiem czy to dobrze czy źle
Rexsio, teoretycznie w zakręcie powinno się jechać najwyższą możliwą prędkością obrotową (bo masz wtedy peaki momentu lub mocy). Oczywiście nie na odcince, bo wtedy już trzeba wrzucić wyższy bieg, żeby nie było strat.
Jak dla mnie to warto nauczyć się płynności na torze i prawidłowych linii przejazdu przez zakręt, a dopiero później bawić się biegami i wyczuć, przy jakiej prędkości samochód traci przyczepność.
Rexsio, Ruszałeś coś w zawieszeniu od czasu montażu ??
Utwardzilem na maksa i obnizylem tył ale tył tak na oko obnizylem może za mocno bo sprężyna była niemal luźna i efekt był taki ze autem się gorzej jechało. Muszę zajrzeć do instrukcji, na torze ludzie nie utwardzali na maksa zawieszeń.
Teraz przed 17.08 chce zrobić zbieżność i jakoś przestawić ustawienia zawieszenia.
Ostatnio na tym twardym najlepsze czasy wykrecalem jadąc z pasażerem, czyli z balastem 90 kg co jest dziwne.
Rexsio, teoretycznie w zakręcie powinno się jechać najwyższą możliwą prędkością obrotową (bo masz wtedy peaki momentu lub mocy). Oczywiście nie na odcince, bo wtedy już trzeba wrzucić wyższy bieg, żeby nie było strat.
Jak dla mnie to warto nauczyć się płynności na torze i prawidłowych linii przejazdu przez zakręt, a dopiero później bawić się biegami i wyczuć, przy jakiej prędkości samochód traci przyczepność.
Z tą jazdą na zakręcie to jak w zakręcie mam najwyższą możliwą prędkość obrotową to muszę na wyjściu z zakrętu zaraz zmienić bieg więc preferuję na zakręcie jakieś 6000 obrotów (w wersji hp) żeby silnik na wyjściu miał miejsce do depniecia jeszcze na tym biegu.
Z tym wyczuwaniem to racja tylko z reguły coś tam zmienię i później są efekty że w innych punktach toru albo z inną prędkością trzeba rozpoczynać manewry -hamowanie np na klockach mintex 1166 na zakręcie po prostej startowej można zacząć bardzo późno, tak późno że przez cały dzień nie obczailem w którym momencie (przy testowaniu dohamowania z prawie 200kmh do 100kmh na krótkim odcinku nie ma się jednak co spieszyć ) Niby kilkanaście zakrętów na torze ale zabawy sporo