Wys³any: 2010-11-01, 17:37 PÅ‚yn chÅ‚odniczy do rexa
Witam. MuszÄ™ wymienić pÅ‚yn od chÅ‚odnicy . Tylko teraz mam problem. CzytaÅ‚em na forum mazdaspeed itp. że wankel potrzebuje innego pÅ‚ynu niż reszta samochodów. Kojot coÅ› tam kleiÅ‚ że glikol + woda jakimÅ› tam stosunku . Z drugiej strony to gotowe preparaty posiadajÄ… dodatkowe subst. zabezpieczajÄ…ce przed korozjÄ… itp. Po przeczytaniu kilku tematów zrobiÅ‚ mi siÄ™ mÄ™tlik w gÅ‚owie . Każdy ma inne zdanie. Czy ktoÅ› może siÄ™ podzielić swoimi informacjami…?
Ja mam glicoshell i jest ok (Kojot chyba też go wlewa) A odnośnie wlewania wody to lejesz 1:1 (na każde 100 ml glico, 100 ml wody - i tak na zmianę). I nie kupuj przez neta. Praktycznie w każdym hipermarkecie znajdziesz taniej. Ja kupiłem 1l za 16 zł w Auchan (+ 1 zł woda)
sorki że się podłącze, mam pytanko jeśli spuszczę płyn chłodniczy to przy wlewaniu go z powrotem muszę odpowietrzać cały układ, jeśli tak to w jaki sposób ??
toolboy
Auto: RX8 Pomóg³: 1 raz Do³±czy³: 21 Mar 2009 Sk±d: slask
Wys³any: 2010-11-01, 21:51
bez przesady juz z ta specifika silnika wankla, plyn do chlodnicy lejesz jak do innego samochodu
odpowietrzasz wlaczajac silnik (tym samym pompe) na pare minut, dolewasz jezeli poziom sie obnizyl
(wszystko to z reszta jest opisane w instrukcji serwisowej)
Auto: Mazdaspeed RX-8 / Volvo C30 T5 Pomóg³: 1 raz Do³±czy³: 13 Mar 2010 Sk±d: Gdynia
Wys³any: 2010-11-13, 14:29
Ja ostatnio wymienialem plyn w ASO. Mazdowski jakis ulepszony, zielony kolor. Nazwa wyleciale mi z glowy chyba Mazda Coolant, przy okazji caly uklad mi przeczyscili. Koszt 250zl, ale jak to zawsze w ASO bywa:/ Sam plyn 170zl. Ale juz mam spokoj:) Teraz tylko olej w moscie i skrzyni. Ale to po nowym roku.
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach