Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: boletz
2014-11-10, 12:31
Klima, radyjko i hamulce
Autor Wiadomość
ravie 

Auto: Lexus IS250
Wysłany: 2010-06-09, 16:10   Klima, radyjko i hamulce

Ostatnio, jak pewnie zauważyliście :P , zrobiło się dość ciepło. Jeżdżąc Rexem ustawiłem najniższą temperaturę przy włączonej klimie i szczerze powiem, że nie chłodzi tak jak w innych samochodach, tzn przydałoby się żeby trochę mroźniejszym powietrzem dawało a nie tylko lekko zimnym. I tutaj pytanie, czy wszystkie Rexy tak mają :P ?

Druga sprawa radyjko. Ostatnio jeżdżąc naszymi pięknymi i wyboistymi drogami zauważyłem, że wyświetlacz od radia przestaje pokazywać wszystko, po czym pojawia się pasek i po chwili wraca do normy. Dzieje się tak głównie na większych nierównościach bądź jeżdżąc po kostce (czasem nie ma wyboru :/ ).. Jest takie wrażenie jakby przez chwilę coś nie łączyło :/ ..

Ostatnia sprawa to hamulce. Czy to jest normalne, że mocniej hamując Rex tak jakby pulsacyjnie hamował? Ogólnie normalnie wyhamowuje, ale takie dziwne wrażenie jest przez to "pulsowanie"..

PJ

Auto: rx-7
Wysłany: 2010-06-09, 16:34   

nabij klime:) będzie lepiej

pewnie chodzi Ci z tym pulsacyjnym hamowaniem o ABS on tak działa właśnie

RX-7 FC
E46-330D

ravie 

Wysłany: 2010-06-09, 19:52   

O nie pomyślałem o nabiciu klimy :) .. W celu nabicia i ewentualnego wyczyszczenia to tylko do ASO, czy inni też sobie z Rexem poradzą :> ?

Hmm dziwne z tym ABSem, ale chyba najsensowniejsze wytłumaczenie, na początku myślałem, że to klocki hamulcowe :P

fazer5 

Auto: mazda rx7 fc3s turbo II
Wysłany: 2010-06-09, 21:39   

jeśli chodzi o klimę, to tak jak mówi PJ, każdy zakład zajmujący się klimą obsłuży rx'a, tu nie ma filozofii.

hamulce to raczej nie jest ABS, jeśli pulsuje to ewidentnie masz krzywe tarcze hamulcowe, wyjścia dwa, możesz spróbować je przetoczyć, nie polecam, bo tarcze krzywią się od zmiany struktury materiału pod wpływem temperatury, jeśli już raz "uciekły" to teraz już nic nie pomoże, druga opcja to wymiana na nowe, polecam bardzo konkurencyjne cenowo do oryginałów, tarcze i klocki EBC.

PJ

Auto: rx-7
Wysłany: 2010-06-09, 22:30   

fazer5 napisał/a:
jeśli chodzi o klimę, to tak jak mówi PJ, każdy zakład zajmujący się klimą obsłuży rx'a, tu nie ma filozofii.

hamulce to raczej nie jest ABS, jeśli pulsuje to ewidentnie masz krzywe tarcze hamulcowe, wyjścia dwa, możesz spróbować je przetoczyć, nie polecam, bo tarcze krzywią się od zmiany struktury materiału pod wpływem temperatury, jeśli już raz "uciekły" to teraz już nic nie pomoże, druga opcja to wymiana na nowe, polecam bardzo konkurencyjne cenowo do oryginałów, tarcze i klocki EBC.

no o biciu nie tarcz nie pomyślałem kto wie

Prot 

Auto: białe kupe
Wysłany: 2010-06-10, 00:32   

EBC średnie są mówiąc szczerze, wolałbym chyba DBA nowość w Polsce z Australii ale dają rade męsko i klocek hawka (dla porównania do mnie przednie mniej niż 300 pln)

Retro 

Auto: RX-8 GT
Wysłany: 2010-06-10, 00:37   

Też się teraz nad Hawk'ami zastanawiam.

Ale muszę przyznać, że oryginalne od Mazdy się bardzo dobrze spisują.

Prot 

Wysłany: 2010-06-10, 00:46   

no ja do siebie teraz na seryjną tarcze kupiłem hps-y, parę wyjazdów na zakręty i powiem jak to w mazdach wygląda, bo w mitsu nissanach i hondach mistrz klocek

ravie 

Wysłany: 2010-06-10, 01:23   

Hmm kurcze to chyba się do ASO wybiorę.. Ile się cenią tarcze hamulcowe, te seryjne i te DBA, ktoś wie :P ? Jeśli dojdzie do wymiany to chyba lepsze zamówię od razu..

Prot 

Wysłany: 2010-06-10, 02:02   

dba masz na topendpower.pl najlepiej odrazu majlować do nich

wOOx 

Auto: VW Scirocco 1.4 2.0,CR-V i-CTDi Felicja 1.3
Wysłany: 2010-06-10, 08:34   

Co do radia to mozliwe ze bedizesz musiał zmienic wyswietlacz bo nie masz zapewne skad pozyczyć innego zeby sprawdzic czy to sam wyswietlacz czy styki.

Co do klimy to w Rexie panuje duzo wyższa temeperatura niz w innych autach z racji tego ze tunel zajebiscie grzeje w ciepłe dni jak mały grzejnik :/

ravie 

Wysłany: 2010-06-10, 08:38   

To że tunel się grzeje w takie dni to odczułem :P , ale sama klima nie chłodzi tak jak powinna..
Dzisiaj umówię się do ASO w sprawie tych tarcz i zobaczymy co powiedzą. Klimę przy okazji załatwię..

Retro 

Wysłany: 2010-06-10, 11:42   

W ASO tarcze kosztują ok 800 zł / sztuka ale lepiej zadzwoń bo ceny się różnią w zależności od miasta

ravie 

Wysłany: 2010-06-10, 14:24   

Skoro cenowo są około 800zł za sztukę, to lepiej byłoby wziąć te DBA, tak? I tak są tańsze niż te z ASO.
A i jak już ewentualnie dojdzie do wymiany, to wymienić tarcze na obu osiach czy tylko tam gdzie są skrzywione (np tylko przód)?

Na poniedziałek jestem umówiony i wtedy zobaczymy co wyjdzie..

Dzięki za pomoc i rady :)

Retro 

Wysłany: 2010-06-10, 15:11   

No jak z tyłu masz proste tarcze i jest jeszcze troche klocków to chyba nie ma sensu wymeiniać - chyba, że masz fundusz jak trzeba ;)

Poza tym przy wymianie tarcz dobrze by było wymienić klocki na dedykowane do tych tarcz.

Tarcze i klocki różnią się twardością, jak założysz nowe tarcze do oryginalnych klocków, które są dość twarde to mogą Ci całkiem szybko zjeść te tarcze.

Odpowiedz do tematu