Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: boletz
2014-11-13, 14:49
kilka problemĂłw :(
Autor Wiadomość
anubis88 

Auto: RX8 LPG AeroKit Revolution 231Hp Velocity Red
Wysłany: 2010-10-20, 14:44   kilka problemĂłw :(

Witam.
1Zaświeciła mi sie ostatnio kontrolka od hamulca recznego i nei gaśnie nie wiem co moze byc przyczyną.
Płyn hamulcowy jest co prawda jest go za duzo ale jest klocki przód są ok a tylko jeszcze obleca. Jaka może być przyczyna?
2.czy silnik jak jest nagrzany to powinien tak troszke dluzej palic tzn dłuzej trzeba krecic aby zapalil?
3.co ile wymiania sie olej? kupilem auto co fakt nie jezdzi bo wymieniam kilka elementów (błotniki zderzak reflektor) ale zastanawia mnie to co ile sie wymiania bo z mojego punkto widzenia nie opłaca sie go wymieniac teraz skoro auto słuzy tylko to wyjechana z garazu i do wjechania do niego.
4.ile oleju ubywa na 1000km?
5.czy jesli obroty dojda pod czerwone pole to powinno byc dziwni pi pi pi ... czy nie bo ja to mam i nie wiem czy tak powinno być
6.za kazdym razem jak mam wyjechac autem z garazu zapalam je i czekam az obroty zejda do ok 1 tys potem wyjezdzam i czekam az sie nagrzeje i bedzie norma i czasem gazuje aby go przepalic nie szkodzi to silnikowi i czy robie to dobrze czy powinno sie to robic jakos inaczej??
Z gĂłry dzieki za odpowiedzi :)

wOOx 

Auto: VW Scirocco 1.4 2.0,CR-V i-CTDi Felicja 1.3
Wysłany: 2010-10-20, 15:36   

Ad.1 Moze jednak czujnik klockĂłw ?
Ad.2 Raczej nie powinien, kable swiece cewki
Ad.3 Ja co 10000 albo co roku.
Ad.4 zalezy jak zapier... jezdzisz znaczy sie ;) mnie tak ok litra na 5000 km. Jak w trasie to mniej
Ad.5 PIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIP ciągłe to dla tych co robią mistz shifta
Ad.6 Tez tak robie czas na zamkniecie garazu sciagniecie okrycia wierzchniego :)

Marco7 

Auto: GTI P mk7
Wysłany: 2010-10-20, 19:09   

Ad.6 Źle robisz jeśli gazujesz zimny silnik. Nie wolno przekraczać 4tyś obrotów dopóki motor się nie rozgrzeje. Nie musisz czekać aż się rozgrzeje żeby jeździć, ważne aby nie przekraczać 4tyś obr./min.

wOOx 

Auto: VW Scirocco 1.4 2.0,CR-V i-CTDi Felicja 1.3
Wysłany: 2010-10-20, 19:15   

Nie doczytałem, przeczytałem ze wyjezdza z garazu i dopoki sie nie nagrzeje to nie jedzie. Ja tak własnie robie . A co do przekraczan
ia 4 tys to kazde auto tak ma.

Raptor 

Auto: RX8
Wysłany: 2010-10-20, 19:41   

wOOx napisał/a:
A co do przekraczania 4 tys to kazde auto tak ma.

służbowe/firmowe wszystko znoszą (pod warunkiem że nie twoje) :-P

Mike 

Auto: RX-8 Haj Pałer, Pasiak B5
Wysłany: 2010-10-20, 20:24   

Raptor napisał/a:
wOOx napisał/a:
A co do przekraczania 4 tys to kazde auto tak ma.

służbowe/firmowe wszystko znoszą (pod warunkiem że nie twoje) :-P

popieram :P służbówki wszystko znoszą ;] oby tylko nawyków z auta służbowego nie przenieść na prywatne, ale moja nie ma tak źle, ja pasaciaka rzadko kiedy cisnę powyżej 4tys na zimnym silniku :mrgreen: :mrgreen:

https://www.facebook.com/RxKlubPolska?ref=hl

anubis88 

Wysłany: 2010-10-20, 21:30   

no ale ja czekam az temperatura wejdzie w NORME ;) i dopiero jade.... po placu ;/ ale ogolnie postępuje tak aby silnik jak go zapale spokojnie pochodził az będzie około 1000 obrotów i wtedy wyjeżdzam ale nie od razu jeb 5000tyś tylko do 2000 :) może jeszcze macie jakies rady ??: )

Rotary Power Forum

RX-8 AeroKit Revolution 231Hp Velocity Red z LPG
&
Honda CBR 600 F4i

Retro 

Auto: RX-8 GT
Wysłany: 2010-10-20, 23:25   

anubis88 napisał/a:
4.ile oleju ubywa na 1000km?

Powiem Ci to co mi przedwczoraj kolega powiedział jak go zapytałem ile fajek pali dziennie:
Ile zdąży ;)

Marco7 

Auto: GTI P mk7
Wysłany: 2010-10-21, 09:10   

KajaK napisał/a:
AD2 Coraz bliżej remontu ;) Zmierz kompresje na ciepłym. Wykręć jedną ze świec i na przekręconym zapłonie i gazie wciśniętym w podłogę zmierz ile Ci tam wypluje i się pochwal.

albo rozrusznik - jak to już było parę razy na forum

toolboy

Auto: RX8
Wysłany: 2010-10-21, 09:48   

ad.1 dolej płynu hamulcowego i sprawdz czy klocki nie sa na wykonczeniu

stramer 

Auto: RX-7 FC
Wysłany: 2010-10-21, 22:34   

Marco7 napisał/a:
KajaK napisał/a:
AD2 Coraz bliżej remontu ;) Zmierz kompresje na ciepłym. Wykręć jedną ze świec i na przekręconym zapłonie i gazie wciśniętym w podłogę zmierz ile Ci tam wypluje i się pochwal.

albo rozrusznik - jak to już było parę razy na forum

Przy okazji podzielę się swoim spostrzeżeniem na temat zapalania na ciepłym...
Otóż rozrusznik przed modernizacją rzeczywiście jest trochę za słaby, ale tak na prawdę to wymiana go na nowego typu tylko maskuje prawdziwy problem...

anubis88 

Wysłany: 2010-10-22, 10:00   

No dobra ale odnosnie AD.2 to jak auto wejdzie tem. w norma i zgasze je i chce zapalic to pali ok a jak pochozdzi jeszcze chwile tak aby wentylatory chodzily i wylacze to trzeba troszke dluzej pokrecic nie wiem jak to jest da sie to jakos sprawdzić?
z tego co wyczytalem gdzie podobno te silniki nie psuja sie bez powodu i nie padaja jak zwykle nagle tylko powoli prawda to?
podobno w tych silnikach wymienia sie tylko cos tam w silniku i to jest ten remont jakies uszczelniacz czy jakos sie tam to nazywa
a to mam sie przejmowac tym ze tak pali??
na zimnym pali jak igla pyk i chodzi a jak juz jest tak ze wentylator chodzi to jest gorzej :( piszcze jak to mozna sprawdzic czy silnik do remontu czy cos :P

A właśnie wyczytałem że dużo osób mialo problem z rozrusznikiem ja mam auto z 2005 roku ale jak mam to wyczytac czy mam stary cyxz nowy typ??

i wsłuchałem sie jak go zapalam na ciepłym i rozrusznik słychać słabiej na ciepłym niż na zimnym.

[ Dodano: 2010-10-25, 21:19 ]
nikt nie pomoze?:(

[ Dodano: 2010-10-26, 10:00 ]
ad 1 problem rozwiazany :D chodziło mu o ABS i DSC czy jakos tam co sie pisze;p juz kiedys pytalem czemu moga nie chodzic okazalo sie ze nie ma bezpiecnikow ;p po zamontowaniu wszystko zniklo ;p wyglada jak nowe auto ;p hehe

Rotary Power Forum

RX-8 AeroKit Revolution 231Hp Velocity Red z LPG
&
Honda CBR 600 F4i

Odpowiedz do tematu