Wysany: 2010-11-10, 22:53 Na co zwracać uwagę przy zakupie RX7?
Podobny temat założyłem wcześniej na forum mazdaspeed, ale tutaj chyba będzie odpowiedniejsze miejsce.
Noszę się z chęcią zakupu RX7 FD na wyspach i importem go do naszego kochanego kraju. Auta szukam przez internet i raczej nie będę miał możliwości zobaczenia go przed zakupem - stąd moje pytanie może wydać się nieco wirtualne. Na co zwracać uwagę przeglądając ogłoszenia w sieci i o co męczyć sprzedawców? A także jaki jest próg cenowy modelu w dobrym stanie? Tzn od jakiej kwoty trzeba szukać, żeby liczyć, że auto nie będzie sprawiać problemów? Interesuje mnie wersja bi turbo.
Po drugie - przyszłościowo - czy są w Polsce specjaliści od tych silników? Ile kosztuje eksploatacja takiego samochodu u nas? Czy nie ma problemu z częściami?
Auto będzie używane jako drugie, tylko na weekendowe pojeżdzawki przy dobrej pogodzie No i póki co narazie napewno nie będzie przekładki.
Auto: FC N/A, BMWe36 Pomg: 4 razy Doczy: 28 Pa 2008 Skd: zabrze
Wysany: 2010-11-11, 00:32
Ad.1 trudno zwrocic na cos uwage zaocznie, ale jesli auto bylo szykaowane w hayward rotary i od tego czasu ma maly przebieg to pewnie bedzie dobre
Ad.1.2 prog cenowy (hmmm) napewno za 10tys Ł znajdziesz cos przyzwoitego - w polsce podobne auto kupisz taniej w dodatq bedzie mialo kierownice po dobrej stronie
Ad.1.3 FD występuje oryginalnie tylko jako bi - single to auta tuningowane
Ad.2.1 Jest jeden i kilka połówek
Ad.2.2 eksploatacja to jakies 75zł/godzine wliczajac opony i wynajecie toru w kilka osób
AD.2.3 z czesciami nie ma problemu ale trzeba je sciagac z JP, US, albo Australii
Jeżeli jesteś zainteresowany to mogę Ci moją sprzedać..
Jeżeli szukasz fd np. do kwoty 4000Ł to licz się z tym że będziesz musiał zrobić remont silnika. Najlepiej szukać ofert, z zrobionym remontem silnika, bo jest na gwarancji. Za taki musisz liczyć od 5000 Ł. Anglicy tak robią, sprzedają za grosze z padniętym silnikiem albo inwestują w remont i sprzedają drożej. Trzeba sprawdzić czy odpala na zimnym jak i na rozgrzanym silniku. Czy nie dymi itp. tak samo jak w przypadku innych aut. Jeżeli masz zamiar robić przekładkę to sprawdź w swoim wydziale komunikacji czy w ogóle zarejestrują to auto. Prawdopodobnie będziesz potrzebował pozwolenie od producenta na przekładkę. W naszym kraju w serwisach mazdy , FD widzieli tylko na plakatach:) więc nie będzie z tym łatwo..Z kolei numer vin w japońskich jest 10 znakowy, z tym też może być problem bo urzędasy będą stwarzać problemy bo jest za krótki. Do chyba 1994 nie był wymagany vin w dowodzie więc szukaj auta do tego rocznika, osczędzisz sporo kłopotów.
To tylko kropla w morzu:)
chetnie bym Twoja odkupil - niestety nie mam obecnie takich funduszy, do tego jeszcze musze sprzedac moje obecne auto..
dzieki za wskazowki, czyli juz wiem, ze za 4000 cudow nie ma..
co do rejestracji to sie tym nie przejmuje, auto bedzie tylko na weekendowe i wieczorne wypady na miasto - nie mam zamiaru go rejestrowac przynajmniej nie w najblizszej przyszlosci.