Poprzedni temat «» Nastêpny temat
Przesuniêty przez: boletz
2015-01-27, 10:09
Zwiększenie mocy w RX8
Autor Wiadomo¶æ
żabcia 

Auto: Mazda RX8 2005 GT
Do³±czy³a: 23 Wrz 2008
Sk±d: Warszawa
Wys³any: 2008-11-28, 10:20   ZwiÄ™kszenie mocy w RX8

Temat ciągnie się za mną od paru ładnych miesięcy... Pytanie brzmi - jak bezpiecznie znacznie podnieść moc w 8mce? W USA popularne są wszelkeigo rodzaju turbo kit'y i ludzie twierdzą, że się to sprawdza, że jeżdżą swoimi 8mkami nacodzień, trzepią km i nic się nie dzieje. Ja rozważam kupno Esmeril Turbo Kit'u - www.esmerilracing.com, ponieważ wydaje mi się najsensowniejszy i za rozsądną cenę. Niestety, pojawia się tu problem wybuchających silników :-/ chłopaki z esmeril pracują obecnie nad stworzeniem mocniejszych uszczelek silnika, które zapewniłyby jego ochronę w razie wybuchu (?). Z mechanikiem samochodowym mam niewiele wspólnego stąd chciałam zapytać Was, co o tym sądzicie? Czy mocniejsze uszczelki faktycznie załatiwłyby sprawę zniszenia silnika? Czy lepszą opcją jest kupienie gotowego kit'u (niekoniecznie tego), czy też może namówienie znawcy (Tomek aka Kojot aka rxwawa :mrgreen: lub inne zaufany i ceniony ;-) ) do tego, aby mi taki turbo kit stworzył z części, które uzna za najlepsze? A wszeszcie - czy olać całą sprawę uturbiania renesisa, wyjąć go, wsadzić silnik z rx7 lub 3 rotorowy z cosmo i do tego turbinę... HELP, bo już sama nie wiem co robić :-P

Retro 

Auto: RX-8 GT
Pomóg³: 8 razy
Do³±czy³: 23 Wrz 2008
Sk±d: WuWuA
Wys³any: 2008-11-28, 21:40   

No więc tak :P
Ciężko wyciągnać z silnika benzynowego bez wtrysku paliwa jakieś straszne moce.
Tak jak pisałem w poprzednim temacie można zwiększyć moc poprzez:
-zmiane progrmu komputera, tzw "chip tuning"
-zmiane dolotu i filtra powietrza
-zmiane wydechu (najlepiej to zdjąć:D)
-wyjęcie katalizatora

Dostaniesz jakieś 30-40 kucy ..? Ciut mało... a ile problemu... za głośny wydech lub go brak = mandat i zabieramy dowód.
Wyjąć katalizaor też nie jest lekko... sonda lambda za nim się pluje strasznie i sporo z tym zachodu...
Jest jeszcze nitro, ale to strzał na krótką metę.

Co do turbo to hmm.... chyba Kojot już wspominał.
Rotor w Renesisie jest aluminiowy i nie trzyma ciśnienia. Jak dowalisz duże doładowanie na turbinie to po prostu go wysadza.

Jest jeszcze opcja zaspawania ścianek rotora co zmniejsza komore spalania przez co zwiększa się ciśnienie w niej. To też powinno dać ciut mocy ale nie wiem ile.
Ale z tego co mówił Kojot to tym też można wysadzić silnik :P

Ekspertem nie jestem ale wydaje mi się, że jak się zakupi turbo i da się jakieś rozsądne ciśnienie tak żeby było z 300-400 kucy a nie 14 atmosfer, 600 kucy i heja :D to silnika nie powinno wysadzić.

Ale generalnie to RX-8 ma 2 rotory i 1.3 pojemność. Z większego silnika zawsze można wycisnąć więcej mocy dla tego ja nie bede raczej experymentował z Renesisem tylko wsadzę silnik od Cosmo.
Myślałem też o silniku z FD bo z mniejszej pojemności też ma 280 kucy, czyli tak jak Cosmo. Ale pomyśle jeszcze, zależy ile koni się chce wyciągnać. Ten z Cosmo ma pewnie większy potencjał bo i większa pojemność. Jak się chce poprzestać na 500 to myśle, że lepiej wsadzić silnik z RX-7 ale jak ktoś chce mieć 600 + to chyba przyda się ten 3 rotor :P

No to tyle moich wywodów :D Niech ktoś mądrzejszy się wypowie :P
Ostatnio zmieniony przez Retro 2010-03-24, 18:16, w ca³o¶ci zmieniany 1 raz  

Skorupek 

Auto: RX-8 :)
Do³±czy³: 20 Pa¼ 2008
Sk±d: Wawa
Wys³any: 2008-11-28, 23:45   

a ja natknąłem się na taką stronkę:
Porównanie mocy i momentów obrotowych dla różnych sprężarek i turbosprężarek

żabcia 

Wys³any: 2008-11-29, 00:13   

Retro ja nie chce 600 wybuchowych kucy, tylko 350-400 (przynajmniej narazie :D), nie interesuje mnie tez chwilowa przyjemność pod tytułem nos :) esmeril bez wiekszych modyfikacji wyciaga 366 koni i to by mi na początek wystarczyło. Czy ktoś z was zetknał się bliżej z uturbioną 8mką? Z mojego małego netowego dochodzenia wyszło, że 100% przypadków wybuchu silnika było wynikiem własnoręcznych prób podkręcania mocy kitów przez właścicieli rxów. Same z siebie turbiny nie wysadzały silników... Esmeril sam przyznał, że główną blokadą do śrubowania mocy są uszczelki, więc ich wymiana i wzmocnienie powinny załatwić problem. Czy nie? :) fajne porównanie turbo kitów znalazłam na rx8club.com. Przy najbliższej okazji wrzucę link :) nie rozumiem czemu w stanach co 2ga 8mka śmiga z turbo a u nas to taki zakazany owoc... :( ehh

Retro 

Wys³any: 2008-11-29, 00:50   

Bo tam naprawić Rexa można u mietka na rogu a u nas nie bardzo :P
Tak jak pisałem, wg mnie wybuch silnika jest powodowany zbyt dużym doładowaniem. Przy 300-400 kucach nic się nie powinno stać jak nie będziesz miała cały czas buta w podłodze ofkoz :D

Edit:
Tak czytam o tym turbo kicie i 366 to jest whp, w hp wychodzi 450 :D A Turbina ma potencjał do 650 :D
450 przy 13 PSI to chyba nie tak mało :P
650 kucy z 2 rotorów (lepiej brzmi z silnika 1.3 :D) to konkretna zabawka :D
Ja bym się jednak bał o ten silnik:D

Broń Boże Cię oczywiście nie zniechęcam:P ładuj to cudo :D Pojeździj trochę, daj znać co i jak, to i ja się skuszę :P

Pit 
Administrator

Auto: FD3S
Pomóg³: 5 razy
Do³±czy³: 18 Wrz 2008
Sk±d: Suburbia
Wys³any: 2008-11-29, 14:23   

Ja bym zaryzykował :) Czasem trzeba coś spalić, aby był fun, wiem to z doświadczenia :mrgreen: haha

Retro 

Wys³any: 2008-11-29, 17:11   

łoj... Pit :P Liczyłem na bardziej wylewną wypowiedź :P

simon1989 

Auto: Mazda RX-8
Do³±czy³: 27 Lis 2008
Sk±d: KrakóW
Wys³any: 2008-11-29, 17:34   

ja miałem szczęście bo ktos przede mna to zrobił :)
... ale jak bym miał to robić to tylko na sprawdzonych częsciach sprawdzonych firm.... rozmawiałem z v-tech, wyczuwałem u nich troche strachu przed vanklem :D ...
... i tak rozmowa sie skonczyła ze oni musza cos tam sprawdzic it itp :D ogolnie chodzilo mi o spr ich podejscia :p

Pit 
Administrator

Auto: FD3S
Pomóg³: 5 razy
Do³±czy³: 18 Wrz 2008
Sk±d: Suburbia
Wys³any: 2008-11-29, 18:12   

Retro napisa³/a:
łoj... Pit :P Liczyłem na bardziej wylewną wypowiedź :P

heh :) Mam niewielką wiedzę o RX-8, przesiaduję tylko na forach siódemek ;) Prawda jest taka, że o ile jakaś firma decyduje się na sprzedaż kit'u bolt-on i sprawdza się on w praktyce za oceanem - poszedłbym w tym kierunku. Z drugiej strony czasem budowa takiego zestawu we własnym zakresie może dość znacznie ograniczyć i tak niemałe koszta. Podtlenek w ósemkach - największe doświadczenie w temacie ma MegaLoL, który bywał na forum MS. Ja wysadzałem tylko silniki tłokowe ;)

Retro 

Wys³any: 2008-11-30, 11:59   

Oj już nie bądź taki skromny :P Renesis się nie różni aż tak bardzo :P
A co myślisz, żeby do RX-8 zamontować bi-turbo tak jak w RX-7 ?

Apropo MegaLoL'a to rozmawialem z Nim, On już swojego rexa sprzedał jakiś czas temu. Teraz ktoś inny go sprzedaje :P http://allegro.pl/item494...31km_2004r.html

Ale tak jak pisałem, nitro to na krótką mete, z tego co wiem to Żaba gardzi wyściegiem na 1/4 mili :P
Chodzi raczej o fun z jazdy a nie można przecież ciągle na nitro jechać:P

żabcia 

Wys³any: 2008-11-30, 20:29   

no właśnie.. sęk tkwi w tym, żeby mieć przyjemność na okrągło a nie od strzału do strzału :P Wy (panowie) to powinniście najlepiej wiedzieć :P :lol: z MegaLolem miałam przyjemność pogadać na tegorocznym Rage Race, i o ile mnie pamięć nie myli (imprezowaliśmy sporo :P ) to powiedział, że od pomysłu zainstalowania turbo odwiodła go awaryjność 8mek po uturbnieniu. Natomiast on myślał o Greddy'im, a ja na pewno tego bym nie chciała. Poza tym instalacja porządnego nos'a to też kupa dłubaniny, więc jak już i tak miałabym rozgrzebywać moją śliczną to pod solidną dużą turbinę :)

Kojot 

Auto: rx7 FD rx8 Turbo rx8
Do³±czy³: 24 Wrz 2008
Sk±d: wawa
Wys³any: 2008-11-30, 22:19   

pamietajcie ze to nie chodzi zeby bylo jak naj wiecej koni tylko o to, by tak to zbudowac, zeby to bylo bezpieczne w codziennej eksploatacji. W rx8 to ciezko jest wyciagnąc te konie bo fabryka zostawila tak niewiele do obróbki mehanicznej ze nie ma co kombinowac. 40 koni mozna uzyskac robiac porting do wyciagniecia wiecei mocy trzeba turbo.
Ostatnio zmieniony przez Pit 2008-12-02, 18:48, w ca³o¶ci zmieniany 1 raz  

żabcia 

Wys³any: 2008-12-02, 09:35   

właśnie... bezpiecznie. Czy mocniejsze uszczelki załatwią sprawę? Czy wyciągnięcie 366 koni przy 13 PSI (czym jest PSI?) to tak wiele dla tego silnika?

Retro 

Wys³any: 2008-12-02, 16:00   

Hmm... sam nie do końca czaje jak to jest z tymi HP, BHP i WHP ale...
PSI to jednostka ciśnienia atmosferycznego, po naszemu - ciśnienie w turbinie :P Im więcej PSI tym większe ciśnienie i większa moc.

Nie wiem jaki jest rekord PSI w turbinie ale ta turbina, którą podałaś ma chyba potencjał do 14, 15 ?
Czyli 13 to na nią całkiem sporo. Ale nie wiem do końca jak to się przekłada na moc.
Zawsze się mówi o HP (czyli koniach mechanicznych), których przy 13 PSI masz 450 ale WHP (Wheel Horse Power) masz 366. WHP to teoretycznie to ile masz mocy na dordze, HP jest mierzone na hamowni na kole bez takich oporów jakie masz na drodze.

Więc 450 kucy to wg mnie całkiem sporo, 366 już nie tak dużo (przy 13 PSI).

No ale ja ekspertem nie jestem, nich siÄ™ ktoÅ› mÄ…drzejszy wypowie :P

żabcia 

Wys³any: 2008-12-02, 16:20   

ta turbina w tej chwili na Rex'ie Chris'a z Esmeril wyciąga 16 PSI i 414 WHP(~490 HP) bez zmiany uszczelek i śrubowania na maxa. Samochód jest używany do jazdy codziennej przy takich ustawieniach i nic się nie dzieje.

Wy¶wietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: