Wys³any: 2010-10-24, 00:13 Tarcze hamulcowe do RX-8
Musze zmienić tarcze z przodu i zastanawiam się nad:
EBC Turbo Groove
Prezentuje się bardzo fajnie tyle, że kolega, który ma STI odradza.
Podobno strasznie się brudzą od niej felgi i hamulce. Strasznie pyli i po jakimś czasie nie jest już ani nacinana ani nawiercana:P
STOPTECH
Nie wygląda tak dobrze jak EBC ale przypuszczam, że nie będzie tak pyliła jak tamta.
Ponadto jakoś mam wrażenie, że jest po prostu lepsza.
Mam ori klocki ale chyba raczej ich nie założę do tych tarcz, pewnie zakupie Hawki.
Ktoś może mi coś doradzić ?
Może jakaś inna tarcza w tym przedziale cenowym ?
Myślałem, też o AP Racing ale jakoś nie mogę doszukać się samych tarcz w jakimś sklepie, wszędzie zestawy za 10k ;/
Ori tarcze raczej odpadajÄ….
Są stosunkowo drogie a poza tym, ja użwam auta wyczynowo i chciałbym mieć jakieś porównanie do innych produktów.
Z góry dzięki za wszelkie sugestie
_________________ Rotary Inside
Hurt paliw
toolboy
Auto: RX8 Pomóg³: 1 raz Do³±czy³: 21 Mar 2009 Sk±d: slask
Wys³any: 2010-10-24, 00:57
ja skorzystalem z rady ludzi z rx8club i kupilem te tarcze Racingbrake:
Właśnie czytam na stronie Racing Beat'a i widzę, że polecają właśnie albo Racing Brake albo Power Slot.
Coś tania ta przesyłka, przecież to ciężkie graty ?
Poza tym, ja JUŻ nie mam hamulców.
Nie wiem czy chce mi się czekać 4 tygodnie na paczkę
Ale dzięki za info
Jakie masz do nich klocki ?
Testowałeś je pod jakimś obciążeniem większym niż ruch miejski ?
Hurt paliw
toolboy
Wys³any: 2010-10-24, 01:42
na codzien Hawk HPS
na tor zakladam Porterfield R4-1
roznica miedzy hps a r4-1 jest niesamowita
jak chcesz sie pobawic na torze, to bez swapa sie nie obedzie, chyba ze lubisz wymieniac klocki co 2-3 wypady na tor
Hmm... byłem w Ułęzu 3 razy, raz w Nowym Mieście nad Pilicą i już nie wiem ile razy na Torze Kielce zawsze na OEM zestawie i jakoś dawał radę.
Nie wiem, może ja nie wyciskałem z niego maks.
Wolałbym, żeby RX był autem na codzien z okazjonalnymi wypadami na tor a niżeli na odwrót
Ale z drugiej strony leżą mi OEM klocki na półce, nie zapowiada się żebym je sprzdał więc może bym założył na codzien a na tor bym kupił Hawki ?
Anyway, dzięki za rady.
Masz może przewody w stalowym oplocie ?
Jakich opon używasz na tor a jakich na codzień ?
Myślisz, że przy naszych mocach jest sens się bawić w slicki lub slicki rajdowe ?
Hurt paliw
toolboy
Wys³any: 2010-10-24, 16:26
Cytat:
Wolałbym, żeby RX był autem na codzien z okazjonalnymi wypadami na tor a niżeli na odwrót
dlatego tym bardziej polecam 2 zestawy klockow
Ale z drugiej strony leżą mi OEM klocki na półce, nie zapowiada się żebym je sprzdał więc może bym założył na codzien a na tor bym kupił Hawki ?
jasne, tylko na tor minimum HP+
Anyway, dzięki za rady.
Masz może przewody w stalowym oplocie ?
tak
Jakich opon używasz na tor a jakich na codzień ?
na codzien mam oem felgi i opony, na tor zakladam felgi enkei z evo 17x8 z drogowymi oponami pirelli
Myślisz, że przy naszych mocach jest sens się bawić w slicki lub slicki rajdowe ?
jest, ale na pewno nie na poczatku, wszyscy ktorych pytalem zalecaja doskonalenie techniki jazdy na oponach drogowych przed przejsciem na semi/full slicki
Hmm... a czemu na tor jezdzisz na 17 ?
W sumie to niezła opcja nawet, nie ważne ile jest na budziku a opon od groma i tańsze.
Tylko w felgi trzeba by zainwestować.
Hurt paliw
toolboy
Wys³any: 2010-10-25, 00:17
czesciowo sam sobie juz odpowiedziales, do tego sa lzejsze i tansze w zakupie
za nowki enkei od evo dalem 1.4k afair
No czemu ja na to nie wpadłem ?:O
Przecież to oczywista oczywistość :O
Pewnie kupiÄ™ od kogoÅ› z forum za jakieÅ› marne grosze razem z oponami ;O
Rozumiem, że w takim razie każda felga od Evo 7/8/9 pasuje też do RX'a ?
Taki sam rozstaw śrub mają czy te Enkeie mają jakoś więcej otworów niż 5 ?
Te Hawki HP+ można gdzieś u nas kupić czy z USA też ciągnąłeś ?
Hurt paliw
toolboy
Wys³any: 2010-10-25, 02:22
VII, VIII, IX pasuja, ja mam te ostatnie:
Parametry felg:
średnica: 17"
szerokość: 8"
rozstaw śrub: 5x114,3
ET (offset): 38
Nakretki sa nietypowe do tych felg, jezeli nie dostaniesz ich z kolami to trzeba kombinowac, bo w aso drogie strasznie
Nie mam HP Plusow, natomiast HPS kupowalem tu przypuszczam, ze HP+ nie bedzie mial od reki niestety
Uh myśałem, że u Ciebe tak sprzęta zamontowany
No nie daje gówno bo kozacko wygląda w porówaniu do tego śmiesznego zacisku RX'a...
Wracając do klocków to gdzie kupiłeś Porterfield'y, ile dałeś i czy da się na nich na miasto wyjechać ?
Piszesz, że róznica między nimi jest niesamowita, rozumiem, że n kożyść R-41 ?
Hurt paliw
toolboy
Wys³any: 2010-10-25, 23:55
zacisk moze smieszny, ale skuteczny (100x bardziej wolalbym kase wpakowac w zawias, gdzie faktycznie odczujesz roznice)
Porterfield'y kupilem bezposrednio z http://www.porterfield-brakes.com/ ceny nie pamietam, mozna na stronie sprawdzic
- po miescie nie bardzo, bo piszcza (gdzies czytalem, ze tylko jak sa nowe)
- jezeli chodzi Ci o skutecznosc hamowania przy niskich temp, to dzialaja bez zarzutu.
Ten model wydaje sie miec najlepsze wlasciwosci tarcie/temp dla amatora track-day'ow, ktory musi autem dojechac na tor i z niego wrocic. Moze jak sie troche wyrobia i przestana popiskiwac, to zostawie je na codzien.
Klocki sa prawie nowe - 3x track-day na torze w Brnie zaliczyly, prawie nie widzac zuzycia.
OEM dobilem po 5-ciu wycieczkach, EBC red podobnie, w koncu stwierdzilem, ze chyba trza zalozyc cos co do jazdy po torze zostalo stworzone
eeeeeeeeeeeeeeeeeee panie ! Jak Ty do Brna jeździsz to ... no trochę bez porównania.
Na Kielcach to rzadko kiedy przekraczam 100 km/h, na Ułężu już prędzej ale więcej jak 180 to też niekoniecznie.
Twoje hamulce zdecydowanie bardziej dostają po dupie niż moje
Jak pisałem, na Kielcach byłem z 10 razy + ponad 20k km po ulicy i się OEM trzymały.
No nic, dzięki wielkie za info.
Tarcza EBC raczej odpada, kupiÄ™ tÄ… Stop Techa (to jest podobno to samo co Power Slot) lub DBA 4000.
Klocek .. no się okaże... kurde chciałbym tego Porterfield'a spróbować ale bym musiał znowu czekać 4 tygodnie a z kolei w Top End Power nie mają już HP+ i nie będą zamawiać przez kloejny miesiąc, uh...
Przewody masz Goodridge czy jakaś ręczna robótka ?
Edit:
Jeszcze się pochwal jaki płyn hamulcowy masz zalany
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach